Pergola van 3.8x3.8m met 4 staanders mogelijk?

Sanvv

  • #1
Beste,

Ik heb het plan bedacht om een pergola te bouwen, maar het liefste met maar 4 staanders. Is dit mogelijk als ik palen gebruik van 15x15cm en deze vast zet in op betonpoeren? Ook in de hoeken komen schoren en in het midden komt een dwarsbalk

Er komt dus geen dak op, wel een harmonicadoek.

Alvast bedankt,

Mvg
Sandra
 

Eye_in_the_Sky

  • #2
Ik ben geen constructeur, maar heb door een hovenier een pergola laten bouwen, gelijk aan die van jou.

Staanders van 15 bij 15 verankerd aan een vlondeconstructie.
Ringbalken van 15 bij 15.
Buitenmaten van de pergola zijn 3.2 bij 5 m.
Geen dak, maar harmonicadoek met kabels.
 

Sanvv

  • #3
Ahh dank voor de info! En staat ook echt als een huis? Ze vertelden vandaag hier bij de houthandel dat er als een zeer zwaar iemand tegen aan zou leunen, het geheel zou kunnen bewegen. Maar met 15x15 staanders en een ringbalk van 15x15 is dat toch best knap om in beweging te krijgen? Een schommel mochten we er iig niet aanhangen, maar dat is zeker ook het plan niet.
 

Eye_in_the_Sky

  • #4
Ik ben geen constructeur maar ik denk dat het er vanaf hangt hoe de staanders vast zitten. Wij hebben een vlonder van 5 bij 11, gefundeerd met Azobe palen die 2 meter de grond inzitten met daarop Azobe dragers van 5 bij 15 en aan die dragers zitten de pergola staanders vast. Dat zit als een huis, ik (1m90, 110 kilo) krijg er geen beweging in.

ik zou dus extra aandacht besteden aan de staanders, ingraven, paalankers, oid om te zorgen dat de staanders muurvast zitten, dan zal het wel blijven staan.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #5
Ik zou er wel schoren in verwerken
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu