Hoeveel m3/h afzuiging is nodig in deze ruimte?

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #21
Nee, in basis is iedere woning privé gebied. Echter is het goed dat er hiervoor wetten zijn. Een privé-woning heeft volgens het Bouwbesluit een woonfunctie: gebruiksfunctie voor het wonen.

Dus een verblijfsruimte in die woning moet gewoon aan de eisen (waaronder ventilatie) die gelden voor een woning voldoen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #22
Behalve als het een oude woning is zoals deze, lijkt mij tenminste.
Je kunt niet verwachten dat een oude woning aan het bouwbesluit gaat voldoen als een klein deeltje wordt veranderd.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #23
Artikel 3.34 gaat over nieuwbouw, dat is hier niet van toepassing. https://rijksoverheid.bouwbesluit.com/Inhoud/docs/wet/bb2012/hfd3/afd3-6 Vanaf 3.36 zou van toepassing kunnen zijn echter:

Gaat het om een verbouwing, of maak je een (tijdelijke) installatie? Dan heb je daar mogelijk niks mee te maken.
Natuurlijk je gezonde verstand gebruiken.

Dat zou voor mij in een ouder niet luchtdicht huis betekenen dat het zonde is om warme lucht (of koude airco lucht in de zomer) naar buiten af te voeren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #24
Art. 3.35 (verbouw) is ook van toepassing. Maar het wijzen op de nieuwbouwregels vind ik normaal. Heel vaak zijn die namelijk eenvoudig te halen. En zeker als het over je eigen gezondheid gaat is het goed om de moderne regels te respecteren. Ze zijn er niet bedacht om mensen te pesten, maar voor je eigen gezondheid.

De aanvoer uit de verkeersruimte halen is verder niet zo'n bezwaar. Vertrouw echter niet alleen op de kieren, maar plaats ergens een ventilatierooster. Dan komt de lucht vandaan waar je wilt (is comfortabeler en geen vochtproblemen), en dan is de capaciteit ook voldoende.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #25
Ik lees een buisventilator en een studio voor geluid.
Ben je met deze site bekend.
Geen idee of je alleen herrie wil maken of dat je ook geluid met microfoons enz. wil gaan opnemen?
 

Bas V

  • #26
Dank voor de reacties.

Fijn om even van die regels op de hoogte te zijn.
Het is een 'vaste' studio, dus niet tijdelijk.
Ik denk dat ik ermee weg kom om lucht nu uit de 'verkeersruimte' te halen. Dat scheelt ook energie in plaats van koude lucht van buiten.
De 'vuile' lucht gaat naar een aangrenzende (slaap) kamer waar meestal een raam op een kiertje staat. Lijkt me dus geen probleem.

Dank WGB voor de link naar die site. Ik zou kunnen vragen of ze daar ervaring hebben met ventilatoren in studio's. Ik kies bewust voor een ventilatie die eventueel ook uit kan (voor snachts of tijdens opname's). Dan valt een MV-box af, blijft eigenlijk alleen een buis ventilator over, maar daar zal ik eea aan moeten isoleren / suskast maken etc denk ik.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #27
Die site staat met bordevol informatie gelukkig nog op het internet maar wordt niet meer beheerd of gebruikt. Als er ervaring is zou het er op kunnen staan.

Mijn tip als een beetje leek zoek naar een goede radiaal ventilator.
Een buisventilator moet het van het snel rond draaien hebben. Een radiaal ventilator heeft veel meer vermogen bij een laag toerental. Maak de kanalen zelf die je inwendig kan voorzien van een materiaal wat geluid dempt
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu