VVW, Combifort 32/80, hoog gasverbruik, CV temp

Ceeshobby

  • #21
Als ik het zo lees, je ketel gaat maar heel even aan en dan weer uit.
De ketel moduleert niet ver genoeg terug, wat is de ondergrens van je ketel.
 

TCW82

  • #22
Hallo Cees, ik moet bekennen dat ik niet goed weet wat je me precies vraagt.
Wat bedoel je precies met de ondergrens?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #23
Had je al gekeken naar druppelende kranen of de inlaatcombinatie al een keer dichtgedraaid zoals ik eerder aangaf?
 

TCW82

  • #24
Bijna vergeten, ik ga dat morgen doen, als jullie dat goed vinden. :wink:
Heeft het zin de inlaat te sluiten en dan ergens warmwater te vragen zodat het systeem direct leeg is, of juist niet leeg laten?
Visuele inspectie in het huis (van alle zes de warm water punten) heeft geen lekkende zaken opgeleverd.(visueel, ben er niet uren naast gaan zitten)
 

Ceeshobby

  • #25
Op het type plaatje staat vaak het vermogen van je ketel b.v. 5-24 kw. Dan is de ondergrens 5 kw.
 

TCW82

  • #26


Type plaatje maar integraal op de foto gezet...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #27
Diverse quotes verwijderd omdat de tekst er net boven staat.
 

Ceeshobby

  • #28
Zoals je ziet, is het laagste vermogen 10kw, je huis koelt bijna niet af, om bij te warmen heeft de vloer b.v. maar 6kw nodig, daar om brand je ketel zo kort, anders zou het te warm worden in de kamer. Eigenlijk werkt alles goed.
 

JeffreyD94

  • #29
Het toestel wat gekozen is heeft een hoog tapcomfort, echter door de bouw van het toestel heeft deze een hogere minimaal vermogen. Pendelen is in dit geval niet te voorkomen, zeker niet icm vloerverwarming.

Eigenlijk wil je voor vloerverwarming een lagere minimaal vermogen, hierdoor zal pendelen tegengegaan worden en stookt zoals Ceeshobby aangeeft het toestel niet zo kortstondig.
 

TCW82

  • #30
Ronny schreef:
Had je al gekeken naar druppelende kranen of de inlaatcombinatie al een keer dichtgedraaid zoals ik eerder aangaf?
Test gedaan, was even pielen in huis, met een peuter, maar goed. dag lang de inlaat dicht gehouden, wel de warme kraan open gehad direct daarna. De dag het gas verbruik en de thermostaat gemonitord. Het gedrag is hetzelfde. korte periodes aan, niet heel heet uistromend (35 graden) water en 27 graden terugstromend.
 

TCW82

  • #31
@Degooyer, ik had een concrete vraag, helaas heb je niet meer gereageert. Ik heb ook een IR thermometer tot mijn beschikking. Wat zou ik moeten meten (vrij concreet toch?)
 

TCW82

  • #32
@Jeffrey94, bedankt voor je uitleg. We gaan de ketel niet zomaar even vervangen. Je uitleg geeft wel een goed idee over wanneer dat dan mogelijk wel gaat gebeuren.
 

TCW82

  • #33
Goed we zijn wat verder in de tijd en ik heb eea een laten bezinken.
Daarnaast hebben we een accountje bij mindergas.nl aangemaakt om een en ander bij te houden. (de kwartier standen van de energie maatschappij komen niet altijd goed door). Met name om een kuub gas per graaddag gevoel te ontwikkelen.

Verder zijn er wat temperatuur metingen gedaan, met de IR thermometer. Gedaan op een moment dat de hele installatie 2 dagen uit is geweest, het huis was afgekoeld tot ca. 15 graden. Met andere woorden, er kon even lekker gestookt worden.
Daarbij viel op dat de retourleiding die binnenkomt op de "grote 22mm" leiding (naar de beneden verdieping) bijna direct na opregelen van de ketel dezelfde temperatuur bereikt als de leiding die uit de ketel komt. Met als gevolg de ketel ging afregelen. (logisch, de ingaande temperatuur was hoog, dus de ketel gaat in de remmen). Toen verder gaan zoeken. Begonnen met alles op 1-hoog en zolder dicht te draaien. Daarmee kwam de retour weer naar beneden. Vervolgens bij elke radiator de knop zo afgesteld dat radiator boven in helemaal heet werd (60 graden) en onderin (de retour) 30/ 35 graden was. Dit koste enkele rondjes door het huis, het draaien aan de ene veranderde de andere weer iets, maar uit eindelijk lukte het. Toen bleef de ketel ook gewoon heet water maken.
Dat blijft hij doen tot de gevraagde temperatuur in de woonkamer de gemeten temperatuur benaderd, dan gaat hij afregelen. (proportioneel signaal).

Hiermee komt bij mij de conclusie boven dobberen dat er niks mis is met de ketel, niks mis met de andere onderdelen, maar dat het enkel een onhandige instelling was. Ik had 2 badkamer sierradiatoren vol open staan bijvoorbeeld. De instelling is nu dus aangepast, ik houd nog altijd elke dag de gasstand bij en kan straks (hoop ik ) de 2 weken zonder verandering voor de afstelling, vergelijken met de 2 weken na de afstelling.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #34
Badkamer radiatoren zijn vaak de oorzaak van problemen als deze niet ingeregeld zijn.
Ze veroorzaken dan een kortsluiting, inregelen verhelpt dat.
 

TCW82

  • #35
even een oudje van mezelf reanimeren. De ketel is sinds de laatste post nog wat afgeregeld (kon blijkbaar) en de stand van de gasmeter (soms) dagelijks ingevuld op mindergas.nl.

Persoonlijk denk ik dat het nu terugkijkend terrecht was dat ik vond dat we veel verbruikte.
We begonnen met een verbruik van 1460 kuub in 6 maanden (dat was in de tijd dat ik de openingspost plaatste, omdat ik vond dat we veel gas verstookte). Dat werd het jaar daarna 1583 kuub voor 12 maanden (mei 2020 - mei 2021). Op dit moment kijken we tegen een geprognotiseerd verbruik van 1250 kuub per 12 maanden aan.

Goed, die verlaging van 2920 kuub per jaar (1460 per half jaar) naar 1250 per jaar is natuurlijk niet vanzelf gegaan.

- We hebben de CV ketel wat onderhoud gegeven en afstellingen verlaagd. (cv zijdig water op zijn laagste, boiler uit bij weekenden weg en vakanties)
- Radiatoren in de woning waterzijdig ingeregeld.
- Vloerverwarming met nachtverlaging bedreven,
- Alle ramen op de begane grond vervangen door hr++,
- Tochstrippen geplaatst tussen de entre en de woonkamer,
- Tochtstrippen rondom de voordeur vernieuwd,
- 5 januari dit jaar een nieuwe CV ketel opgehangen (dat zit natuurlijk nog nauwelijks in de getallen vewerkt, al suggereert de gasminder.nl periode vergelijker dat het verbruik van 5-18 januari 2021 vs 2022 in het laatste jaar 18% lager is (dat is niet het absolute verbruik maar verrekend met graaddagen).

Een volgende stap is het isoleren van een soort overhangend stuk slaapkamer, dit hangt boven de voordeur over, maar dat is altijd bijzonder koud (ca. 1,5 meter de slaapkamer, wctje en badkamer in). Wie week duik ik nog wel eens onder de 1000.....
 

TCW82

  • #36
Inmiddels zijn we weer een jaar verder.
2022 heb ik afgesloten met een totaal gasverbruik van 1111 kuub gas (meterstanden 1jan 22 - 1 jan 23).
Helaas niet onder de 1000 gezakt.

Voor dit jaar komt er een grote verschuiving in gebruik aan, er komt een nieuwe voordeur, de oude kan je letterlijk door langs naar buiten kijken, er komt een hybride WP en er komt mogelijk nieuw glas op de verschillende verdiepingsvloeren (dit laatste is niet zeker).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #37
TCW82 schreef:
en er komt mogelijk nieuw glas op de verschillende verdiepingsvloeren (dit laatste is niet zeker).
Bij ons zit het al sinds januari 2003 het geeft heel veel meer comfort in de woning.
Helaas niet meetbaar met het gas. Omdat voorheen die radiatoren daar niet meer werden opengezet.
 
  • Like
Waarderingen: TCW82

TCW82

  • #38
Zijn we weer met een kleine update. De Warmtepomp heeft zijn eerste kWh'tjes verstookt inmiddels.
voor de periode 1 juli tot vandaag, vergeleken met 1 juli tot dezelfde dag maar dan 1 jaar geleden, is er nu 98% minder gas verbruikt.

Kleine voetnoot daarbij is wel dat de badkamer een poosje buiten bedrijf is geweest in de periode vorig jaar.
Op 1 januari zullen we nog eens kijken.
 

TCW82

  • #39
Inmiddels is het 1 januari geweest, de verbruikscijfers over het afgelopen jaar zijn prima. Sinds de installatie van de WP is er ca. 5 kuub aan gas verbruikt voor verwarming. Dit is allemaal in de nachtelijke uren geweest. De warmtepomp staat dan in de "stille modus" en daarmee wordt het bruikbare vermogen beperkt en gaat de gaskraan dus open (ca. 1 kuub per nacht dat het onder het vriespunt is). Als vermogensbeperking wordt uitgezet (dus de stille modus gaat niet aan), gebruik het ding tot -5 (kouder is het hier nog niet geweest) geen gas.

Wel blijven we ca. 20 kuub gas per maand verbruiken voor douchen, vaatwassen etc.
jaar afgesloten met een totaal gasverbruik van 685,38 kuub gas, waarvan 508,44 m3 voor verwarming.
van die 508 is dus 90% gevallen in de periode tot 15 april 2023.

Wel is er meer electrische energie opgenomen. Dit is circa 1200 kwh EXTRA afgenomen.

Met de vuistregel "1 kuub gas = 10 kwh" heb ik dus voor circa 120 kuub aan virtureel gas verstookt. Terwijl voor dezelfde periode eigenlijk 560 kuub verwacht is, gezien het aantal graaddagen etc.
De 1200 kwh extra past mooi bij het overschot aan electrische energie dat binnen het huishuiden bestond, voor het komende jaar worden we van netto "injecteur" (we leverden dus 1600 kwh aan electrische energie terug op jaar basis) netto afnemer, omdat de totale opname van de warmte pomp is ingeschat op 2000 kwh per jaar.
Al met al, ik vind dat een mooi resultaat.

Het jaar van de WP is nog niet om, dat is 15 april, ik zal tzt nog eens wat komen dichten over de stand dan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu