Luchtlek onder plint dichtmaken (2mm ruimte)

Alex1

  • #1


Ik zit met een luchtlek met 2mm ruimte tussen de vloer en de plint. het gat of de beschadiging zit achter de rode lijn op het plaatje. Als ik er met een tandenstoker in duw dan voel ik daar gruis en gaat deze dieper de muur in op andere plekken. Het kan zijn dat er op die plek ooit een coaxkabel uit kwam. Toen ik er kwam wonen was de kabel doorgeknipt en zat er geen AOP meer. Uiteindelijk is er een nieuw AOP geplaatst en hiervoor is een nieuw gat in de muur gemaakt. Dit is iets hoger geboord dan waar de kabel de vorige keer uitkwam, dus ik vermoed dat dit luchtlek het oude gat is. Nu is mijn vraag hoe ik dit het beste dicht kan maken en vooral met welk gereedschap.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Beste optie is om de plint te verwijderen en daar je luchtdichtheid te controleren en zo nodig te herstellen.

Is het trouwens een buitenmuur of een tussenmuur tussen jou en de buren?
 

Alex1

  • #3
Tussenmuur tussen mij en de buren. De coax kabel komt bij hun binnen via een plint bij het plafond en loopt dan via een plint naar beneden waar deze via een gat bij mij uitkomt. Het gat is destijds vanuit hun kant geboord, waardoor er wel wat scheuren aan mijn kant zijn gekomen rond dat boorgat. Ik snap dat de plint weghalen het beste is om alles na te kijken, maar als ik deze nu laat zitten, wat zou dan de beste manier zijn om dat luchtlek dicht te krijgen? Schuurvrije allesvuller met een klein plamuurmes en dan een paar keer van boven naar naar onder om het dicht te smeren? Of haarscheurvuller met een klein penseel? Zomaar 2 ideeën.


Ik heb trouwens een soortgelijk probleem aan de balkonkant van mijn appartement. Maar daar zit geen plastic plint, maar een balk van een houten kozijn, die niet perfect aansluit op de vloer. Daar zit nog +/- 4mm loze ruimte tussen. Aan de linkerkant, iets van de hoek af, zit een luchtlek. Ik kan alleen niet zien of die luchtstroom uit de onderkant van die balk komt of dat er ergens een scheur zit in het beton. Hoe wordt dit doorgaans hersteld?
 

De Bob

  • #4
Kitspuit met acrylaatkit (zonodig op kleur) recht op de plint/gat houden, en de ruimte vol kitten.

Als u de mond van de kitspuit onder heet water houd kunt u hem nog wat platter maken/drukken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Sleufje iets breder maken, nat maken met plantenspuit 10 min. wachten en dan af kitten, vocht zorgt voor een betere hechting, 2 mm is te smal om goed op te kunnen vullen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Luchtlekken zijn inderdaad aan de binnenkant af te kitten. Grote ruimtes erachter beter eerst opvullen (met zandcement/muurvuller of pur).

Ook de kier bij je balkon kan je afkitten.
 

Alex1

  • #7
Uiteindelijk gelukt met haarscheurvuller en een plamuurmes. Is net wat vloeibaarder dan acrylaatkit waardoor ik het met een plamuurmes redelijk goed kon verdelen. Kitspuit kreeg ik er niet tussen en ook met een klein kwastje ging het niet dicht.

Balk van van houten kozijn wordt nog lastig met opvullen. Aan de binnenkant is het bovenin ook nog hol. Bovenin (bij de aansluiting met het beton) zit volgen mij ook het lek. Dus opvullen met een plamuurmes dat gaat niet werken denk ik. Ik krijg amper vulmiddel tussen die kier. Dan zou ik het vol moeten purren met purschuim.

Ik zou ook een afsluitingsrand kunnen maken van kneedbaar vulmiddel (allesvuller) tussen de vloer en de balk. Of gaat dat problemen geven?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Het gaat toch om luchtlekken? Die maak je dicht met kit. Niet met de andere genoemde middelen.
 

Alex1

  • #9
Ik heb een paar foto's gemaakt:



Ik kan in het midden mijn pink eronder doen en hoog buigen. Onder deze houten balk zitten meerdere luchtlekken op meerdere plaatsen. Eigenlijk wil ik de holle ruimte bovenin van links to rechts helemaal opvullen. Maar dat wordt lastig want aan de zijkanten is de kier smaller en kan ik er alleen nog met een plamuurmes onder. Of ik moet het jute is wegsnijden. Dan kan er misschien net een platgedrukt slangetje onder van purschuim. Maar ik weet niet hoe hoog die holle ruimte is en daardoor is dat lastig aanbrengen zonder dat later alles eronder uitpuilt. Maar omdat het hout met beton samenkomt moet ik wel een fexibel middel gebruiken toch? Zandcement/muurvuller valt dan toch af?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Met kit dus. Als de naad meer dan 4mm wordt, eerst een rugvulling erin.

Als je het goed wilt doen eerst open maken (plint verwijderen) en erachter herstellen. Of onder de vloer herstellen. De vloer zal vast niet geisoleerd zijn. Genoeg verbeterpuntjes!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu