Suskast met geluidslekkage? Waarmee dichtstoppen op proef?

Kronowitz

  • #1
Hallo!

twijfel qua rubriek tussen deze en 'ventilatie' maar ik merk het wel:

ik woon aan een drukke straat in Amsterdam en heb veel geluidsoverlast aan de voorgevel. In de slaapkamer zijn 'ouderwetse' schuiframen die ik altijd als schuldige heb aangewezen, vervangen gaat helaas niet zomaar anders had ik dat al gedaan (zijn van de VVE, en daarnaast moet je nog met de welstandscommissie in conclaaf).



Laatste tijd twijfel ik echter ernstig of er niet ook gewoon veel geluid binnenlekt via de suskast boven een van de ramen (zie foto van de situatie), hoewel die als functie heeft geluid te 'sussen'.

Nu heb ik die suskast open gemaakt (het is een Alusta Desiree Virgo 100) en als je het mij vraagt zie je gewoon een spleet waar daglicht (en dus geluid) door naar binnen komt (zie foto: wat lastig te zien maar het buitenste rooster is hier verwijderd en je kijkt in de suskast)


Vragen:
- is iemand bekend met het ontwerp/functie van een suskast en is dit normaal?
- ik zou graag die ruimte in de suskast willen opvullen met zo goed absorberend materiaal als mogelijk. Ik snap dat er dan niet veel meer geventileerd wordt maar ik doe het als test ter evaluatie of dit nou het hoofdprobleem is of toch die oude kozijnen. Dichtpurren liever niet want niet te herstellen, maar steenwol ofzo een idee? of iets anders aan te raden?

hoop dat iemand kan helpen!

groet
Kronowitz
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Google op doorsnede suskast en je ziet dat dit zo hoort.
Dichtstoppen met steenwol is de eenvoudigste oplossing.
 

Kronowitz

  • #3
Dank voor de reactie!

Snap nu dus dat een suskast in principe er zo uit ziet..:.


Ging eigenlijk meer uit van een ontwerp als een soort 'doolhof' met bekleding van geluidabsorberend materiaal waardoor lucht zich wel een weg weet te vinden maar geluid niet...voorbeeld:



ik begrijp dus dat de binnenkant van een 'normale' suskast (en dus waarschijnlijk ook de mijne) bekleed is met absorberend materiaal waar het geluid 'langsvliegt' en opgevangen wordt.

wat is de levensduur van dat materiaal? kan me voorstellen dat dat niet eeuwig goed blijft? Deze suskast zit er sinds 1998 in.
kun je daar iets aan vervangen om de geluidsabsorptie te verbeteren?

alvast dank!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Nee, echt het materiaal (steenwol in dit geval) zal niet verzadigd raken met geluid... Wel met (fijn)stof.

Het grootste lek komt van je ramen, niet van je rooster. Zo te zien is het nog een oud systeem met aluminium schuiframen. Geluidsreductie is 0,0 dB ...
 

Kronowitz

  • #5
Dank!

ja die kozijnen...zijn mij ook een doorn in het oog maar vervangen is niet zo gemakkelijk gezien regels vanuit de VVE en de gemeente (qua welstandscommissie, het betreft de voorgevel), maar ben ik ook mee bezig.. Wil daar gewoon een fatsoenlijk kozijn met tripple glas (of iig iets maximaal geluidswerends).

Maar heb toch ook het idee dat die suskast het een en ander doorlaat.
Veel fijnstof is er zeker (het is op 1 hoog in een drukke straat met onder andere ook bus en tram), beperkt dat de geluidswerende capaciteiten van het materiaal?

ik heb het ook aan de technisch beheerder van de VVE gevraagd, die zei dat ie nog nooit gehoord had van een suskast die vervangen moest worden wegens 'slijtage' of minder worden van de geluidsdemping, maar het lijkt mij toch ook onwaarschijnlijk dat zo'n ding het na 25 jaar nog net zo goed doet als 'nieuw uit de doos', of niet?
 
  • Like
Waarderingen: tbel

tbel

  • #6
Ik heb nu precies dezelfde vraag. @Kronowitz, met welk materiaal heb je de suskast uiteindelijk gevuld en wat is je ervaring met dit materiaal?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu