Ontbrekende aardmat

Ashtam

  • #1
Beste klussers,

Bij een renovatie van een badkamer hebben we geen aardemat gebruikt. Mijn badkamer man was we van mening dat dit niet noodzakelijk is vanwege de gekozen bouwstijl (Hieronder uitgelegd) Ik lees nu echter de nen1010 (artikelen online) erop na en die lijkt weinig ruimte over te laten voor deze uitleg. Mijn vraag is dan ook 2 delig.
is het jullie inziens noodzakelijk om in onderstaande geval een aardmat aan te leggen, en zoja, zijn er andere mogelijkheden waarbij we hetzelfde, veilige effect verkrijgen maar dan zonder de beton eruit te slopen?

De situatie is als volg: de badkamer is momenteel klaar in de ruwbouw maar nog niet betegeld en afgewerkt. De vloer is opgebouwd uit een houden ondervloer die niet doorloopt naar andere ruimtes, met daarboven een piepschuim geisoleerde kunststof noppenplaat met kunststof vloerverwarminggsleidingen en daaroverheen een cement dekvloer ZONDER aardmat. De muren zijn 2x baksteen met gips en 2x houtskelet met gips. (Geen metalstud oid) de vloer heeft verder geen lewisplaten of andere wapening en loopt niet door naar andere ruimtes. Alle waterleidingen zijn kunststof met perskoppelingen, inclusief de vloerverwarming (de badkamer is de enige ruimte met vloerverwarming) De verlichtingsschakelaar bevind zich buiten de badkamer, maar er is wel 1 stopcontact voorzien naast de wastafel.

Zoals ik in de intro aangaf lijk ik op te maken dat de nen1010 duidelijk stelt dat verplicht een aardmat aanwezig moet zijn, al vraag ik me af met welk nut gezien de vloer zwevend is en geen verbinding maakt met andere ruimtes/aarde (behalve eventueel dmv de waterleiding) Is dit inderdaad het geval?

Zoja lees ik in dezelfde artikelen dat deze mat op minimum 3cm diep in het beton moet zitten, dat zou betekenen dat de hele vloer eruit moet, wat je waarschijnlijk niet red zonder ook de leidingen, afvoer en goot te vernielen. Dat is dan een aardige klus. Is hier een alternatief voor? Of man de mat gewoon bovenop met daaroverheen meteen de tegels?

Ik heb reeds meerdere topics gelezen hier online, maar de meeste gingen over doorlopende of gewapende ondervloeren.

Alvast bedankt voor de tijd en moeite!

Groeten,

Nick
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Een ongewapende zandcementvloer op noppenplaten, rechtstreeks op de houten vloer? Dat gaat natuurlijk nooit goed. Dan lijkt me het missen van de aardmat wel de laatste zorg.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Als de "geleidende" wapening niet doorloopt in de aangrenzende ruimtes is een aardmat niet noodzakelijk.

Dus vraag ik me af welke men norm jij gelezen hebt.
 
  • Like
Waarderingen: Eenkhoorn

Ashtam

  • #4
Hessie schreef:
Een ongewapende zandcementvloer op noppenplaten, rechtstreeks op de houten vloer? Dat gaat natuurlijk nooit goed. Dan lijkt me het missen van de aardmat wel de laatste zorg.
Bedankt voor uw input, ook al is deze geheel off topic. Ik leer graag van anderen en mijn eigen fouten dus ben benieuwd waarop u zich baseert als u aangeeft dat dit nooit goed kan gaan?
The headhunter schreef:
Als de "geleidende" wapening niet doorloopt in de aangrenzende ruimtes is een aardmat niet noodzakelijk.

Dus vraag ik me af welke men norm jij gelezen hebt.
Deze stelling had ik wellicht anders moeten formuleren. Omdat de norm niet openlijk toegankelijk is, kan ik alleen nalezen wat er op internet en in bladen over te vinden is. Deze bieden een interpretatie van de nen1010 en die hoeft niet noodzakelijk correct te zijn natuurlijk. Ik was zelf ook van mening dat een aardmat niet noodzakelijk was maar kwam door enkele van deze pagina’s aan het twijfelen.

Ik ben blij dat we gelijk hebben en het niet hoeft.

Alvast bedankt allen voor uw snelle reactie.

Mvg,

Nick
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu