Radiator verkeerd om aangesloten - hoe erg is dit?

Grondig

  • #1
Ik heb twee slaapkamerradiatoren van het type standaard paneelradiator waarbij de warme aanvoer er linksondering in gaat, en de koude afvoer er linksboven uitgaat. De radiatorknop zit linksboven, dus op de afvoer. Ik merk dat de radiator ongelijk warm wordt: de bovenste helft wordt goed warm, maar de onderste helft duidelijk minder warm.

Mijn vragen zijn nu:
- komt de ongelijke warmte door de huidige (onjuiste, voor zover ik zelf denk) wijze van aansluiten? Of zou het ook kunnen zijn dat één van de aansluitingen juist aan de rechterkant had moeten zitten?
- als ik dit zou corrigeren, wordt dan de totale warmteafgifte ook hoger of wordt de warmte alleen gelijk over het oppervlak afgegeven maar niet méér? Als dit laatste het geval is zie ik er in ieder geval van af om de aansluitingen te veranderen.

Bedankt voor jullie ervaring in deze.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
De warmte gaat nu direct naar boven, er weer uit. Warm water is immers (iets) lichter dan koud water.

Juist aansluiten geeft een veel grotere warmteafgifte.

Dus even aanpassen!
 

Marcn88

  • #3
Tevens als u thermostaatkranen erop heeft zitten zullen deze gaan klapperen als ze gaan dichtlopen maar aanvoer en retour sowieso omdraaien
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #4
Verlies aan vermogen is ongeveer 40 procent.
 

Grondig

  • #5
Ik heb de aan/afvoer leidingen laten omdraaien, en ik merk het verschil direct: radiator wordt over het hele oppervlak (van onder tot boven) gelijkmatig warm en heb ook de indruk dat er meer warmte afkomt.

Probleem opgelost dus.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu