PV verdeler vraag

Snelleklusser

  • #1
Hoi,

Ik heb een vraag over PV verdeler.

* Ik begrijp dat volgens NEN1010:2015 niet toegestaan is 2.25A (517 Watt) aan zonneenergie terug te voeden op een bestaande groep. Klopt dit? Waarom worden deze "stekker" plug en play zonnepanelen dan nog wel verkocht?

* Als dit niet mag moet ik met een PV verdeler gaan werken. Echter ik heb in mijn bijkeuken een wasmachine groep. Hierop zit ook de berging. De paar zonnepanelen moeten op de berging. Nu kan ik in de bijkeuken een PV verdeler hangen, en dan de berging + zonnepanelen afscheiden, maar dan is de berging nog niet los van de zonnepanelen.

* Er loopt een 5 aderige kabel van de berging naar de bijkeuken. Hiervan worden dus 2 aders niet gebruikt. Kan ik die gebruiken om de zonnepanelen terug te voeden richting de PV verdeler? Ik begrijp dat er geen 2 groepen op 1 kabel mogen, maar voor de PV verdeler is dit toch 1 groep?

* Kan ik dit probleem oplossen zonder extra kabel in de grond te leggen?

Het gaat qua vermogen om 2 keer niks, bv. in de berging gaat het om een TL lamp en een diepvries.

Bedankt
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Het wordt een beetje "teun beun", maar je zou in theorie een kookgroep kunnen plaatsen in de PV-verdeler om zo 2 "groepen" naar de berging te krijgen.

Je houdt in de gaten dat er tussen de groepenkast en de PV-verdeler geen aftakkingen mogen zitten?

Als het enigszins mogelijk is zou ik persoonlijk proberen om gewoon een aparte kabel van de groepenkast naar de berging te krijgen, in plaats van te zoeken naar de uitzonderingen op de uitzonderingssituaties. ;)
 

CV__

  • #3
^Dat is de enige toepassing die de NPR nog beschrijft voor de kookgroep.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu