Raamkozijn helemaal vervangen of deelvervanging?

Piet de Prutser

  • #1
Een groot raamkozijn, dubbel glas, met verrotte onderdorpel. Stijlen nog wel goed. Is het nog een zinnige overweging om aan deelvervanging te doen? D.w.z. een goede investering of juist niet?
Het lijkt mij van niet gezien de vele arbeid. Ik neem aan dat zo'n ruit er helemaal uit moet wil er een nieuwe onderdorpel in kunnen? Hoe lang is de vakman daar dan mee bezig?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Plaats eens een foto van het hele kozijn en details van het verrotte gedeelte.

Als er "normaal" dubbel glas in zit, is dit sowieso een mooi moment dat te vervangen.
 

Piet de Prutser

  • #3
Dit zijn dus foto's na de noodreparatie. Toen ik eenmaal zo veel zacht rot hout aantrof besloot ik te stoppen met verwijderen en heb toen houtrotstop toegepast en nog veel 2C. houtrotvuller en 2x grondverf en met prutsen de boel weer enigszins vast/dicht gezet.

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Zijn de stijlen nog goed of beginnen deze ook al zacht te worden?
 

Piet de Prutser

  • #5
De stijl aan de rechterkant heeft in het verleden ook houtrot gehad. Aardig groot gat aan de onderkant. De rest lijkt nog goed te zijn.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Een nieuw kozijn staat er sneller in dan dat het oude gerepareerd is.
Bij oplappen:
Glas eruit, voor de prijsvorming aanhouden dat ze sneuvelen, onderdorpel vervangen en minimaal 2 stijlen aanscherven.
De glaslat onder is al eens vervangen zo te zien.
Staat de ruit in band en kit of vol in de kit? In het laatste geval krijg je de ruit er niet heel uit.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Een heel nieuw kozijn is natuurlijk altijd het mooiste. Het werkt ook veel mooier en makkelijker (sneller) dan alleen een dorpel er in passen en alles weer aanwerken. Dat doe je dan met 2K houtrotvuller.

Aangezien je daar nu ook al de boel mee gerepareerd hebt (en zo te zien best redelijk mooi gedaan) kun je je afvragen of je de dorpel niet verder strak moet maken met 2K houtrotvuller zodat het geheel er weer netjes uit ziet. Alleen onder de glaslat moet je het nog wat bijwerken dan is het netjes.

Daarna goed verven en als het dan nog 2-3 jaar zo blijft kun je in die tijd wat geld sparen voor het nieuwe kozijn en een timmerman vinden en plannen.
 

Piet de Prutser

  • #8
Bedankt voor het meedenken/adviseren mensen. Stel ik zeker op prijs. Zoals met alle goede comments op dit forum trouwens.

De glaslatten zijn er tijdens het branden/krabben/schuren af gegaan. Ik had nl. nog de illusie om al het houtrot weg te kunnen halen. Maar ik kwam tot onder de ruit op veel plekken en tegen de kunststof steunen van het glas aan... leek me niet zo veilig meer om daar mee door te gaan.
De linker kleine glaslat was rot en is vervangen. De grote lat is nog hard op de meeste plekken en heb ik opgeknapt en weer gebruikt.
De ruit staat dus met glasband voor zover ik het kan zien.

Echt mooi is het niet als je ervoor staat. Maar daar ging het me ook niet meer om. Misschien moet ik het nog dichtpurren onder de lat tegen de regen? Dure houtrotvuller zal het niet meer gaan worden vermoed ik. Al te veel van dat spul opgemaakt inmiddels. Dit kozijn zal vast nog wel even meekunnen maar... hoeveel invloed heeft een rotte onderdorpel op de constructieve veiligheid en op de drukverdeling v.d. ruit? Blijft dat zachte hout wel genoeg steun geven vraag ik me dan af... dus of dat nog 3 jaar moet blijven zitten...
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Neuslat erop ipv de komolat die er nu zit.
Dekt veel meer af.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
En de ruit steunt niet alleen op de onderdorpel. Hij is rondom afgekit en daar draagt (hangt) de ruit ook in. Je kan in principe alles onder de ruit gewoon weghalen zonder dat de ruit naar beneden zakt.
 

Piet de Prutser

  • #11
Jawel, daar heb ik nog over lopen denken maar heb besloten er geen geld meer aan te besteden als het toch, spoedig, vervangen gaat worden en het afdoende is geregeld met de oude lat en wellicht nog wat pu schuim.

Het gaat me meer om of het inderdaad het beste is om het hele kozijn te vervangen (ik hoor een ja uit de comments:). En dan de vraag wat wijs is kwa tijd. Mooi afwerken zou nog kunnen als ik dit rustig nog jaren kan laten zitten.
 

Piet de Prutser

  • #12
Ja als dat, enigszins snel/makkelijk, kan door de vakman, is dat wellicht een aantrekkelijke optie qua kosten. Dan moet er toch wel de zekerheid zijn dat er geen ruiten gaan sneuvelen lijkt me.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #13
Ja voor de duidelijkheid: de onderdorpel MOET vervangen worden want deze is niet meer te redden. En dat vervangen kost veel tijd en daardoor geld en dat kun je beter bij een heel nieuw kozijn leggen. Dan heb je kwalitatief iets beters dan met alleen een nieuwe onderdorpel in je huidige kozijn.

Het is dus een goede keuze om het dan zo te laten en / of voor weinig geld af te werken tot er binnen niet al te lange tijd een nieuw kozijn in zit. Dus bel de timmerman maar op ;).
 

CV__

  • #14
Lekker door laten rotten en dan vervangen voor kunststof kozijn met HR+++ ruit.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #15
Kunstig kozijnen 😳😡
 

Piet de Prutser

  • #16
Nou ik ga toch maar netjes afwerken. Heb al zo'n 20 euro 2C vuller aangesmeerd en een neuslat gekocht.

Kan iemand me vertellen welke blokjes er onder een neuslat horen? Vierkante rubberen blokjes? Kunststof wiggen?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #17
Beglazingsblokjes/Stel blokjes van 2 a 3 mm
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #18
Bij een schuine onderdorpel de wiggen. Indien te dun een vulblokje erop.
 

Piet de Prutser

  • #19
Nou mensen... ik vind het nog best een gepruts tot nu toe. Want het enige wat ik kan vinden zijn stelplaatjes (5mm heb ik nodig blijkbaar van wat ik gelezen heb). Die zijn niet voor glaslatten bedoeld en passen niet. Dus bijsnijden en dan.. lijmen op de lat of sponning vermoed ik of aan de schroeven vastprikken misschien.

En dan de neuslat dat ding blijkt nogal lomp in verhouding met de sponning. Misschien dat ze bij een speciaalzaak alle soorten en maten hebben maar ik ben bij vier bmarkten geweest en ze hebben allemaal ongeveer hetzelfde. De kleinste geeft aan voor de breedte 45mm te zijn maar is stiekem van schuine hoek tot schuine hoek toch 50mm. Terwijl mijn sponning 30-35mm is. Als we 5mm aan ventilatie ruimte rekenen, tussen kozijn rand en neusrand, zou 40mm ideaal zijn vermoed ik. Maar nu gaat het met 50mm op zo'n 15mm ruimte uitkomen, wat nogal lelijk is vind ik. Een beetje handige persoon zou misschien nog in de lengte kunnen zagen. Ik i.i.g. niet. en de bmarkt ook niet.

Tips?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #20
Bouwmarkten verkopen allemaal hetzelfde, dus bij 4 bouwmarkten shoppen levert nooit verschil in producten op. De leverancier is hetzelfde net als het assortiment. Daarnaast is de kwaliteit vaak ondermaats. Glaslatten bestaan uit verlengde stukjes lat i.p.v. uit één stuk en de gebruikte grondverf is van slechte kwaliteit.

Glaslatten zijn op maat te zagen op een simpele tafelzaag. Veel meer keuze heeft u op een webshop met glaszetters producten.

Is het niet zo dat de neuslat gewoon op kunststof blokjes rust op de onderdorpel? En dan de neuslat vastmaken met spijkers / tanken / schroeven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu