Balken precies zagen: hoe of welke tool?

Floyd123

  • #1
Al maanden ben ik opzoek naar een manier om een dikke eikenhouten balk van 20x20cm te zagen: in plakjes. Ja in plakjes, net zoals de slager een ham in plakjes snijd. Alleen zijn mijn plakjes wat dikker, zeg maar 2cm. Ik heb al wat dingen geprobeerd:

1. Rondom zagen met mijn cirkelzaag. Deze komt er er sowieso niet in 1 keer doorheen. Als ik alle 4 kanten inzaag hou ik 2x2cm over in het midden EN krijg ik de zaagsnedes niet netjes inlijn. Erg slordig resultaat dus terwijl dit precies moet zijn.

2. Kettingzaag op geleider/statief: Ik heb een kettingzaag met een ketting voor fijne bezaging in een geleider gezet zodat ik telkens exact dezelfde inval heb. Helaas werkt dit niet: het blad buigt iets door waardoor de zaagsnedes scheef lopen.

3. Handzaag/boomzaag: dit lukt in het begin nog aardig. Maar bij zaagsnede 3 of 4 zie je toch dat de ene schijf of plak dikker is dan de ander of iets schuin wegloopt. Dit wordt per zaagsnede/plak erger.

4: Radiaalzaag: Dit zaagt een stuk rechter dan mijn cirkelzaag. Echter is het maar een klein ding en kom ik wederom niet door de kern. Daarnaast is de balk behoorlijk bokkig en groot voor zo'n klein bed van de radiaalzaag wat het lastig maakt om de balk bij elk plakje weer recht te leggen.

Heeft iemand een beter idee hoe ik dit kan doen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Is de zaagketting goed scherp?
Zit er een braam op het blad?
Dat het blad iets gebogen is vind je normaal niet terug.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #3
Als een kettingzaag verloopt dan is hij verkeerd geslepen.
Alle tanden moeten exact even lang zijn en scherp natuurlijk.

Met een lintzaag kan het ook, wel de balk ondersteunen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Of de plakjes met een bovenfrees vlakken, welke je links en rechts van het plakje laat dragen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Lintzaag
 

Klusser1314

  • #6
Zaagtafel bij de lokale houthandelaar?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Wipzaag (voor brandhout)
Een grote verhuurder heeft ze voor 200 mm en 270 mm stammen.
Stammen zijn echter rond en jouw balken vierkant, dus even testen hoe dat erop past.
 

Floyd123

  • #8
Bedankt voor de vele reacties! De kettingzaag is scherp (nieuwe ketting voor gekocht). Toch wel een herhaling waard denk ik. Het mooie is namelijk wel dat ik het, mocht dit lukken, in eigen beheer kan doen.

Anderzijds, ook maar eens zoeken naar een houtbewerkingsbedrijf in de omgeving met een lintzaag. Want dat is toch wel het meest gegeven advies hierboven. Wellicht een bedrijf met een grote zaagtafel of zoals hierboven vermeld een wipzaag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu