Radiator type 11 vervangen door type 22

Moer65

  • #1
Ik bekijk of ik mijn radiator type 11 van 600x1400 kan vervangen door een een type 22 van 600x600. Voor het vermogen geen probleem, maar de aansluiting is met flex leidingen en een onderblok. De leidingen steken ong 10cm uit de vloer. Dit blok zit op 4 tot 4,5cm van de muur. Voor type 22 is ong 8cm noodzakelijk. Ik zou de leidingen en blok dus ong 4cm van de muur af moeten buigen. Zie foto's.

De vraag is kan ik die leidingen zo'n 4cm verder van de muur af buigen? Zo niet, bestaan er S-koppelingen om tussen de leidingen en het onderblok te monteren en zo de extra 4cm te overbruggen?



 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #2
Nee ik zou niet de slangen zover gaan buigen, ook niet als je de witte voetjes boven de vloer weg haalt.
Je zet te veel spanning op de slangen en koppelingen.
S-koppelingen voor deze situatie ken ik niet, maar misschien zijn die er wel. Wacht even de reactie van de mede beantwoorders af.
 

Moer65

  • #3
Nog even verder gezocht. Zou dit op het onderblok passen,s-koppeling 1/2" bu. x 3/4" moer


 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #4
Lijkt mij een oplossing
 

Tiho

  • #5
Zijn die blokken niet meestal m22 ? Sowieso past dit niet een op een als je twee verschillende maten hebt.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #6
@ Tiho, volgens mij zijn die koppelingen bedoeld voor tussen de radiator en het onderblok en ook een voor tussen de radiator en de kraan. Is misschien niet de mooiste oplossing maar moet volgens mij wel werken.
 

Moer65

  • #7
Heb inmiddels gevonden dat de getoonde s-koppeling een sprong van 26mm heeft.Dat is dus toch nog te weinig.

Tenzij het mogelijk is om de slangen die ontbrekende 1,5cm te buigen ga ik denk ik die s-koppeling maar zelf fabriceren in de vorm van knie 1/2 binnen x 15 mm en knie 1/2 buiten x 15 mm. Zal wel de soldeer uitvoering worden, de 15mm knel levert een sprong van ong 6 cm op. Misschien dat de 12mm knel het red.

Ja fraai wordt het niet, maar wat moet je. Verbaas me eigenlijk dat er geen s-koppeling is die het verschil tussen type 11 en 22 kan opvangen. Zal toch niet de enige zijn die hier tegenaan loopt en niet de luxe heeft om de vloer open te breken.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #8
Als je de witte voetjes tot aan de vloer weg haald moet 1.5cm wel kunnen.
 

Moer65

  • #9
Ik twijfel een beetje,
Zoals je kan zien zit de parketvloer er strak omheen. Erg veel extra ruimte voor slang als de voetjes weg zijn zal er niet zijn.
De bocht in slang vanuit de afwerkvloer zal wel grotendeels in de afwerkvloer liggen.
Als je de slang gaat buigen zal het aansluitblok wel een beetje scheef op de onderaansluiting komen te zitten en zal recht gewrongen worden door de aanvoerleiding naar de bovenste aansluiting, dwz de slangen worden op het kleine stukje in een 's' gedwongen.
Weet niet of dat zo goed is voor de slangen.

Met de S-koppeling van 26mm is het toch al niet fraai, en ik vraag me af of de zelf op maat gefabriceerde S-koppeling het veel minder fraai maakt.

Ik heb geen haast en kan er nog even over nadenken, maar ik had gehoopt dat er hier iemand zou zijn die dit al eerder bij de hand had gehad. Misschien ben ik toch de eerste :)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Volgens mij is het leidingsysteem Rautitan met perskoppelingen. Je zou vlak boven de vloer een overgang kunnen maken naar flexbuis van hetzelfde systeem..
 

Moer65

  • #11
OK, wist niet dat er blijkbaar echte flex leidingen zijn die op het bestaande leidingsysteem zouden kunnen worden aangesloten. Dat is dan geen DHZ klusje omdat ik geen persgereedschap heb.

Maar wel een perspectief om eens bij het lokale CV bedrijf (die waarschijnlijk wel het gereedschap heeft) te informeren of zoiets te realiseren is. Dan is het een afweging van de kosten van een "fraaie" zichtinstallatie tegen een minder fraaie DHZ zichtinstallatie. Dank voor de tip.

Andere oplossingen/mogelijkheden van de alhier aanwezigen specialisten blijven natuurlijk welkom.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Edit: ik zie het al: ca 11 cm. Dat is wel krap: schuifhuls + koppelstuk + ruimte voor het persen is samen al snel 7 cm. Misschien kun je met 45 graden knietjes al wat lager beginnen met omzetten.
 

Moer65

  • #13
Het is nog wat minder, om precies te zijn 95mm vloer onderzijde wartel.

De rolmaat op de foto is wat vertekend door de positie vd camera.
 

hmmt

  • #14
Na 4 jaar heb ik hedzelfde problem. Heb je een solution gevonden? Of bedrijf doet? Ik hope dat je nog hier in de klussidee buurt bent.
IMG_20211210_134323.jpg
 

REP070

  • #15
Hallo, ik zit met hetzelfde probleem. Heeft iemand inmiddels een nette oplossing hiervoor?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #16
@REP070
Zoals je misschien ziet, is er helemaal niet meer gereageerd op de vraag van @hmmt, die hij 4 jaar na de oorspronkelijke vraag heeft toegevoegd. Jouw vraag is dan opnieuw (bijna) 2 jaar later, dus in totaal 6 jaar.

Dat zal ermee te maken hebben dat vragen toevoegen aan oude topics hier ongewenst is.
Daarom raad ik je aan een eigen topic te starten en daarin (opnieuw) te beschrijven wat je probleem is en er een foto van de situatie bij te plaatsen. Want elke situatie is net weer even anders.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu