Problemen met zonneboiler [Aquasol 3]

GerardMIO

  • #1
Een goedemiddag,

Sinds geruime tijd kamp ik met problemen met mijn zonneboiler, de AGPO Aquasol 3. Dit oerlijke apparaat hing er al toen ik het huis enkele jaren geleden kocht.

Het grootste gedeelte van het jaar krijg ik de pomp niet werkend, met als gevolg dat de water temperatuur nooit boven de 12 graden uitkomt. Heel soms als ik alle kabels eruit haal en alles opnieuw erin zet, doet hij het voor een tijdje. Maar ook niet altijd helaas, want na paar uurtjes klooien krijg ik hem niet werkend. Die keren dat hij het gedaan heeft, werkt hij perfect en stijgt de temperatuur soms tot iets boven de 90 graden.

Ik heb de zonneboiler al bijgevuld met water (vloeistof is paar jaar geleden nog gedaan). Op zonnige dagen koppel ik de pomp los van de boiler en sluit hem rechtstreeks aan op het stroomnet. Dan gaat hij volle bak pompen en en stijgt de temperatuur gewoon zoals het moet. Wel zet ik dan een tijdsklok ertussen, omdat het niet nodig is de hele dag te pompen natuurlijk.

Wat kan dit zijn? Wellicht een kapotte printplaat, aangezien hij wel rechtstreeks op het stroomnet werkt? Hoe kom ik dit te weten? De printplaten zijn eigenlijk iets te prijzig om de gok te wagen...

Alle hulp is welkom, alvast bedankt!

Groeten!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Paneel sensoren nameten
 

GerardMIO

  • #3
Bedankt! Ik ga vanmiddag even de multimeter erbij pakken en uitzoeken hoe het doormeten van de sensoren in zijn werk gaat. Stroom is niet mijn sterkste punt helaas... :cool:

Bedoel je echt het paneelsensor? Hier heb ik er namelijk maar één van als het goed is. Zie wel dat ik meerdere boilersensoren heb, moeten deze ook doorgemeten worden?
 

GerardMIO

  • #4
Zoals je zegt ben ik redelijk dramatisch op het gebied van stroom & meet kennis. Kun je wellicht in het kort uitleggen hoe ik dit het beste kan doormeten? Ik ben in bezit van een FLUKE meter. Een oudje, maar nog helemaal intact...
 

GerardMIO

  • #5
Het is me toch gelukt na wat opzoekwerk, om de sensoren door te meten. De boilersensoren kwamen ongeveer overeen met de waarden in het boekje, dus die lijken me in orde.

De collectorsensor gaf echter een weerstand aan van 2.267Ω. Dit lijkt me veel te laag, toch?

Zou het aansluiten van een nieuwe sensor soelaas bieden?

Alvast bedankt voor de hulp!

Groet Gerard
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Collector is dan ongeveer 62 graden.
 

GerardMIO

  • #7
Volgens het boekje inderdaad, al geeft het schermpje maar 18 graden aan. Kan de collector op een dag als vandaag zo warm zijn? Wellicht morgenvroeg nog eens meten zonder zon?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Makkelijk, is een leegloop systeem.
als de pomp uit staat kan het paneel makkelijk boven de 100 graden komen, vandaar dat dit systeem als de boiler heet genoeg is het paneel laat leeglopen en niet meer start totdat het paneel is afgekoeld anders krijg je stoomvorming en daardoor extreem hoge druk.

Als het scherm 18 graden geeft is er een hoge weerstand in het circuit tussen sensor en meetpunt(processor)
Ik zou de connectoren eens goed schonmaken en eventussel de solderingen controleren of preventief doorsolderen.
 

GerardMIO

  • #9
Wederom bedankt voor je uitgebreide toelichting, dat waardeer ik enorm.

Voor de vorm vanmorgen nog eens gemeten en kwam op een weerstand van iets boven de 20.000 ohm. Volgens het boekje zou het paneel dan een graad of 10 moeten zijn. Betekend dit dan ook dat het probleem niet gezocht hoeft te worden in de sensor?

Ik ga straks de connectoren eens oppoetsen. Op het solderen kom ik waarschijnlijk nog terug, daar kan ik niet heel veel van.

Fijne zaterdag!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Sensor geeft redelijk reële waarden.
En wat geeft de display aan?
Boiler sensoren ook de verwachte waarden?


Het feit dat je aangeeft dat in het verleden met opnieuw insteken de aquasol weer werkte geeft mij het idee dat of de stekkers oxideren if de solderingen slecht zijn.
 

GerardMIO

  • #11
Display had ik uitstaan vanmorgen, dus helaas niets gecontroleerd. Zal niet meer dan 18 graden zijn geweest, dit was namelijk de temperatuur toen ik de laatste keer keek gisteravond.

Ik ga morgen eens de connectoren en contactpunten schoonmaken.

Later meer...

Fijne zaterdagavond!


Ik heb een hele lading onnodige quotes verwijderd, mod.
 

GerardMIO

  • #12
Goedemorgen Headhunter,

We zijn enkele dagen verder en ik heb inmiddels een en ander gedaan. Zo heb ik de kabels opnieuw gestript en nieuwe hulzen erop gezet. Ook heb ik de printplaat onder handen genomen en alles goed gepoetst. Vervolgens heb ik aan de achterzijde de twee keer de solderingen van de collectorsensor met elkaar verbonden.

Maar helaas.... Nog steeds werkt hij niet vanzelf. Inmiddels heb ik hem dus weer rechtstreeks op het stroomnet aangesloten aan de hand van een tijdschakelaar.

Vreemde blijf ik wel vinden als ik hem opnieuw in de stroom steek dat de pomp soms helemaal niets doet en soms slaat die ongeveer 15 seconden volledig aan om vervolgens een seconde of twintig te 'pulseren', waarna die uitslaat.

Heb je wellicht nog wat tips voor me?

Alvast bedankt!
 

DSR9500

  • #13
Wat voor besturingsprint zier hierbij.
kun je eens een foto maken.
 

GerardMIO

  • #14
Het betreft hier de DT3 printplaat, zoals bijgevoegd...

 

GerardMIO

  • #15
Nog ideetjes, @DSR9500?
DSR9500 schreef:
Wat voor besturingsprint zier hierbij.
kun je eens een foto maken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Als de pomp pulseert, klikt dat witte blokje dan ook in hetzelfde ritme?
 

GerardMIO

  • #17
Bedankt Headhunter!

Dan moet ik de pomp dit weekend weer even op de printplaat aansluiten om te testen. Ik heb hem nu namelijk rechtstreeks op het stroomnet met een tijdschakelaar geplaatst.

Ik kom er z.s.m. op terug!
 

GerardMIO

  • #18
The headhunter schreef:
Als de pomp pulseert, klikt dat witte blokje dan ook in hetzelfde ritme?
Het gaat dan om onderstaand blokje veronderstel ik?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Ja dat is dat blokje.

Hou er rekening mee dat je op een tijdklok geen kookbeveiliging hebt.
Temperatuur in het circuit kan dan veel te hoog worden!
En bij een storing in de stroomvoorziening loopt het systeem leeg, als dan de pomp weer start krijg je stoomvorming en de daarbij horende drukgolven.
 

GerardMIO

  • #20
Ik heb nog even geen antwoord op jouw vraag. Je zal wel denken: "gaat soepel met die man". Probleem is dat als ik hem insteek de laatste dagen de pomp niet aanslaat voor die halve minuut wat hij soms wel doet. Dit is eigenlijk willekeur, althans dat denk ik. Ik zal hem straks en op andere momenten nog eens opnieuw insteken en hopen dat hij dan wel pulseert. Of heeft het misschien met het tijdstip of temperatuur te maken dat hij soms even aanslaat en veel vaker niet.

Enfin, heb inmiddels ook de pomp weer netjes op de printplaat aangesloten. Enerzijds om de 'pulseertest' uit te voeren, anderzijds in het kader van veiligheid. Tevens was het me ook wat omslachtig allemaal.

Hopenlijk snel nieuws!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu