Radiator Vermogen op 1 pijps systeem 16x2

Golden-moments

  • #1
Beste,

Vorig jaar andere vrijstaande woning gekocht uit 1998. Grotendeels verbouwd echter CV installatie niet verandert. Vorig jaar zomer zijn we er gaan wonen.

Deze winter werd de woonkamer niet goed warm.
Allereerst nieuwe Thermostaat geplaatst van Honeywell (Vision Modulation). Dat gaf al verbetering want de weergave van de oude liet te wensen over.

Naarmate het kouder werd bleef het toch onaangenaam. De vier radiatoren werden gloeiend heet maar toch was het niet goed. Onderzoeken waarom? Toen bleek dat het vermogen simpelweg te kort schoot. 5250 Watt voor 150M3 is simpelweg te weinig. 35 Watt per m3 voor een woonkamer op het noorden en westen van een vrijstaande woning klopt niet. Dus de gashaard maar aan. (gelukkig hadden we die ook nog)
Veel gelezen en gekozen voor nieuwe convectoren van JAGA. Totaal vermogen komt nu op 10500 Watt. Dat is 70 watt per m3.

Zover alles prima. maar nu loop ik aan tegen het feit dat de woning is voorzien van een 1 pijpsysteem met telkens twee radiatoren op 1 lus.

Voorheen was dit geen probleem want het vermogen was zo'n 2700 Watt per lus. Maar in de nieuwe situatie ga ik naar 5500 Watt per lus.
Afstanden van alle leidingen zijn zo'n 10meter van het verdeelpunt.
Ben met de installatie van de convectoren begonnen maar voordat ik verder ga graag jullie mening en advies. Gaat dit wel goed kunnen werken

Alternatief is dat ik in de kruipruimte nieuwe leidingen moet gaan maken maar liever doe ik dat niet.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Ben er toch bang voor dat je met jou alternatief verder zult moeten werken.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Is het echt een 1 pijpssysteem, de aanvoer naar convector 1 en de retour van convector 1 naar aanvoer van convector 2 en de retour van covector 2 naar de ketel terug?

Als de beide radiatoren allebei goed warm werden en de convectoren komen in de plaats daarvan, zal er misschien iets meer gelet moeten worden op het waterzijdig inregelen maar zou het wel moeten kunnen volgens mij.

T'ís krap maar het proberen waard, er kan altijd nog tot vervangen van de leidingen worden over gegaan, of dat nu gelijk gebeurd of daarna maakt niet zo heel veel uit in werkzaamheden, maar bespaard wel veel werk als achteraf blijkt dat het niet hoeft te gebeuren.

Vr Gr en succes ermee

PS. we horen graag nog als het klaar is, en/of het gelukt is?
 

Golden-moments

  • #4
Hoi,

Ja, het is echt een 1 pijpsysteem met aanvoer naar convector 1 en retour van convector 1 gaat dan weer naar aanvoer van convector 2 daarna terug naar ketel . :-(. Welke installateur legt in 1998 nog zoiets aan zou je zeggen.

Ik wil bij de eerste lus uit eea maar gaan testen . Zodoende bij convector 1 een 50/50 JAGA ventiel plaatsen en bij de tweede convector een standaard twee pijps ventiel en dan test draaien.

Het voordeel van de JAGA convectoren is dat ze maar weinig water inhoud hebben en dus super snel op temperatuur zijn.
 

Bernhard

  • #5
Hoi Golden-moments,
Je schrijft de radiatoren worden heel heet. Maar is de onderkant ook heet?
Als dat niet zo is dan gaat het ook niet met de nieuwe convectoren.
Het niet goed warm worden van de onderkant komt door een te hoge weerstand van het leiding circuit.
Weinig water inhoud en daardoor super snel op temperatuur is geen voordeel.
Als een systeem super snel op temperatuur komt, met hoge temperatuur, betekend dat er in de installatie iets niet juist is.
Een CV installatie begint in september met hele lage watertemperaturen te stoken en naar mate het buiten kouder wordt gaat de CV-temperatuur omhoog.
mvgr Bernhard.
 

Golden-moments

  • #6
Hi Bernard,

De eerste radiator in de lus wordt aan de onderzijde ook goed warm, bij de tweede blijft het inderdaad lauw. Daar heb je een goed punt.

Ik ga sowieso installeren en dan proef draaien met de verschillende ventielen. Het is inderdaad niet optimaal ,en als het inderdaad echt niet goed gaat dan boor ik door de vloer heen en trek nieuwe kunststof buis op buis tbv twee-pijp systeem.


Ik laat julle zsm weten hoe het gegaan is.
.
 

Xr8

  • #7
Zet je bij de tweede een normaal blok dan moet deze wel altijd geopend zijn. Anders zal de hele lus het niet doen.

De aanleg met 50% ventielen is goedkoper, er gaat minder leiding in. Tevens kun je werken zonder hulpstukken in de vloer en heb je alleen verbindingen in het zicht. Heeft dus wel enige voordelen.

Zelf ben ik er geen voorstander van. Een verdeler en daarop elke radiator aansluiten is het mooist. Ook geen verbindingen in de vloer en elke radiator krijgt dezelfde aanvoer. Tevens goed in te regelen. Nadeel duurder, vooral meer meter leiding en de aanleg ervan.

Succes.
 

Golden-moments

  • #8
Hoi,

De convectoren zijn geplaatst en in bedrijf, eerste indruk is dat dit redelijk goed gaat werken. Natuurlijk is tweepijps altijd beter, maar dit lijkt zeker acceptabel.

Moet alleen nog waterzijdig gaan inregelen, dat is nog niet gedaan.

Ik verwacht dan dat alle convectoren op 85 tot 90% van hun vermogen kunnen functioneren.

Ben enorm te spreken over de wandconvectoren en het gemak waarmee je alles in elkaar zet en ophangt.

Tot zover
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu