Wisselschakeling - beneden uitzetten aardlek automaat

Jozias

  • #1
Hoi lezers,

Ik heb thuis een lamp op de overloop. Als de lamp aanstaat heb ik geen problemen. Als ik de schakelaar boven bedien gaat de lamp gewoon aan/uit. Zodra ik de lamp beneden bedien gaat de lamp ook uit maar blijft deze ook uit omdat mn aardlekautomaat is aangesproken. Heeft iemand een idee wat het probleem kan zijn? Ik heb de betreffende schakelaar gewisseld maar het probleem blijft.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Wat voor een aardlekautomaat is het? Kun je aan dit type zien of hij uitschakelt op een aardfout of op kortsluiting/overbelasting? En zo ja, welke van de 2 gebeurt er?

Kun je aangeven hoe de schakeling is aangesloten? Misschien met foto's of een getekend schema?
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #3
Wisselschakeling (ook hotelschakeling genoemd).
Lamp wordt door 2 schakelaars bediend, beide schakelaars heeft 3 aansluitpunten, waarvan één aansluiting met een 'P' is gemerkt.
Op een van de schakelaars moet op de P aansluiting een bruine (in oude installaties een groene draad) aangesloten zitten, op de andere 2 (wissel) aansluitingen komen 2 zwarte draden, die naar de andere schakelaar gaan en daar ook op de 2 wissel aansluitingen komen te zitten, op de tweede schakelaar komt vanaf de P aansluiting een zwarte draad naar de lamp toe.

Jouw beschrijving doet mij vermoeden dat op de wisselschakelaar beneden op een van de wisselcontacten een draad zit die daar niet thuis hoort.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #4
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #5
En Jozias??
Hoe is het verder afgelopen?
Al opgelost?
 

Jozias

  • #6
Allen, bedankt voor de reacties! Heb alles los gehaald en 1 voor 1 aangesloten. Bij de 1 van de schakeldraden viel de automaat tijdens het schakelen uit. Deze losgelaten en ga ik dit weekend proberen nieuw draad voor te trekken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Trek dan direct maar alles opnieuw, als er 1 schade heeft is de rest waarschijnlijk ook beschadigd en 1 draad vervangen is lastiger dan de hele bundel ineens.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #8
Waar ik bij jouw omschrijving van het probleem het eerste aan dacht Jozias, was dat een van de twee afgaande schakeldraden van de schakelaar beneden in een centraaldoos per abuis aan een nul of aarde (blauwe draad of geel/groene draad) zit doorverbonden.
Dit kun je controleren door beide centraaldozen, zowel beneden als boven te openen en daar te controleren of dat daar wel alle kleuren netjes bij elkaar zitten gestoken.
Als er al in een van de dozen verschillende kleuren bij elkaar zitten gestoken is dit foute boel.
 

Jozias

  • #9
Daar dacht ik ook aan. Maar heb daarop vervolgens de gebruikers los gekoppeld en nul uit het circuit gehaald. Toch viel tijdens het schakelen de automaat uit.
Alle draden opnieuw trekken lijkt me ook het beste, echter gaan er ook draden direct door de doos heen naar een volgend punt. Eerste wat ik ga proberen is een nieuwe draad aan de oude te koppelen en deze door te trekken.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik ben uiteindelijk toch benieuwd waar de fout dan ligt.
Wel oppassen dat je spanningsloos werkt, veiligheid is hierbij het belangrijkst.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu