Projectje vloer in de garage...

Spijk

  • #1
Beste mensen, ik heb al een tijdje een projectje op de rol waar ik maar niet helemaal aan uit kom. Zouden jullie eens met mee willen denken hoe ik dit het beste aan kan gaan pakken?

Begin jaren 80 is er aan mijn huis een behoorlijke garage gebouwd die zowel de vorige bewoner als ik vooral als hobby werkplaats in gebruik hebben. Gelukkig is het goed gebouwd, met geïsoleerde spouwmuren en een kap van geïsoleerde dakplaten. De ramen heb ik inmiddels vervangen voor dubbel glas en nu is enkel de vloer nog aan de beurt, maar daar komt nog een tweede dingetje bij kijken.

Midden in de vloer ligt namelijk een gemetselde kelder. Op zich super ideaal, ware het niet dat de kelder lekt en er in het najaar en de winter een laagje van een cm of 5 aan water in komt te staan. Bovendien is hij niet geventileerd, dus onder aan de streep maakt het dat een muf vochtig hok waar ik op dit moment niets mee kan. De kelder uitgraven en aan de buitenzijde waterdicht maken nu ik de vloer toch beet wil gaan pakken is helaas geen optie, een van de lange kanten en de twee korte kanten liggen maar een halve meter vrij van de buitenmuur. Ga ik dat geheel 2,5 meter uitgraven gaat de fundering van de garage er aan.

De vloer van de garage bestaat nu voor een groot deel uit betonnen afdekplaten van de kelder, met daaromheen 30x30 betontegels die in het zand liggen. Wat ik graag wil doen is de vloer van de werkplaats vervangen voor een geïsoleerde betonnen vloer. Stap 1 is redelijk eenvoudig, stoeptegels er uit en een laag zand er uit. Maar dan....

- Hoe ga ik de nieuwe betonvloer isoleren, daar waar hij aansluit op de bestaande fundering? Er rechtstreeks tegenaan storten lijkt me geen goed plan, want dan krijg ik denk ik een koudebrug?
- Kan ik ongestraft mijn betonvloer tegen de kelderplaten aan storten die midden in de vloer liggen? Het idee is om de nieuwe vloer gelijk te maken met de bestaande kelderplaten, zodat ik daarna over het geheel een nieuwe vlakke afwerkvloer kan plaatsen.
- Ik heb me laten vertellen dat een gemetselde kelder enkel door professionals waterdicht gemaakt kan worden en je hier zelf eigenlijk weinig tot niets mee kunt. Maar misschien heeft een van jullie toch een briljant idee? het allerliefste zou ik dit namelijk meteen met project vloer mee nemen, maar het budget laat het nu even niet toe om daar een specialist voor in te schakelen.

Ik hoop dat ik het duidelijk heb uitgelegd, zo niet hoor ik het natuurlijk heel graag. Tips of adviezen zijn namelijk ontzettend welkom!

groet Corné
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Gemetselde kelder is lastig waterdicht te krijgen. Je moet dan eigenlijk aan de buitenkant er een waterdichte laag op zetten.

Over de koudebrug. Zijn de wanden van de schuur geisoleerd? Dan is het beste dat de isolatie van de nieuwe vloer doorloopt in de isolatie van de wanden.

Staat de schuur op funderingspalen?

Plaats ook even een foto van de kelder(platen)
 

Spijk

  • #3
Hoi Eikenhout,

De wanden van de schuur zijn zowel binnen als buiten uit baksteen opgetrokken, met daartussen glaswol. De wanden zijn gemetseld op een gewone betonfundering, in het zand gestort. Palen e.d. worden bij ons in de regio niet gebruikt.

Hoe zou ik hier de vloerisolatie in door kunnen laten lopen? Ik denk waarschijnlijk veel te ingewikkeld, maar ik denk dan, ik kan toch nooit die twee isolaties op elkaar aan laten sluiten, daar zit nog ene baksteen tussen ;-)

Qua foto, ik heb er op het moment zo'n puinhoop van gemaakt in de werkplaats dat een fatsoenlijk foto maken even niet in zat :oops: vanavond eerst maar eens gaan ruimen ;-) Maar het zijn gewone betonnen rijplaten die de kelder afdekken. Bijgaande foto heb ik even van internet geleend, maar dit zijn identiek dezelfde platen.

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu