Badkamerrail voor potentiaalvereffening badkamer

Ik en mijn huis

  • #1
Beste mensen,

ondanks de vele berichten tav vereffening in de badkamer, blijven er steeds vragen over die ik nergens beantwoord zie, namelijk over het praktisch aansluiten op het CAP:

1) de gebruikelijke badkamerrails bestaan uit 1 x 25 mm en 5 of 6 x 6mm. Mijn eerst vraag: waarvoor is die 25mm? Mag je daar ook een aarddraad 6mm in vastzetten? Of kun je die niet gebruiken voor het aansluiten van één van de te vereffenen delen? Waarvoor dient dit dan?

2) op de aansluitingen van 6mm kun je neem ik aan aarddraad 6mm aansluiten. Maar mag je er ook bijv. 4mm op zetten of de geelgroene draad naar de centraaldoos? Kortom: zijn deze aansluitpunten bedoeld voor precies 6mm of ook voor kleinere draden?

3) sommige rails hebben per aansluitpunt één schroefje en andere steeds twee. begrijp ik het goed dat twee schroefjes extra zekerheid betekent en dat je beide op één draad vastzet? (en dus niet om bijv. van weerszijden twee verschillende aarddraden in te voeren)?

4) Er is elders genoeg gezegd over het wel of niet aansluiten van kranen op CAP als er sprake is van kunststof waterleiding. De conclusie van sommigen is dat je in geval van meerlagenleidingen voor de zekerheid toch het beste de kranen kunt meepakken, bijv. op de muurplaten. Laten we de discussie of dit wel of niet nodig is maar laten rusten. Maar mijn vraag is: ALS ik voor de zekerheid alle kranen zou willen aansluiten via de muurplaten, dan heb ik aan één badkamerrail met 6 aanluitpunten niet genoeg. Hoe los je dat op? Mag je twee rails koppelen en zo ja hoe dan? Is dat gewoon een klein stukje aarddraad in beide rails op een aansluitpunt zetten? De vraag dus of dat mag (of dat de manier is) en daarnaast de vraag of er ook grotere rails verkrijgbaar zijn. Probleem is dan weer dat het niet in een inbouwdoos zal passen denk ik? Koppelen van twee kleintjes zou ik liever doen, maar ik wil aan de regels voldoen.

5) tenslotte: ik ga mijn badkamer helemaal veranderen zodat vrijwel alles een nieuwe plek krijgt en ook een nieuw CAP (naar de centraaldoos toe met geelgroen.). Maar er blijft ook een oude CAP zitten, die nog rechtstreeks naar de meterkast liep/loopt en die vrijwel nergens meer aan gekoppeld zal zijn. Er komen weliswaar een aantal aarddraden uit in deze CAP, maar ik weet niet eens waar deze allemaal naar toe gingen oorspronkelijk, misschien heel vroeger wasmachine ed). In ieder geval vermoed ik dat deze verbonden zal zijn met de wapening in het beton, maar verder nergens meer aan volgens mij. Kan het een probleem geven om deze oude CAP te laten zitten? Geeft het extra zekerheid als ik deze oude CAP gewoon laat zitten en wegtegel? Of kan dat juist averechts werken en minder veiligheid geven? Kan de oude CAP bijv. de nieuwe CAP tegenwerken op een of andere manier waardoor toch spanningsverschillen ontstaan omdat hij niet verbonden is met de nieuwe CAP (behalve via de meterkast)? Ik kan de oude CAP natuurlijk helemaal loskoppelen van de meterkast, maar als het extra veiligheid geeft, laat ik hem liever zitten. Deze oude is in ieder geval verbonden met de wapening in de betonvloer (neem ik aan), terwijl ik de nieuwe CAP daar niet mee wil verbinden, maar alleen met een aardmatje in een nieuw te storten zandcementvloerophoging. Is het laten zitten van de oude CAP dan dus EXTRA zekerheid of kan het juist averechts werken? Of doet het niks goeds maar ook niks kwaads?

Ik hoor graag van jullie omdat ik graag wil leren. Aan de ene kant weet ik ongeveer wel wat ik doe, maar aan de andere kant ben ik bang dat ik dingen over het hoofd zie of toch niet helemaal goed begrijp.

mvg

Mark
 

Ik en mijn huis

  • #2
Er zijn zoveel experts die op dit forum de theorie kunnen uitleggen, dan moeten er toch ook mensen zijn die mij kunnen helpen met bovenstaande praktische vragen over hoe het in de praktijk werkt?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Misschien help het om geen epistel te schrijven maar iets kortere direct vragen stelt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu