Radiator blijft heet, hoe knop er helemaal af halen

Ylana

  • #1
In een van de slaapkamers wordt de radiator telkens gloeiend heet zodra onze kamerthermostaat aan slaat. Het gaat hier om een oude open/dicht kraan op de radiator. Ik kan geen merk vinden. Nu heb ik op dit forum interessante ideeen gevonden over hoe dit op te lossen en nu wilde ik gaan uitproberen of de knop stuk is. Ik kan op dit forum geen instructie vinden voor deze specifieke knop. Nu heb ik de knop eraf gedraaid en heb zoveel mogelijk los gehaald. Zie ook de foto’s voor wat ik los heb gehaald. Nu kom ik echter nog niet tot het ‘pinnetje’ dat je kunt indrukken. Er zit nog een cilindervormig ding omheen dat denk ik bij de knop hoort. Ik durf hem er echter niet zomaar af te trekken, omdat ik bang ben dat straks de hele boel blank staat of dat ik het stuk maak. Wie kan mij helpen om de volgende stap te nemen?

 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Niet verder slopen! Het wordt anders inderdaad een waterballet. Komt die moer, die nu op de vensterbank ligt, ergens vandaan? Plaats die dan maar terug.

Dit is een handbediende kraan, nergens zal een 'pennetje' zijn.
Als de as, waar de knop op kan, niet verdraaid kan worden dan moet de kraan worden vervangen. Dit kan alleen als er geen druk op staat.
 

Ylana

  • #3
Oef, gelukkig ben ik dan op tijd gestopt. Het moertje hoort om het schroefdraad op de foto.
De as kan gewoon gedraaid worden. Hij is nu helemaal ‘in’, dus zou de kraan dicht moeten zijn. Alleen blijft de verwarming heet worden. Ik kan hem bijna een cm uitdraaien. Betekent dit nu dat ik de hele kraan zal moeten laten vervangen? Of kan ik nog iets anders proberen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Misschien zit er in het gat van de spindel een schroefje dat u kunt verdraaien, daarmee zou u dan de max. doorstoom kunnen regelen.
Voor nu is het een kwestie van de kraan helemaal dicht draaien en dan naar believen de kraan een klein stukje opendraaien dus niet helemaal open en dicht.
 

Ylana

  • #5
Bedankt voor uw reactie. Ik zal het eens proberen met een klein beetje open.
Er zit ook een heel klein mini schroefje in het cilindertje (wat u denk ik bedoelt met de spindel). Ik kan proberen hier aan te draaien. Ik ben erg benieuwd of het lukt. Dat zou heel fijn zijn.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Het is niet zo moeilijk.
Als eerste de grote moer meteen terugplaatsen en vastdraaien.
Daarna de knop er weer op doen, en deze dichtdraaien.
Dan de knop er weer afhalen, een halve slag of zo linksom draaien en in die stand weer monteren.
Knop verder dichtdraaien tot deze niet meer verder gaat.
De knop weer verwijderen, en dan zodanig monteren dat het randje aan de binnenkant van de knop
tegen de opstaande pin komt die op de kraan behuizing zit.
Dat is namelijk de aanslag voor de knop die er voor dient dat je deze niet tever open kunt draaien.
(of niet meer dicht als de knop er niet goed op zit :-))
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu