Radiator koppeling 'droog'

Krebush

  • #1
Vandaag een radiator van de muur gehaald om erachter goed te kunnen verven.

Over wat ik aantrof toen ik de radiator eindelijk los had heb ik een paar vragen, hopelijk kunnen jullie me op de goede weg helpen.

Eerst even een afbeelding van de radiator zoals deze los is: Zoals zichtbaar heb ik hem op de 2 voetventielen afgekoppeld. De rechter koppeling was heel gemakkelijk los te krijgen (net als alle andere radiators in huis), de linker koppeling (ik denk de aanvoer-buis??) heeft me een uur gekost, met WD40 en kruipolie. Heel stroef dus.



Het viel me meteen al op dat er geen restje water uit de leiding kwam toen ik die linker eindelijk los had. Zie de volgende foto voor een close-up van het droogstaande, zwart aangekoekte voetventiel.



En een close-up van het gedeelte van de koppeling op de radiator zelf, ook helemaal droog en zwart:



Vraag 1: Wat is er aan de hand met deze radiator?
Toen ik de radiator via het aftap ventiel leeg liet lopen kwam er aardig wat water uit, dus er heeft water in de radiator gezeten... Ook stonden de voetventielen ruim open (meer dan 5 slagen); zit er iets verstopt, of heeft deze gewoon lang dicht gestaan? Hoe kom ik tot een diagnose?

Vraag 2: Vervangen koppeling
Ik heb de koppeling losgekregen, maar daar heeft de moer goed onder geleden (sorry, heb baco's gebruikt). Als ik dat stuk van de koppeling wil vervangen, wat moet ik dan doen? Lijkt als ik een hele dikke imbus erin moet steken en eruit draaien, en nieuwe erin. Moet ik nog ergens op letten bij aanschaf van dat nieuwe stukje?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
De maat is het belangrijkste. Bij terugmonteren van de spie in de radiator, deze eerst verpakken.

Je kan ook de "oude" koppelingen ook goed schoon maken. Als het schroefdraad nog goed is zal hij er gewoon weer op moeten kunnen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu