Perilex aansluiting; op 4 punten stroom?

Schut2

  • #1
Hallo :D

Er gaat iets niet goed met het aansluiten van mijn inductiekookplaat. Naar mijn idee alles goed aangesloten, maar de plaat gaat niet aan. Het gaat om een ABB haf 2 fase kookgroep en Siemens inductieplaat.

De plaat is als volgt aangesloten;


Siemens geeft dit aan;


De wcd is als volgt aangesloten;


Aangezien het niet werkt, heb ik de stekker eruit gehaald en ben ik gaan controleren waar stroom op staat. Tot mijn verbazing zie ik op alle 4 de punten in de wcd stroom staan. Dit lijkt mij logischerwijs niet te kloppen? Wat gaat hier mis?
Hoor graag jullie advies!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Technisch kan er geen stroom staan, wel spanning.

Welke spanning meet je tussen de middelste stift(aarde) en L1,L2,L3,N aansluiting?
 

Schut2

  • #3
Bedankt voor de reactie. Ik bedoel spanning inderdaad. Met een spanningsmeter had ik spanning gemeten op alle 4 de punten (lampje brandt fel).

Zojuist met de multimeter tussen de aarde en punten gemeten. L1 en L2 meet ik beide 229 volt. N1 en N2 beide 0.

Echter als ik tussen L1 en N1 doormeet krijg ik 0 en tussen L2 en N2 ook 0. Dit zou dan ook 229 moeten zijn toch? Wat kan ik verkeerd hebben gedaan?
 

Schut2

  • #4
Logischerwijs zou de nuldraden (N1 en N2) niet goed zijn aangesloten? Maar het lijkt mij raar als beide niet goed zijn aangesloten aangezien het 2 groepen zijn in de meterkast.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Het lijkt er inderdaad wel op dat de nuldraden niet goed zijn verbonden.

Met de spanningszoeker meet je waarschijnlijk een capacitieve spanning die de draden oppakken van de naastgelegen fasedraden. Een multimeter is ook geen geweldig meetinstrument voor deze toepassing (want heeft een hoge impedantie) maar levert blijkbaar een betrouwbaardere meting op.

Loopt de leiding van de contactdoos rechtstreeks naar de groepenkast? Kun je daarvan misschien ook wat foto's delen, bij voorkeur met de kappen geopend? Mocht je jezelf daarmee niet vertrouwen is dit misschien het moment om een vakman in te schakelen...

De aansluiting ziet er verder goed uit, al vraag ik me af hoe je de trekontlasting in de stekker fatsoenlijk denkt te monteren. ;) (die hoort op het snoer, niet op de aders!)
 

Schut2

  • #6
Hierbij 2 foto’s van de meterkast.



Vanuit hier gaat het rechtstreeks naar de keuken (draden worden niet onderbroken).

De foto van het fornuis en stekker komt van tweeakers af (anders moest ik alles weer open maken om een foto te maken) maar is exact zo aangesloten behalve dat de trekontlasting op het snoer zit :wink:
 

Schut2

  • #7
Zit er nog even naar te kijken, gaat dit wel goed?

 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Behoorlijk rommeltje die kast en dan vooral hoe de automaten aan de onderkant zijn aangesloten / doorgelust.

Wellicht zitten die 2 blauwe draden onder de linker helft van de kookgroep niet goed verbonden. Volgens mij is dat geen kooiklem, maar een simpele schroefklem, daar mag je ook helemaal geen 2 draden onder aansluiten.

5 groepen achter één 30mA aardlekschakelaar mag trouwens ook niet.

En waar komt die nul vandaan? Het lijkt net of de nulklem van de rechter 3 automaten alleen maar aan elkaar zit doorgelust, ik zie niet hoe het dan verder moet gaan (maar de foto is vrij donker dus wellicht zie ik het niet goed).
 

Schut2

  • #9
Oké :shock:

Ik kan die 2 draden opnieuw gaan vast zetten en dan vervolgens opnieuw meten, nu ik goed naar de schroef kijk lijkt het inderdaad dat de schroef helemaal er in zit en dus niet op de draden. Maar dat lost die anderen ‘problemen’ dan niet op. Een draad vast zetten in een groep is tot daar aan toe, maar wil verder niet zelf aan de meterkast gaan ‘knutselen’. Is het veilig om de groep en fornuis te gebruiken tot een elektricien er naar heeft gekeken?

Hierbij nog wat foto’s, misschien dat dat opheldering biedt.

 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
Zit er bij jouw wel grijs in dan want die kan ik bij de kast niet vinden bij de kookgroep
 

Schut2

  • #11
Draden opnieuw aangesloten en het fornuis doet het :prima:

Heel erg bedankt :bedankt:

Geweldig dit forum :super:

Nu nog de meterkast zo krijgen dat het overal aan voldoet :?
 

Schut2

  • #12
Boertje125 schreef:
Zit er bij jouw wel grijs in dan want die kan ik bij de kast niet vinden bij de kookgroep
Vanaf de meterkast tot de de perilex wcd zijn het alleen nog bruin/blauw (beide 2x) en aarde. Vanaf de perilex stekker is de N2 en L2 grijs/zwart.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Onder een schroefklem mogen sowieso geen 2 draden, onder een kooiklem in bepaalde gevallen wel (een kooiklem heb je waarschijnlijk bij die 2 smalle automaten).

De reden dat er geen 2 draden onder een schroefklem mogen is omdat dit geen gegarandeerd goed contact maakt. Denk daar even aan als je nu de kookplaat op standje 9 zet! Een slecht contact betekent warmteontwikkeling en warmteontwikkeling is de belangrijkste oorzaak van brand in elektrische installaties.

Om automaten netjes door te verbinden gebruik je normaalgesproken kamrails, zo zit het ook bij de linker 2 automaten. Dat werkt alleen niet als je allemaal verschillende automaten op een rail zet. ;)

Alternatieven om 2 draden onder één schroef aan te sluiten zijn het gebruik van soepele draad met dubbele adereindhulsen of het gebruik van aftakblokjes. Bij de eerste optie kun je de gehele kast opnieuw bedraden, voor de tweede optie heb je wat weinig ruimte...

Hoe ziet de hele kast er uit? Is er bijvoorbeeld plek voor een extra aardlekschakelaar?

Ik weet niet of een installateur warm loopt om dit samenraapsel van automaten weer allemaal netjes aan te sluiten. Als de rest van de kast op gelijke wijze "bij elkaar gesprokkeld" is moet je misschien eens overwegen om een nieuwe kant en klare kast op te laten hangen. Die komt netjes voorbedraad uit de doos. ;)
 

Schut2

  • #14
Bedankt voor je uitgebreide reacties, zo kom ik zeker wat verder :prima:

Ik kan mij inderdaad voorstellen dat een elektricien geen zin heeft om de troep van iemand anders op te ruimen. Er zit een hoofdschakelaar met 2 aardlekschakelaars met ieder 5 groepen erachter. De andere 5 groepen is identiek aan de andere, alleen zit daar i.p.v. de fornuisgroep een gewone groep. Bij beide dan dus 1 groep teveel... Op zich zit op sommige groepen amper iets aangesloten, zoals 1 groep met alleen een dubbele wcd in de meterkast (wat soms wel praktisch is). Dus misschien valt er nog iets te optimaliseren. Dan blijft nog wel het probleem van de dubbele draden op de schroefklem. Als ik het goed begrijp is dit dus alleen een probleem bij onderstaand punt? Bij de andere groepen zie ik of een kooiklem, kamrail of geen 2 draden? Misschien dat 1 aftakblokje nog wel past? Een andere optie is misschien om de 2 smalle groepen te vervangen door het brede type? Dan zijn ze weer dezelfde maat en kan er een kamrail toegepast worden?

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu