Gipsplaat over Gording

Jackklus

  • #1
Beste klussers,

Ik zit met het volgende, nadat een dakkapel is geplaats wil ik de zolder helemaal afwerken. Ik ben van plan om gipsplaten over de gordingen te plaatsen zodat ik één strakke (schuine) wand krijg, zoals dit;


Nu lees ik allemaal horrorverhalen over rottend dakbeschot enz. Van. Om het een beetje helderheid te verschaffen, mijn situatie is als volgt:



Over deze gordingen wil ik gipsplaten plaatsen en afwerken (jointfiller en de kopse kanten met kit);



Dus ik heb 1 concrete vraag;

Kan ik de gipsplaten (zonder extra isolatiemateriaal, alleen lucht) over de gordingen plaatsen, zonder zorgen te hoeven maken over vocht en dergelijken?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #2
Yes dat kun je zorgenloos doen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Is het gek als ik vraag wat zijn dat voor dakpannen?
 

Jackklus

  • #4
Nee hoor, ik denk dat jij dit je afvraagt omdat er veel ruimte tussen de panlat en dakpan zit?

Misschien wordt je wijzer van deze afbeelding;


De dakpannen zijn schuin geplaatst voor de afvoer van water (gok ik, ik heb de dakkapel niet zelf geplaatst, dit heeft een bedrijf gedaan). of het zijn dakpannen met een grote 'golf'

Maar kun je gelijk antwoord geven op mijn vraag, kan ik deze platen plaatsen zonder zorgen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Je krijgt een goed dak. Van buiten naar binnen, dakpannen met raggels op een spaanplaat van 20 mm dik met daarop 40 mm PUschuim, een vrije ruimte van 150mm,balkhoogte en daarop gipsplaten 9,5mm dik.
Of je gipsplaten direct op de balken moet aanbrengen is niet gebruikelijk. Beter is dat op raggels te doen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Sorry, maar welke "fool" zet de dakkapel bovenop de dakpannen? Nu is het een koudebrug én is de kans op lekkage levensgroot. Om over het vervangen van dakpannen nog maar te zwijgen.

Een fatsoenlijke verholen goot was zeker teveel werk...

Als je dit zo laat zitten ga je er enorm veel spijt van krijgen.
 

Jackklus

  • #7
Nou dat is een prettige boodschap zo op de vroege morgen.

Is dit een dergelijk slechte constructie dat je hiervoor het bedrijf terug kan laten komen? Of is het geoorloofd (en alleen in jou optiek niet degelijk)?

De dakkapel heeft al wel heel wat zware buien "doorstaan" dus in hoeverre moet ik mij zorgen maken dat dit later nog gaat lekken? Er is (door het bedrijf) voor deze oplossing gekozen;



Ps.

Mochten andere mensen hier wat van vinden, voel je vrij om te reageren
 

Jackklus

  • #8
Wgb,

Thanks voor je feedback, ik ga zeker raggels gebruiken. Goed om te weten dat ik in ieder geval geen vochtproblemen krijg zo.
 

Tiho

  • #9
Compleet met walker eens over alle redenen waarom dit niet goed is. Plus de ruimte tussen dakbeschot en pannen. Wat ga je daarmee doen. Als je dat purt zitten je pannen ook nog eens aan het beschot gelijmd. Zijn de zijwangen wel geïsoleerd en zo ja waarmee.
 

Jackklus

  • #10
De zijwangen zijn geisoleerd met recticel isolatie platen. Dit zit zo te zien ook tussen de dakpan en dakbeschot (plus Pur);


Maar om terug te komen op mijn vragen;
Is dit een dergelijk slechte constructie dat je hiervoor het bedrijf terug kan laten komen? Of is het geoorloofd (en alleen in jou optiek niet degelijk)?

De dakkapel heeft al wel heel wat zware buien "doorstaan" dus in hoeverre moet ik mij zorgen maken dat dit later nog gaat lekken?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Er staat nergens dat het niet geoorloofd is. Maar degelijk is het niet, en het getuigd dus ook niet van vakmanschap. Grootste probleem is de koudebrug. Kans is zeer groot dat je de lijn van de dakpannen zich af gaat tekenen op je mooi afgewerkte witte gipsplaat: Vocht en schimmel.
 

Tiho

  • #12
Ik zou me eerder zorgen maken over de koudebrug. Als je hier folie over zet en dan gipsplaat, wordt bij vorst je muur daar nat van condens.

Als de pannen heel blijven zal het wel lekvrij zijn. Loop je bij onderhoud een pan stuk heb je een groot probleem.
 

Jackklus

  • #13
Ai, ik had juist bedacht om de koudebrug op te lossen door over die zijwang (waar de dakpannen onderdoor komen) een strook folie te plaatsen om zo condens te voorkomen.

Is het in de geval aan te raden om de gipsplaat direct tegen de zijwang te plaatsen? Zonder folie? Dit is de huidige staat:
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #14
Dit had ik niet gezien. Ben het roerend eens met de andere heren. Snap deze constructie ook niet. De pannen had die op maat moeten snijden en dan tegen het raamwerk van dakkapel moeten leggen en niet onderdoor moeten steken. Wellicht is dit vanwege de oplopende golf gebeurd. Maar dan had je hier rekening mee kunnen houden met opmeten van dakkapel. Meten is weten gissen is missen. Dit kun je nooit vervangen inderdaad bij een gescheurde pan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
Koudebruggen los je niet op met een stuk folie. Op een koud dampscherm zal aan de warme zijde nog steeds condens ontstaan.

Het forum is niet bedoeld voor beoordelen van andermans werk, maar deze kan echt zo de boeken in als bouwfout. Aanpassen betekent wel dat je op slopershoogte bent. Want je zult de complete zijwangen opnieuw op moeten bouwen.
 

Jackklus

  • #16
Ondanks de niet de zo prettige boodschap, toch bedankt voor de feedback!

Ik ga contact opnemen met het bedrijf die de dakkapel geplaatst heeft. Deze staat goed bekend en communiceerde tot nu toe zeer prettig, dus ik denk dat wij hierin wel een goede oplossing vinden.

Voor eventuele volgers, ik hou jullie op de hoogte!


De tekst staat er net boven dus zijn quotes overbodig, mod.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #17
Over de basisvraag:
Waarom de ruimte niet opvullen met bijvoorbeeld steenwol ,dan dampdichte folie en dan gips?

Over het probleem:
Als het zo blijft: Is er ruimte voor een (dunne) pir plaat met damp dichte laag?
 

Jackklus

  • #18
Inmiddels contact gehad met de eigenaar. Deze erkende de situatie, was het helemaal met de commentaren eens en komt deze week nog de zijwangen opnieuwopbouwen/dakpannen afslijpen of een verholen goot plaatsen als er te weinig 'vlees' op de dakpannen overblijft.

Dus nogmaals bedankt voor alle feedback!!!!


Wat betreft een antwoord op JackD over de basisvraag;

De zolder is nu altijd al prettig qua tempratuur (koel in de zomer en warm in de winter) dus extra isolatie is niet nodig. Zonde van het werk en geld
 

Tiho

  • #19
Top!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu