Beregening scheiden van drinkwater

Blueone

  • #1
Voor een beregeningsinstllatie wil ik onder andere een drukmeter opnemen bij de aftakking van de waterleiding. Echter zijn deze volgens mij nooit kiwa gekeurd. Hoe kan ik er voor zorgen dat ik het toch veilig op kan nemen in de aftakking naar de beregening? Is een simpele terugslapklep voldoende of moet ik nog andere maatregelen nemen? Sowieso lijkt het mij verstandig om te zorgen dat het water van de beregening niet vermengd kan raken met het drinkwater.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Niet, dat moet je zelf niet willen. Toch.
 

Blueone

  • #3
Het is vrij gebruikelijk om de beregening aan te sluiten op de drinkwaterinstallatie, meestal zit er geen klep tussen (installatie bijv op de buitenkraan). Aangezien ik hier bij de hoofdaansluiting zit zijn er wat meer opties vandaar dati k aan een klep zit te denken, wellicht is een simpele EA afsluiter voldoende.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Sorry ik had een voorraad regenwater in mijn hoofd die je wilde schakelen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Een simpele EA keerklep met afsluiter en aftapper is voldoende.
Zo kun je hem afsluiten en eventueel aftappen.
Wel even de stroom richting in de gaten houden.

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Drinkwater mag nooit in contact kunnen komen met ander water, de directe verbinding mag niet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Graag meer uitleg van TS of er sprake is van regenwater? Wat bedoel je met beregening?
 

Blueone

  • #8
Wellicht dat de term "beregening" inderdaad onduidelijk is. Het gaat om een sproeiinstallatie (een stuk of 4/5 sproeiers in de tuin in twee groepen) welke ik wil aansluiten op het drinkwatersysteem omdat ik geen bron on regenwater opslag heb. Dus er gaat alleen drinkwater door de slangen en de sproeiers, alle slangen koppelingen zijn tyleen slangen met kiwa keur behalve de elektrische kleppen manometer. Er is dus geen vermenging met ander water. Het kan echter wel voorkomen dat het water van de sproeiers bijvoorbeeld een aantal weken stil staat. Helemaal vooraan, na de eventuele keerklep, komt sowieso een elektronische hoofdafsluiter die is aangesloten de beregeningscomputer waardoor er alleen maar een verbinding is als er ook vraag is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Oké, nu is het duidelijk.

Om legionella te voorkomen de slangen doorspoelen maar ik heb zo het gevoel dat dit niet mogelijk is.
Je kunt de sproeiers aan zetten, zo ver open dat ze nog niet echt sproeien en dus geen verstuiving veroorzaken, daarna kunnen de sproeiers verder open.
 

Blueone

  • #10
Ik ga zorgen dat ik de leidingen met een compressor door kan blazen na het beregeningsseizoen, als het goed zou het dan mee moeten vallen.

Nog even een aanvullende vraag. Alle kleppen etc in beregeningstraject hebben een aansluiting van 1", dat lijkt een beetje de standaard te zijn. Nu is heeft de kraan bij de hoofdaansluiting een diameter van 3/4. Maakt het dan heel veel uit als ik de terugslagklep in 3/4 uitvoer of 1"? De tyleenslangen hebben overigens een diameter van 25mm

Kan ik het beste zorgen dan zoveel mogelijk componenten 1"zijn of maakt het toch niet uit aangezien de kraan bij de hoofdaansluiting een 3/4" aansluiting heeft. Uiteraard is het doel om zoveel mogelijk water bij de sproeiinstallatie te krijgen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Zo gauw het kan een 1" pijp gebruiken en eventuele kranen in kogeluitvoering, tot de eerste aftakking zou ik dat zeker doen.
Je kunt natuurlijk allemaal 1"pijp gebruiken veel duurder dan 3/4" zijn ze niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu