Cam Lock Nut & Dowel: hoe heet dat in NL en waar te krijgen?

Hansdb

  • #1
Ikea gebruikt de bekende schroefverbinding (zie afbeelding). Weet iemand hoe die in het nederlands heten en waar die gekocht kunnen worden? Ik wil dit gebruiken voor een nieuw project.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Excentrische kastverbinder
 

Hansdb

  • #3
Bedankt Rola!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Bij ikea
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Ook wel minifix genoemd, maar ik dacht dat dit de 'merknaam' van de bedenker is.
 

JvEs

  • #6
Dat heet een excenterverbinder of excentrische verbinder. Ze worden overal in de meubelindustrie gebruikt, niet enkel voor kasten maar voor allerlei andere verbindingen (haaks, of onder een hoek naar keuze). Er zijn tientallen of zelfs honderden varianten: voor allerlei dikten plaat, van metaal of kunststof, in allerlei kleuren, enz. Ook van de drevels (dat is de pen) bestaan allerlei varianten qua lengte, schroefdraad, enz.

Op je foto is een grotere maat zichtbaar (Ø35 mm?), maar er bestaan ook versies met een diameter van bijv. 12, 15, of 25 mm. De kleinere maten (Ø12 en 15 mm) worden inderdaad ook wel verkocht onder de naam 'Minifix' maar de grotere (zoals op je foto) heten dan weer 'Maxifix'.

Ze worden ongetwijfeld ook in China gemaakt, maar in Europa zijn wat fabrikanten Häfele, Hettich en Blum. De genoemde fabrikanten leveren vooral (of alleen) in grotere hoeveelheden aan de handel & industrie.

Als doe-het-zelver kun je kijken bij de gewone bouwmarkten. In mijn ervaring kun je daar altijd wel één of twee varianten vinden. Een enkele keer kom je excenterverbinders van Hettich in consumentenverpakking tegen (dus verkocht per stuk of per paar).

Je kunt ook gaan kijken bij de uitverkoop-afdeling van de Ikea (meestal dichtbij de kassa). Dat is de afdeling waar alle spullen terechtkomen als ze in de showroom overbodig zijn geworden (of als ze kapot/onvolledig door klanten worden teruggebracht.) In de regel staan daar ook grote bakken met allerlei meubelverbinders en -beslag. Voor een klein bedrag mag je een zakje volproppen (die zakjes hangen erbij, met een prijssticker). Als je kunt vinden wat je nodig hebt is dat een prima deal, maar je bent nogal afhankelijk van wat er toevallig is.
Bij de klantenservice staat ook een kast met dit soort onderdelen, maar dat is in principe bedoeld voor klanten die er één missen...

Een van de nadelen van die verbinders bij Ikea is, dat je zelf uit zult moeten zoeken wat het juiste "boorbeeld" (positie, diepte en diameter van de gaten) is. Maar ook als je die verbinders bij een bouwmarkt vindt, is dat helaas niet altijd duidelijk. In principe moet het op de verpakking staan.
 

Ambidexterity

  • #7
Oke dan, jij zit thuis vanwege het Corona drama, je verveel jezelf en dacht; laat ik maar een flinke lap tekst schrijven opeen topic van 2014 :shock:
 

JvEs

  • #8
Ik had natuurlijk wel gezien dat de vraag uit 2014 stamde. Voor de oorspronkelijke vraagsteller zal het dus waarschijnlijk niet veel meer uitmaken.

Maar het idee van dit soort forums is toch ook, dat er een soort "vraagbaak" ontstaat, waar mensen die bijv. met Google aan het zoeken zijn, terechtkomen (zoals ik dat zelf ook kwam). En die mensen hebben dan misschien iets meer aan mijn reactie, dan aan die van jou...?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Bedankt voor je bijdrage.
 

Ambidexterity

  • #10
Niet te zwaar aan mijn reactie tillen :wink:
Je bijdrage was geen onzin en dan natuurlijk welkom :prima:

Echter wat je schrijft over de grote hoeveelheid,als je goed zoekt op minifix zijn kleine aantallen wel vindbaar. Verzendkosten zijn dan vaak de bottleneck. Nadeel van dit systeem is dat je een boormal nodig hebt, anders is het wel een beetje een drama. Ben je handig kan je ook zoiets maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu