ADSL aansluiting meterkast

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #21
Je bedoeld zeker keystone stekkers en een lsa tang.

persoonlijk gebruik ik die ook in combinatie met een daarvoor geschikte wdc dan is het eigenlijk weer een goedkope oplossing
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #22
Het is maar bij welke leverancier je ze besteld, onze leverancier noemt het modulaire connectors maar in het buitenland worden ze inderdaad vaak keystone, keystone modul of keystone RJ45 genoemd.

Gebruik je zoiets regelmatig dan heb je draadopzet gereedschap nodig die ook wel LSA tang, punch down tool of punchtool genoemd worden.
Hierbij heb je dan weer 2 uitvoeringen nl. de LSA (staan de aansluiting scheef in de houder

en daar heb je dan zo'n soort tang voor nodig


en je hebt de 110 aansluiting (meestal gebruikt op patchpanelen)


en daar heb je deze tang voor nodig


hier zit dan geen schaartje aan op de ader op de juiste lengte af te knippen maar een mesje


Nadeel is echter voor een particulier dat je extra vrij duur gereedschap nodig hebt (goedkoop is vaak duurkoop) en voor eenmalig gebruik weegt dat niet op tegen de wat duurdere spullen die je ook kunt gebruiken zonder dit speciale gereedschap.

Voor de stekkers zelf heb je dit soort uitvoeringen

hier leg je de aders op de juiste volgorde in, je klikt hem dicht en klaar.
Nadeel is wel dat ze een stuk duurder en wat groter zijn maar dat weegt meestal ruimschoots op tegen de extra kosten voor extra gereedschap.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #23
Dat LSA tooltje ken ik nog uit mijn tijd toen ik werkzaam in de telecom was, het 'doggen' van draden op patchpanelen in vooral KPN centrales.
Mijn voorkeur gaat voor huis tuin en keukengebruik uit naar schroefverbindingen i.c.m. massief UTP draad omdat je voor dit systeem toch een goede dogtool moet hebben voor goede verbindingen, die bijna niemand heeft, en ik zou zo'n ding ook niet voor eenmalig gebruik aanschaffen.
De plastic rommel die ze bij de gemiddelde bouwmarkt voor een appel en een ei te koop hebben voldoet bij lange na niet voor goede verbindingen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #24
Schroef verbindingen kom je vrijwel niet meer tegen omdat dat te groot wordt, of juist nog meer problemen geeft door het afknellen van aders. Nu is alles geënt op het insnijden zoals de pro het ook doet met speciaal gereedschap.
Maar ook daar zijn al merken om naar het automatisch insnijden als je de behuizing dicht klikt en dan nog met een zijkniptang de overlengte afknippen.

Ook zie je merken die volledig inzetten op de modulaire of keystone connectoren zodat je geen rekening meer hoeft te houden met de juiste volgorde van de kabels maar eerst alles aansluit en test en pas tijdens de test de volgorde op het stopcontact/patchpaneel bepaald.
Ik ben meer van de oude garde die kabels nog nummert, kabels op lengte afknipt en netjes kabelbomen maakt per patchpaneel zodat het er strak uitziet, maar ook buiten de kast er geen spaghetti aan kabels ontstaat.
Vaak wordt dan de tijdsbesparing genoemd om de duurdere automatische of modulaire componenten te gebruiken.
Inderdaad heb ik meer tijd nodig om de kabel te nummeren en uit te zoeken en op lengte te maken, maar meestal wordt dat met het afmonteren ruimschoots ingehaald.

Voor eenmalige montage zou ik TS adviseren om simpel kant en klare en klik componenten te kopen even goed de adervolgorde in de gaten te houden dichtklikken en klaar.
 

Ambidexterity

  • #25
Wat is duur gereedschap? Die oranje/grijze puschtool heb ik einde vorig jaar online gekocht voor €7,44 inclusief BTW.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #26
Die van mij koste wel iets meer dan het 20 voudige.
Maar na vele duizenden kabels te hebben aangesloten werkt hij dan ook nog steeds prima.
Probleem is alleen dat je met deze tang geen kabel connector aan kunt sluiten, daar heb je net weer een ander voor nodig.

Maar dan nog; een stekkertje kopen van 1 euro + een tang van 8 euro is nog steeds 2 x zo duur dan een plug kopen van 4,50 die je zonder gereedschap kunt monteren.
 

Ambidexterity

  • #27
Zo'n tang heb ik ook liggen, gebruik hem niet meer. Tegenwoordig koop ik cat7 kabels inclusief stekker, na cat5e was het irritant om dat zelf te doen. Met de puschtool zet ik de WCD's in elkaar, werkt perfect.

Aangezien er onder je forum naam "Specialist Telecom" staat, neem ik aan dat je het betere gereedschap nodig hebt :wink:
Voor die enkele keren dat ik het nodig hebt of de TS, is die van €7,44 mooi genoeg.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #28
Probleem is alleen hoe krijg je zo'n cat 5,6 of 7 kabel met stekker door de 5/8 buis die TS laat zien. :?:

Niet dus, je zal er een stekker af moeten knippen en weer opnieuw monteren of je moet nieuwe gaten gaan boren van 20mm om daar een kabel met stekker doorheen te kunnen krijgen.
 

Ambidexterity

  • #29
Dat gaat inderdaad niet nee, was me even ontgaan ;-)
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #30
Dat klopt maar bij twee stekkertjes heb je die tang er al uit.


Ik hen ook een goedkope kloon en maak af en toe ook wel eens iets bij familie in orde tot heden werkt hij goed genoeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu