Cellenbeton of kalkzandsteen

Ambidexterity

  • #1
Vandaag de muur tussen de nieuwe aanbouw en de bestaande aanbouw uit gesloopt. Nu heb ik een stuk wat eerst buienmuur was en en binnenmuur met tussen ruimte welke ik dicht moet maken. Ik heb genoeg cellenbeton staan 10 dik. Ook heb ik kalkzandsteen staan 10 dik, maar hier kom ik net 1 blok van te kort. Kan ik cellenbeton gebruiken of is kalkzandsteen beter?

 

Willem52

  • #2
Hoi, Gebruik hetzelfde materiaal als waarmee je tegen aansluit. Dit heeft dezelfde uitzettingscoefficient. Minder kans op scheurvorming.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #3
Het mooiste is inderdaad hetzelfde materiaal. Maar het gaat hier om 10cm en is daarom niet spannend wat je gebruikt. Maar wat ik wel zou doen is een dilitatie voeg maken tussen aanbouw en bestaande bouw doormiddel van 2 stucstops tegen elkaar aan te plaatsen. Deze kun je afkitten met acrylaat non crack, alvorens het schilderen. Je blijft dit heel minimaal zien. Maar dit staat beter dan een kronkelende scheur of los komend pleisterwerk ter breedte van het weefselgaas, omdat de aanbouw zich nog moet "zetten". Maar wellicht had je hier al aan gedacht.
 

Willem52

  • #4
Mee eens
 

Ambidexterity

  • #5
Oke, en als ik nu bijvoorbeeld de blokken stapelt met specie alleen boven en onder en bij elke blok links+rechts een anker plaatst. Dat vervolgens laten drogen en de 2 verticale gleuven vol spuit met pur, is dat een optie? Pur kan ook beweging opvangen toch? Uiteindelijk dacht ik een gaas er overheen te plaatsen.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #6
Wij maken ten al tijden een dilitatievoeg. Zowel wanden als plafond als deze strak doorloopt. Omdat de kans aanwezig is dat de nieuwbouw nog iets gaat zetten en je dan een gecontroleerde "scheur" krijgt. Doe je dit niet dan word het een kronkelende scheur van boven naar beneden. Weefselgaas kan deze spanning niet opvangen. De kans dat het gaat scheuren is erg groot. Het tussen te metselen aanhechten aan rechter muur en vrijhouden van linker muur. De naad tussen baksteen en aangeheelde stuk kun je dicht zetten met pur en hier de dilitatievoeg ook houden in het pleisterwerk.
 

Ambidexterity

  • #7
Ondertussen ook een beetje rondgesnuffeld. Dus dicht zetten met pur als rug vulling en daar dilatatievoeg in.

Ik kwam de control joint van Gyproc tegen. Als ik en v-groefje snijd in de pur en dan dit profiel mee stuct, dan kan tijdens het drogen de bescherm strip worden verwijderd. Uiteindelijk deze af kitten met anti crack kit.

Ben ik dan goed bezig of zie ik het fout?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #8
De twee binnen muren moet van elkaar gescheiden blijven.In de foto heb ik in extreme vorm snel getekend wat gevolg is wanneer aanbouw zich gaat zetten en hierdoor gaat wijken tenopzichte van bestaande bouw. 2 losse stucstops koud tegen elkaar plakken is dan beter dan de joint control strip. Deze kan spanning beetje opvangen maar als dit te veel word knapt die aan 1 van beide zijden los of gaat daar scheuren.
 

Ambidexterity

  • #9
Oke, want die "joint control" is natuurlijk uit een stuk.

Ik ga het uitvoeren met kalkzandsteen die vast komt tegen de kalkzandsteen kant. Tussen de de de nieuwe stukje en de gemetselde muur ga ik een ruimte houden en dit uitvoeren met de stuc stops zoals jij omschrijft.

Een puntje is niet helemaal duidelijk, moet ik nu wel pur schuim gebruiken als rug vulling of niet? Of kan ik beter zo'n rug vulling string gebruiken?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #10
Correct.

Ik vind een rugvulling streng nog wel mooier eigenlijk👍
 

Ambidexterity

  • #11
Misschien wel ja, laten we er maar zo'n tanga string tussen werken ;-)

Wederom bedankt voor je hulp :prima:
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #12
Haha dat is nog weer mooier😉. Geen dank graag gedaan👍
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Kies in ieder geval een luchtdichte rugvulling die flexibel blijft.
 

Ambidexterity

  • #14
Ja, dat is ook een goed punt, niet bij stil gestaan. Morgen ga ik naar de vakhandel en zal ik er om vragen, bedankt.
 

Ambidexterity

  • #15
Door drukte op de zaak in de december maand, vakantie een iets andere planning heb ik de muur nog niet kunnen stucen helaas. Ik zit ook een beetje in mijn gedachten te toben hoe ik dat precies gaat doen met die naad.

Zojuist zag ik het licht (hoop ik dan)

Ik weet de maat vanuit de hoek waar de gemetselde muur eindigt. Als ik nu de muur helemaal stuct, vervolgens als het droog is de maat op de nieuwe laag uitzet en vervolgens de muur met een mooi naadje door slijpt. Vervolgens de luchtdichte rugvulling erin stopt en dan de krimpvrije acrylaat kit, ben ik dan juist bezig? Of moet ik toch met profielen aan de slag?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu