Vloerverwarmingverdeler gebruiken voor convectoren/radiators

Helpmnkoelkastisstuk

  • #1
Ik ben mijn hele CV-systeem aan het renoveren. Eerst wat achtergrond: er komt een zonneboiler en een lucht-water warmtepomp en mogelijk nog een CV-haard (geen CV-ketel).

Centraal in het systeem is een buffervat met hygiënespiraal voor SWW. Het vat heeft een elektrisch verwarmingselement voor het geval alle warmtebronnen de temperatuur niet hoog genoeg krijgen. Bovenaan het vat wil ik het minimaal zo'n 50 graden houden voor SWW.

Nu wil ik convectoren en bestaande radiatoren gaan aansluiten op het buffervat. Ik kan hiervoor natuurlijk gewoon een CV-verdeler kopen, maar is het ook mogelijk om hier een instelbare verdeler voor te gebruiken (meestal gebruikt voor vloerverwarming)? Deze moet dan wel hydraulisch actief zijn neem ik aan? Werkt dat gewoon of moet ik rekening houden met bepaalde zaken voor radiatoren en convectoren?

Voordelen zijn volgens mij:
  • Zoneregeling per ruimte is makkelijk toe te passen want je hebt alle kranen voor elke lus bij elkaar zitten
  • Eenvoudig om de flow per groep in te regelen
  • Pomp zit er al op, dus hoef je niet apart aan te sluiten
  • De temperatuur kan ik nauwkeurig instellen, want er zit uiteraard een mengventiel op, dus niet afhankelijk van een te hoge temperatuur in het buffervat. Mogelijk neem ik twee verdelers voor verschillende temperaturen (één verdeler voor HTV-radiatoren en één voor LTV-convectoren of overgedimensioneerde radiatoren).
Of zie ik iets over het hoofd?
 

Marcn88

  • #2
Gewone radiatoren en convectoren zijn niet geschikt om met een aanvoer temperatuur te werken van 35 a 40 graden, ook is een vloerverwarmingsverdeler ongeschikt voor dit doel want de retourstroom is meestal niet regelbaar
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #3
Er zit toch een mix/regelventiel op dat je kunt instellen op elke temperatuur? En voor LTV is 35-40 graden toch sowieso goed?

En wat bedoel je precies met dat de retourstroom niet regelbaar is?

Het klinkt aannemelijk dat je geen verdeler voor vloerverwarming kunt gebruiken voor andere doeleinden, maar ik probeer te begrijpen waarom precies. In mijn ogen is zo'n vvw-verdeler gewoon een pomp, mixventiel, en per lus thermostatische kranen in één pakket.

Als iemand dit kan ophelderen waarom dit wel of niet zo is stel ik dat erg op prijs!
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Marcn88,

Convectoren zijn perfect geschikt voor lage temperatuur,
ik begrijp niet waarom er hier zoveel onzin verkondigd wordt ed laatste tijd.

Edit, ik zal wat vriendelijker zijn:
Waarom zijn convectoren volgens jouw niet geschikt voor lage temperaturen zoals 35 a 40 graden?
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #5
Bedankt voor je antwoord. Uiteraard zijn sommige convectoren prima geschikt voor LTV. Het ligt natuurlijk gewoon aan het vermogen. Zo zijn zelfs overgedimensioneerde plaatradiatoren geschikt, zoals ik schrijf in mijn startpost.

Dat neemt niet weg dat je sneller kunt verwarmen als je de temperatuur hoger maakt. Je zit niet vast aan lage temperaturen met convectoren. Dat kan handig zijn.

Maar laten we even bij de vraag blijven: kan ik een vloerverwarmingverdeler gebruiken hiervoor of is dat niet handig?
 

Marcn88

  • #6
Ik ging er vanuit dat er over convectoren word gesproken in de zin van een convectorput, hierbij is een hoge aanvoertemperatuur noodzakelijk
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Hoi Marc,

Ook dat is zeker niet (altijd) het geval.
Het is natuurlijk wel zo dat de wisselaar en de
afmetingen afgestemd moeten worden op het benodigd vermogen.
Een convectorput van 10cm diep zonder ventilatoren kan geen
hoog vermogen leveren op lage temperatuur.
Met de juiste ventilatoren en de juiste constructie kan dat wel.
Er worden juist bijzonder veel convectoren en convectorputten geleverd
voor lage temperatuur.
Maar niet in alle gevallen lukt het om een passende oplossing
te vinden, b.v. als men met 35/30/20°C wil gaan werken en niet
voldoende ruimte heeft om een convector of radiator toe te passen.
Dit komt de laatste jaren steeds meer voor, men wil overschakelen
naar lage temperatuur, heeft veel al geregeld en zoekt op het laatste
moment nog naar een afgifte systeem.
Dat is niet altijd zo handig...
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #8
Maar wat vinden jullie nou van een vvw-verdeler voor convectoren? Kijk, ik kan natuurlijk best een thermostatisch ventiel plaatsen bij elke convector, maar dan wordt zoneregeling lastiger, of je moet draadloos gaan (kan prima tegenwoordig, maar als het niet hoeft...). Bovendien kun je niet altijd op een fraaie manier een ventiel plaatsen. Bij plafondconvectoren bijvoorbeeld (die ook gebruikt kunnen worden voor koeling).
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Een verdeler zonder pomp met de mogelijkheid om stelmotortjes per groep te kunnen monteren is en goede oplossing. De daarop aangesloten radiatoren zijn dan apart te regelen d.m.v. thermostaten in de diverse ruimten.
Een dergelijke verdeler gebruiken is ook aan te raden wanneer de radiatoren nog niet voorzien zijn van de juiste kranen. Die oudere kranen per radiator vervangen zou m.i. duurder uitkomen dan 1 verdeler met groepen die je met een stelmotortje kunt openen/sluiten.
(is overigens geen nieuw idee, maar wordt al toegepast)
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #10
Dat dacht ik ook. Fijn dat ik niet het wiel hoef uit te vinden! Nog een ding dat ik kan bedenken wat niet goed zou kunnen gaan: zijn de maximale doorlaten (debiet) van de groepen op zo'n verdeler niet te klein? Want voor vloerverwarming heb je misschien wel twee of drie groepen per kamer, terwijl je bij een radiator of convector er misschien maar ééntje hebt. Of zijn die ventielen op zo'n groep eigenlijk gewoon gelijk aan de ventielen die je bij de radiators/convectors plaatst?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #11
Daar ben ik het mee eens,
een gewone verdeler met evt. een instelmogelijkheid per radiator/convector werkt prima.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #12
Oké dan ga ik dat bestellen! Een vvw-verdeler zonder pomp is trouwens toch niets meer of minder dan een "gewone verdeler" maar dan met gemonteerde voetventielen en regelventielen/instelmogelijkheid???
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #13
Of zijn de thermostatische ventielen op een verdeler fundamenteel anders dan losse ventielen die je op een radiator/convector zet?

En nog iets, als ik deze weg insla, dan moet ik neem ik aan ook iets hebben om de radiatoren af te kunnen koppelen. Waarmee doe ik dat? Voetventielen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu