Gat 130mm maken in breedplaatvloer, risicovol?

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik wil tbv de aanleg van een ventilatiesysteem een gat maken met een diameter van 130 mm (voor 125 mm buis) in een breedplaatvloer. breedplaatvloer vloer is incl dekvloer en tegel 26 cm dik.

een betonboorbedrijf wil dit komen doen met professionele apparatuur, maar ik wil uit onafhankelijke bron graag wat advies.

is het risicovol als je bij het boren van het gat door de wapening boort (als die daar zit?)? ik zit met het gat helemaal aan de zijkant van de plaat in de lengterichting (tegen de muur aan). er zit geen trapgat o.i.d. in de buurt. plaat is 8 meter lang en wordt aan de beide uiteinden en ook halverwege ondersteund door spouwmuren.

huis is in eigen beheer in 1994 gebouwd, ik heb geen tekening waarin ik kan zien waar de wapening precies loopt.

aandachtspunten zijn welkom!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Graag een plattegrond van de woning met daarop aangegeven waar de sparing moet komen.

Tekeningen kan je opvragen bij de gemeente, dienst bouw- en woningtoezicht.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Uit je reactie begrijp ik dat er zonder de exacte gegevens te kennen weinig van te zeggen valt.

Ik zie in de documenten die ik heb dat de breedplaten voorgespannen zijn en er staat informatie op over de bijlegwapening en allerlei data die ik als leek niet begrijp. ik kan er zelf niet uit afleiden waar de gespannen wapening loopt.

verder zie ik (onderkant plaat is niet afgewerkt) dat het geen hele plaat is maar net wat smaller (dan de standaard 240).

in het verlengde van waar ik 130mm wil boren zitten 2 gaten van 80mm, dus in dat verlengde werken is veilig, maar 130 mm is wel weer net wat groter.

de boorder heeft ook een contructeur in huis zie ik op hun website, ik ga morgen vragen of ze voor het boren eerst beoordelen of het verstandig is of dat de voorgespannen draad misschien te detecteren is.

better safe than sorry...
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Even een update om het onderwerp af te sluiten. boorder zegt van onder in de vloer met beitel hakken op de plaats waar ik wil boren tot ongeveer 5 centimeter diep. als daar geen spandraad zit is het boren safe.

verder geeft hij aan dat 1 draad doorboren kan, maar liever niet als het niet noodzakelijk is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
De stelregel is dat voorspanwapening nooit doorboord mag worden!

Zoals gezegd vraag bij de gemeente de constructiegegevens van de vloer op en laat die beoordelen door een constructeur. Gezien het antwoord van de boorder adviseer ik een derde constructeur of degene die de oorspronkelijke berekening heeft gemaakt.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dank je voor je antwoord. Ik was er inmiddels al van overtuigd niet door de draad te gaan boren.

We hebben besloten van onder met hamer en puntbeitel eerst te kijken of er een draad zit op de plek waar geboord wordt. Het is een Betonsonplaat van 50mm.

Als ik een sleufje maak tot 50mm kan ik de draad als die er zit niet missen?

We gaan dan pas bepalen waar het gat komt en er niet doorheen boren.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
IJkenhout schreef:
De stelregel is dat voorspanwapening nooit doorboord mag worden!
Die regel geldt bij voorspanning zonder aanhechting. Er is geen reden om spancon platen anders te behandelen als traditioneel gewapende breedplaatvloeren.

Voorspanstreng ligt in het hart van de 50 mm dikke onderschil en is prima te detecteren met een wapenings- of leidingdetector.

Aan ts: kan je een plattegrond plaatsen met daarop aangegeven de positie van de sparing.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik heb wel wat tekeningen en ik heb ook alle berekeningen. reden waarom ik het zeker wil weten (controleren) is dat een aannemer dit huis voor zichzelf heeft laten bouwen en tijdens de bouw hier en daar behoorlijk is afgeweken van de tekeningen. kennelijk heeft hij problemen gehad met de gemeente want ik kan in de stukken zien dat er een lange bouwstop is geweest (1 jaar). het deel waarin ik werk klopt ook niet met wat bekend is bij de gemeente, maar is zeker 150m3 groter (souterrain). vandaar dat ik niet van de tekeningen uit durf te gaan. architectenbureau en kantoor van constructeur bestaan niet meer.

wat ik wel zeker weet is het volgende:

-plaat is betonson voorspan 50mm uit 1994.
-oplegging is 90mm.
-sparing komt direct aan de muur in de lengterichting (als daar geen draad zit), dus vanaf die 90 mm oplegging nog 130 mm naar binnen.
-plaat is echter geen standaard 2400 breed maar ongeveer 2200.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Bij de eindoplegging, tussensteunpunt of ergens ertussen in?
Een tekening zegt meer dan 10 regels tekst.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #10
De klus is vandaag uitgevoerd.

boorder heeft aan de onderzijde van de plaat de draden in de plaat gedetecteerd. een draad zat dichter bij de rand van de plaat dan hij verwachtte (misschien omdat plaat niet 2400 maar ongeveer 2200 breed is).

daarna heeft hij met een beitel in het risicogebied gehakt om de draad te vinden, omdat de draad exact op de rand van de sparing leek te liggen en het dus preciesiewerk leek te gaan worden. draad zat ongeveer 3 cm diep.

hij heeft uiteindelijk van bovenaf onder een hele kleine hoek geboord en kwam beneden net 1,5cm naast de draad uit.

alles is dus intact gebleven, wel een veilig gevoel. extra kosten van dit alles: 20 minuten extra werk. goed besteed, lijkt me.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Keurig gedaan, ook van de boorder :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu