Tocht kier schuin dak dichtmaken

Menturius

  • #1
In een uitbouw van ons huis hebben we veel last van tocht. Nu wil ik graag de kieren dichten met een kit. Wat de situatie moeilijk maakt is dat de tocht tussen de piepschuim platen door komt waar een trip op zit. Heeft iemand advies hoe ik dit klusje kan doen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat is een bekende plek. Het beste is de afdeklat eraf te halen (eerst aan beide kanten de verf lossnijden), en eronder af te dichten. Er hoort een overlappende folie onder te zitten. Een grote kier kan je dichtpurren met flexibele pur en daarna bij voorkeur afdekken met kit.

Alternatief is beide zijkanten van de afdeklat af te kitten. Maar dan blijft het een kritische plek.

Hetzelfde geldt voor de afdeklatten rondom de dakramen, en langs de muren Maar dat had je vast al gezien op de thermofoto :)
 

Menturius

  • #3
Helaas is het geen afdeklat maar een soort van plastic strip. ik kan hem een paar milimeters omhoog drukken. Mijn vermoeden is dat deze er tussen is gezet toen de piepschuim dakplaaten op het dak zijn gezet.

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Klopt.
Die krijg je er niet heel uit.
Vanaf de buitenzijde afdichten is wat lastiger omdat je dan onder de pannen moet werken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Dan gewoon aan de zijkanten afkitten.
 

Ambidexterity

  • #6
Ja, die plastic strippen tochten als een gek. Ik heb ze ook en wij konden te trap niet op zonder met twee handen de leuning vast te houden. Oke, laatste een beetje overdreven,maar je voelde het gewoon waaien.Ik heb alles dicht geplakt met vloeibaar rubber en kim band en geen tocht meer. Nu kan ik voorstellen dat je niet zit te wachten op van die zwarte banen op je plafond/dak, bij ons komt er nog isolatie tegen aan.

Wat IJkenhout zegt kan natuurlijk, maar in mijn optiek minimalistisch. Zou zo'n houten afdek lat niet beter zijn? Kan je goed kitten uiteindelijk mooi schilderen lijkt mij.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Eraf halen en eronder afdichten is inderdaad veel beter. Maar in dit geval werd er gezegd dat ze goed vast zitten.

Aan de buitenkant dichtpurren en de binnenkant afkitten is ook een hele goede optie. Dan hoeven de strippen er niet af.

Ik blijf me erover verbazen dat dit standaarddetail waar bijna alle huizen in NL mee gebouwd worden nog niet fatsoenlijk is opgelost.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Volgens de huidige details, en die uit 1990 ook :cool: moet je de naden aan de buitenzijde afdichten.
De ps die gebruikt werkt, kromp wel. Dit had tot gevolg dat de pur losgetrokken werd.
 

Ambidexterity

  • #9
Het is inderdaad een waardeloos stripje.

Maar ik doelde niet op verwijderen,lekker laten zitten. De houten afdek lat eroverheen dacht ik aan.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik vermoed dat je de gevolgen van het beeld wat die fotos laten zien niet goed kan beoordelen. Hoe groot is het warmte verlies van die paarse strookjes. Je zal heel wat fotos moeten maken en heel vaak de temperatuur moeten meten om die invloed te kunnen bepalen.
 

Ambidexterity

  • #11
@Wgb, ik heb daar te weinig kennis van om dat te beoordelen, maar wat ik wel zie en inschat aan de hand van de foto's is dat de kieren aardig overheen komen met die van mij en dat daar een stevige tocht doorheen komt. Nu kon ik een zo'n strip op de kopse kant zien en naar mijn mening zat er geen PUR tussen. Bij de TS kan dat wellicht wel zo zijn, dit zie je niet aan de foto's.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ik ook. Wie wel. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu