Groepenkast / KNX kast

EWizard

  • #1
Hallo. Ik kom oorspronkelijk uit Polen maarwoon inmiddels 12jaar in Nederland. Ik ben begonnen met bouw van mijn vrijstand huisje maar vanwege covid19 gaan de werkzaamheden echt traag.
In Nederland gelden andere regels als het gaat om huis bouwen. De meterkast bijv. moet max 3m naast de voordeur. In Polen kan de meterkast op willekeurige plek. Meestal in technische ruimte. Dus de architect heeft de Poolse blauwprint aangepast volgens Nederlandse regels.

In Polen zou de meterkast (blauw) naast de CV (geel) komen te staan maar om de Nederlandse wetgeving handhaven komt de meterkast op andere plek (rood). De deur komt op de plek van de peil. Dus genoeg plek (3m2) voor meerdere verdeelkasten om het huis van een volledige KNX instalatie te vorzien.

Maar ik heb mijn twijfels over de groepverdeling. Want ik ben van plan 7-9 grootverbruikers te instaleren.

In de keuken komt
*5zone inductiekookplaat (als ik 5zones tegelijk gebruik met de minste power verbruik ik 11.000W als ik 5zones op max power zet verbruik ik 16.500W
*Magnetron (1000W)
*Koel/Vries (120W)
*Combi stoomoven (3500W)
*Waterkoker (2400W)
*Vaatwasser (2000W)
*Inbouw koffiemachine (1200W) en paar andere inbouw apparaten maar met klein wattage.

Andere grootverbruikers
*Warmtepomp
*Oplaadstation elektrische auto
*Jacuzzi
*Sauna

Mijn vraag is hoe en welke groepen mag/ kan ik maken. Ik weetniet of ik moet mijn instalatie van 3x25A zwaarder maken dus 3x35A. Bij de technische instalatie van de inductie kookplaat staat 3x25A of 3x35A dus ik neem aan dat ik kan kiezen haha.

Ik zit te denken
Groep 1 -koelkast,inbouw koffie machine en andere inbouw apparaten, keuken licht, waterkoker (gebruiktje toch niet tegelijk)
Groep 2 - Kookplaat, afzuigkap
Groep 3 - Magnetron, Vaatwasser
Groep 4 - Oven
Groep 5 - Warmtepomp
Groep 6 - Oplaadstation auto
Groep 7 - Jacuzzi , Sauna
Groep 8,9,10,11,12, - rest van huis
Groep 13 - Buiten elektra

Bovendien hoe zit het met (ik weet niet of dit de juiste Nederlandse benaaming is) de voorrangsschakelaar. Dan kan ik Inductie kookplaat, warmtepomp en bijv oplaadstation op een groep zetten. Op deze manier hoef ik niet mijn hele instalatie te verzwaaren dus kan ik 3x25A blijven gebruiken want als ik begint met koken schakelt de warmtepomp en oplaadstation even uit.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
16500W is al 3*23A
Dan ga je sowieso naar 3*35

Je groepen zullen met een voorrangsschakelaar eerder zoiets worden:
2a fornuis
-2b warmtepomp
-2c Oplaadstation
Heb je wel apparatuur nodig die er geschikt voor is, zo leuk vindt een standaard warmtepomp het niet als de stroom er vaak af gaat.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Je hoeft de stroom niet uit te zetten bij een preferentieswitch. Je geeft gewoon een stopcommando of blokkeerd vrijgave, de spanning blijft er gewoon op.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu