Radiator de voorste onderkant koud.

Ullrichske

  • #1
Hallo,

In onze aanbouw zijn ondermeer twee verticale radiators (2300 - 750 - 22) voorzien. Eén van de twee, die dichtst bij de ketel, komt maar voor de helft warm. De achterkant van de radiator is heel warm, terwijl de bovenste voorkant lauw is en de voorste onderkant koud. De tweede radiator, die het verst van de ketel gelegen is, wordt wel helemaal warm maar ook niet te heel vlug. Ik heb alles reeds meerdere malen ontlucht, keteldruk 1,5 is ook inorde en de rest van de radiators worden ook allemaal goed warm. De ketel (Renova F28E) kan 28 KW leveren voor 24 Kw radiators en is dus volgens mij zwaar genoeg. Ik heb wel de indruk dat wanneer ik de probleemradiator ontlucht er minder druk opzit dan op de andere verticale radiator met dezelfde afmetingen. De aansluiting is onderaan voorzien en alle leidingen zijn nieuw. De rest van de radiators in de woning worden wel heel warm. De thermostaat hangt in de ruimte waar de twee verticale radiators voorzien zijn.

beleefde groeten,
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Er kan een fout of verstopping in de radiator zitten.

Plastic afsluitdopje misschien met monteren erin gegaan.

Draai een aantal radiatoren dicht,kijk dan of die dan wel goed warm word.

Vervolgens alle radiatoren die slecht warm worden de kraan ervan een stukje dicht draaien,waardoor de slecht radiatoren meer water krijgen en sneller warm worden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ullrichske schreef:
De aansluiting is onderaan voorzien en alle leidingen zijn nieuw.
Is er een stromingsbuis geplaatst in de aanvoerkant van de radiator ?
 

Ullrichske

  • #4
Jan,

Een stromingsbuis :oops: . Ik kan u daar echt niet op antwoorden omdat ik niet weet hoe dit eruit ziet.

Deze morgen nog eens getest en alweer komt hij maar MATIG warm tot in het midden, terwijl de andere goed warm wordt en dit tot ongeveer beneden. Reeds meerdere malen ontlucht, alle andere radiators dicht geraaid, druk aan de ketel verhoogd, inbussleutel gechekt in de voetkraan (afvoer )....Ik heb nu gelezen dat de pomp van mijn verwarmingsketel voorzien is van drie standen. Maar ik heb ook gelezen dat het niet echt aan te raden is om dat te veranderen? Huidige druk op de ketel 1.5 bar.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Een stromingsbuis is een buis die wordt gemonteerd in de radiator aan de kant waar de aanvoer zit, de buis dient bijna bovenin de radiator te komen.
Het warme water komt hierdoor bovenin de radiator terecht, wanneer die buis er niet in zit wordt het warme water direct naar de retour gezogen en wordt maar een gedeelte van de radiator warm.
 

Ullrichske

  • #6
Bedankt voor de info. Ik ga eens informeren omtrent de stromingsbuis en hoop dat daarmee alles is opgelost.

groeten,
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Of de radiatoren 2 zijdig aansluiten, retour leiding achter de radiator langs dan moet deze dan wel circuleren.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #8
Wat voor type model radiator heeft u?
 

Ullrichske

  • #9
Het betreft een Radson VR22C. Ik ga proberen om een foto bij te voegen


 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Henk253 schreef:
Of de radiatoren 2 zijdig aansluiten, retour leiding achter de radiator langs dan moet deze dan wel circuleren.
Wanneer je hiermee bedoelt dat de retour bovenaan moet zitten zou ik het toch andersom doen en de aanvoer achter de radiator langs leggen :-|
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #11
Op de radson krijg ik verschillende aansluitingen te zien.

Aan voer midden onder is misschien bij u verkeerd om aan gesloten?

 

Ullrichske

  • #12
Utreg,

De aansluiting van de probleemradiator is uitgevoerd zoals die uiterst rechts op de eerste rij van het schema. De toevoer rechts in de midden en de afvoer links.

groeten,
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #13
Dat had ik ook al op u foto gezien.

Maar is dat de juiste aansluiting dan,omdat die andersom ook getekend is?
 

Ullrichske

  • #14
Utreg,

Ik vermoed dat al die aansluitingen kunnen en juist zijn.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #15
Als het de radiator is die op de foto geplaatst is, dan zit volgens mij het retour ventiel (links) dicht gedraaid.
Is dit al eens helemaal open gezet, door de schroef helemaal naar buiten te draaien (links om)

En hoort hier eigenlijk geen thermostaat knop op te zitten aan het aanvoer ventiel(rechts)
Het lijkt op een afdek kapje wat er nu op zit.
Als je die er helemaal af kunt draaien, dan zou de kraan helemaal open staan.
 

Ullrichske

  • #16
Peter,

De inbusschroef, kant afvoer, staat wel degelijke helemaal open. Ik heb dit als één van de eerste zaken gechekt. Ik ga eens mijn radiatorkraan (gewone , geen thermostatische) afdraaien en terug zo'n afdekplaatje opsteken.

groeten,
 

Ullrichske

  • #17
Het houdt niet op. Vandaag is een vriend langsgekomen die toch iets van sanitair kent en hij stelde vast dat geen enkele retour warm komt. De retour aan de ketel blijft lang koud om na een hele tijd lauw te worden. Nu blijven alle onderkanten van de radiators koud, wat volgens hem wijst op veel lucht in het circuit. Hoe krijg je in godsnaam dan al die lucht uit het circuit? Om te ontluchten ga ik als volgt te werk: lange tijd verwarming aanleggen, laten afkoelen, ketel af (pomp af) en dan ontluchten. De pomp werk goed volgens mijn vriend en hij vermoedt dat ze ook zwaar genoeg is. We spreken over zeven radiators, waardoor ik ook vermoed dat mijn ketel dit aankan.

:cry:
 

Chathanky

  • #18
Wat is de stand van de pomp?
hoe wordt de ruimtetemperatuur geregelt? (weersafhankelijk (buitenvoeler) of via een thermostaat.)

Ik vermoed gat het gaat om een stromingsprobleem, de aanvoer bij je ketel wordt voldoende warm neem ik aan als de temperatuur bereikt is dan moduleerd de ketel terug.
Als er onvoldoende stroming is of de radiatoren zijn slecht ingeregelt dan komt de ketel niet op vermogen.
Je kunt proberen als je de pompstand gecontroleerde hebt en hij staat op 3 de radiatoren die het dichtst bij de ketel staan niet meer dan een halve slag te openen en de daaropvolgende en half enz.
De laatste 2 radiatoren (aan het einde van het circuit) laat je vol open staan. Geef dan even aan of het een verbetering geeft.
Dat een voetventiel vol open staat en zeket als deze aan het begin zit van het circuit klopt de inregeling zeker niet.

Kort samen gevat, controleer de pompstand en zet deze in de hoogste stand.
Ga dan de radiatoren knijpen zoals ik in de tekst aangaf.
Geef dan even door of het wel of geen verbetering geeft.

Je kunt ook even kijken of de ketel wel op vermogen komt, maar dit is voor de iets meer gevorderden. (kijk naar het aantal streepjes op het display van de ketel naast het vlamsymbool)
 

Ullrichske

  • #19
Ik heb eens de handleiding van mijn ketel (RENOVA F28E) doorgenomen ik denk dat de pomp voor de verwarming geen standen heeft. Het debiet kan enkel geregeld worden via een vijsje op de driewegklep. Wat dat inregelen betreft heb ik reeds alle mogelijke combinaties geprobeerd. Zelfs als ik maar één radiator openzet, wordt die maar matig warm en voelt de retour koud tot lauw aan. Ik werk met een thermostaat en geen buitenvoeler. Ik weet dat mijn ketel geen topmodel is maar ik moet roeien met de riemen die ik momenteel heb. Ik vermoed dat ik morgen eens iemand van Renova ga laten langskomen en vragen dat hij de ketel eens checkt en goed afstelt. Ik vrees dat dit de enige oplossing zal zijn. Ik heb reeds alles geprobeerd, maar niets helpt.
groeten,
 

Chathanky

  • #20
Misschien is dat wel verstandig, kan hij meteen je ketel checken, mischien is een van de sensoren defect waardoor hij niet op temperatuur komt en dan kun je als leek ook blijven zoeken totdat.... en wij maar gissen van afstand, een duidelijk probleem is het niet om zo even te zeggen wat het is. Er zijn vele mogelijke oorzaken die er wat mee te maken kunnen hebben.

Laat nog van je horen als het mankement bekend is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu