Muur onder vloer tussen stalen profielen

HerraUpopa

  • #1
Beste klussers,

Ik ben wat opties aan het verkennen met voor- en nadelen voor een gewijzigde indeling van de begane grond van mijn woning.

Bij de bouw van de woning in 1957 is op de 1e verdieping een badkamervloertje van circa 2,5 m x 2,5 m gestort tussen de flenzen van twee stalen I profielen (180 mm). De stalen profielen van circa 4 m liggen op de buitenmuur en een dragende binnenmuur. De badkamermuren staan op de stalen profielen. Er is inmiddels geen bad o.i.d. meer aanwezig op de badkamervloer.

Op de begane grond precies in het midden van de stalen profielen bevindt zich een halfsteensmuur tussen de kamer en de keuken. Hierboven bevinden zich geen muren.

Nou heb ik al wat destructief onderzoek lopen :). Maar mijn vraag is of zonder destructief onderzoek aan de muur valt te zeggen of de gestorte vloer tussen de flenzen zelfdragend is? Of wordt deze mede gedragen door de muur op de begane grond?

Keukenzijde:


Kamerzijde:

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Ga er maar vanuit dat die muur dragend is.
 

HerraUpopa

  • #3
Bedankt voor je reactie. Dan kan ik er bij de plannen rekening mee houden dat er een constructieve ondersteuning moet komen. Hopelijk hoeft er een niet al te dikke balk onder.

In het verlengde daarvan en ter lering en vermaak. Dragen die flenzen van de I-profielen überhaupt wel wat? Of is de vloer daar met name tussen gestort om de boel horizontaal op zijn plaats te houden en wordt het gewicht van de 180 mm dikke vloer nagenoeg helemaal afgedragen via de muur?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Zoek alvast de constructietekening van het huis even op. Bij de gemeente hebben ze die als het goed is in het archief zitten.
 

HerraUpopa

  • #5
Bedankt voor de tip! Het gemeentelijk archief puilde niet uit met informatie over mijn woning. Er was eigenlijk maar 1 tekening beschikbaar (zie foto). De situatie op de tekening komt gelukkig wel overeen met de werkelijkheid.


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Is te klein om te zien. Als dat betonvloertje met de stalen balken niet getekend is, wordt het lastig inschatten.
 

HerraUpopa

  • #7
Hierbij een nieuwe poging.

Op deze uitsnede is de plattegrond van de begane grond met de muur tussen de keuken en woonkamer zichtbaar.



Op deze uitsnede is de plattegrond van de verdieping zichtbaar. Het betonnen vloertje is zo groot als de douche op de plattegrond.



Op deze uitsnede is de draagconstructie van de begane grond zichtbaar.



Op deze uitsnede is de draagconstructie van de verdieping zichtbaar. De twee I-profielen staan op de tekening. Het betonnen vloertje dat tussen de profielen is gestort is voor zover ik kan zien niet aangegeven. Waar het vloertje ophoudt is een houten dwarsbalk tussen de profielen gelegd. De houten balken lopen vanaf daar weer verder.

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Muur is dragend.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Bedankt voor de tekeningen. Ik sluit me bij Rola aan. Hij is op de constructietekening getekend, dus dragend.

Om de muur weg te halen eerst dus even een constructeur erbij halen. De berekening heb je ook nodig voor de vergunning.
 

HerraUpopa

  • #10
Duidelijk, bedankt voor het meedenken!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu