Condens droger en ventilator samen laten werken

Thieze

  • #1
Hallo klussers, ik heb een vraag:
Ik heb in een kleine wasruimte een condensdroger staan die behoorlijk wat warme en vochtige lucht uitblaast.
In die zelfde ruimte heb ik een afzuigventilator geïnstalleerd met een vochtsensor die niet doet wat ie moet doen.
Nu dacht ik, wat gebeurd er als ik de sensor omzeil en in de centraaldoos de ventilator laat voeden door de nuldraad van de wcd van de droger..
Ps. Ik ben een elektra noob vandaar dat ik het vraag en niet zomaar probeer.

Mvg Thijs
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dan gebeurt er niet veel. De nul draad voert geen spanning.
Zet je ze in serie dan zal het kleinste apparaat de grootste spanning krijgen, dus dan gaat de fan aan en de droger doet niets.

Waarom werk de vocht sensor niet?
 

Thieze

  • #3
Hij heeft soms een hele nacht afgezogen en met die zelfde vochtinstelling niks gedaan op het moment dat de droger wel aan stond.

Ik wil eigenlijk dat ie afzuigt tijdens het programma van de droger met misschien wat nalooptijd. Ik heb ook zitten kijken om een analoge inbouwtimer te plaatsen met de optie om 2 uur af te zuigen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ik ben bang dat je een verkeerde fan hebt, deze fan heeft een meetcircuit dat werkt op toename van vocht binnen een bepaalde tijd.

Dus stel het is 60% en het loopt op naar 70% dan gaat hij aan, dan kunnen er 2 methoden zijn.
1 de fan stopt als deze een daling ziet over een tijd
2 hij stopt als het percentage niet oploopt na een bepaalde tijd.

Jij hebt meer aan een systeem dat of absolute waarden heeft als instelling of reageert op temperatuur.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Die ventilator meet de relatieve luchtvochtigheid. Je droger verwarmt de ruimte. Bij verwarmen daalt de relatieve luchtvochtigheid.

Oke, je droger voegt misschien ook wat vocht toe aan de ruimte... maar het verbaast me niet direct dat dit niet genoeg is om de ventilator te activeren. Het is niet alsof je er staat te douchen...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Misschien is het een oplossing een master-slave stekkerdoos te gebruiken.

Dat is een stekkerdoos die normaal gesproken voor een PC wordt gebruikt. De PC gaat dan in de hoofdaansluiting ervan, de andere apparatuur in de nevenaansluitingen. Loopt er meer dan een bepaalde stroom (meestal instelbaar) dan gaan de nevenaansluitingen (tbv. monitor, printer etc) aan. Zet je de PC uit, dan komt de stroom onder een bepaald minimum en gaan de nevenaansluitingen uit.

Je sluit dan de droger aan op de hoofdaansluiting, de ventilator op één van de nevenaansluitingen.

Belangrijk is wel dat de hoofdaansluiting de maximale stroom van de droger kan verdragen. Staat er bij de specificaties meestal bij (normaal gesproken 10 A).

Je moet dan wel de huidige ventilator zodanig instellen dat ie echt altijd draait (vochtigheidsinstelling op een minimum) of de ventilator vervangen door een normale ventilator, zonder sensor.

Naloop is echter op deze manier niet mogelijk, maar in elk geval heb je gedurende de gehele droogcyclus een werkende ventilator.
 

Thieze

  • #7
Dat klinkt goed, maar betekent dan wel dat ik een stekker aan mn ventilator moet maken
iig bedankt voor alle antwoorden

Quote is overbodig want de tekst staat er net boven, mod.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #8
Zo'n master slave spanningsslof lijkt me geen goed idee voor deze toepassing.

Zulke 'oplossingen' brengen met zulke grote stromen risico's met zich mee (warmte ontwikkeling, smeltende onderdelen en misschien wel brand als je er te laat bij bent).

Dan zul je zeer degelijk spul nodig hebben om zo'n droger te kunnen voorzien, als het al volgens de normen mag om een droger op zo'n manier aan te sluiten.
Volgens mij hoor je zo'n droger direct op een contactdoos aan te sluiten op zijn eigen groep, dus zonder verlengsnoer of welk ander constructie dan ook.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu