Honingraatdeur 20 cm inkorten

Pvb2

  • #1
Zie afbeelding:



Op een trap wil ik een deur plaatsen (de leuning verdwijnt) om de verdieping te kunnen afsluiten. Dit is de enige oplossing die de verhuurder acceptabel vindt. Dus een alternatieve locatie voor de deur is er niet. Scharnieren komen aan de kant van de wand.

Het gaat om een goedkope honingraat deur (88x201.5).

De deur moet circa 185 hoog worden en dus circa 15 cm worden ingekort. Het maakt niet uit dat de aan de boven of onderkant verdwijnt. Ik vraag mij alleen af of dit een probleem oplevert voor het verband van de deur zelf. M.a.w. kan de deur dat zelf aan? Wat is (voor de stijfheid van de deur) de beste kant om in te korten?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Bovenzijde inkorten, anders komt de kruk zo laag te zitten :mrgreen:
Lat die je eraf zaagt weer in de deur lijmen.

Je creëert wel een onveilige situatie met een deur op een trap.
 

Pvb2

  • #3
Bedankt voor de tip.

Waarom is dat trouwens een onveilige situatie? Je bedoelt met bijvoorbeeld brand?

Het is de bedoeling dat ie met een magneetsluitinkje dicht blijft zitten en dat je er alleen tegenaan hoeft te duwen om hem van boven naar beneden open te maken en met een greepje om hem van beneden naar boven open te maken.

Verder een kastdeurslot om hem eventueel op slot te doen, als de bewoner (van de bovenverdieping) niet thuis is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Dit is bij wet niet toegestaan:

Het plaatsen van een deur valt onder de verbouwvoorschriften van Bouw-besluit 2012. In artikel 2.37 is aangegeven dat bij verbouw met betrekking tot een trap mag worden uitgegaan van het rechtens verkregen niveau. Dit betekent kort gezegd dat de situatie na de verbouwing niet slechter – in dit geval onveiliger – mag worden dan voor de verbouwing. Het rechtens ver-kregen niveau wordt aan de onderzijde begrensd door het niveau bestaan-de bouw en aan de bovenzijde door het nieuwbouwniveau.Bij nieuwbouw geldt volgens artikel 2.34 dat aan de bovenzijde van een trap een trapbordes met een oppervlakte van ten minste 0,8 m x 0,8 m aanwezig moet zijn. Ervan uitgaande dat de bestaande situatie voldoet aan de nieuwbouwvoorschriften, moet bovenaan de trap een vrije vloeroppervlakte van 0,8 m x 0,8 m gehandhaafd blijven. Een eventue-le deur zal dus niet direct bovenaan de trap geplaatst mogen worden.AANVULLENDE OPMERKING(EN)Ook voor bestaande bouw geldt dat bovenaan de trap een trapbordes aanwezig moet zijn. De vloeroppervlakte hiervan moet minimaal 0,7 m x 0,7 m zijn (artikel 2.40).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu