Vragen over vloerverwarming met stadsverwarming

RoRo2000

  • #1
Beste klussers,

Nu het stookseizoen nadert, wil ik nagaan hoe ik de vloerverwarming optimaal kan afstellen. Ik heb al aardig wat rondgekeken op internet, maar omdat het een vloerverwarming in combinatie met stadsverwarming betreft, kan ik niet alle antwoorden vinden.

Hieronder probeer ik de situatie en mijn vragen zo goed mogelijk te omschrijven. Ik heb weinig ervaring met vloerverwarmingen, maar ben wel techneut van beroep en heb zodoende al proberen uit te vogelen hoe de installatie in elkaar zit.

Alvast erg bedankt voor jullie reacties!

Situatie
  • Appartement (75 m2) met woonkamer, slaapkamer, badkamer
  • Laminaat op de vloer
  • Uitsluitend vloerverwarming, per ruimte met een thermostaat te regelen
Als ik het goed begrijp, werkt het systeem als volgt. Zodra de vloerverwarming om warmte vraagt, wordt de elektronische klep in de leiding vanuit de warmtewisselaar geopend (achterste op Foto 2). Hierdoor wordt er warmte afgegeven aan het water in het vloerverwarmingssysteem. Dit gebeurt in het zwarte blok, linksboven op Foto 1.

Het warme water in de vloerverwarming wordt door de pomp (Foto 3) door het systeem verspreid. Afhankelijk van welke van de drie thermostaten warmte vragen, gaan de kleppen op de verdeler open (Foto 4) en worden de ruimtes verwarmd.

Vragen
  1. Wat is de juiste waterdruk? De meter geeft nu 1,0 bar aan (Foto 5). Op internet vind ik 1,5-1,8 bar. Klopt dit voor deze installatie?
  2. Indien uit vraag 1 blijkt dat er bijgevuld moet worden: hoe doe ik dat? Bij een cv-installatie ben ik gewend dat er, naast een schroefdop, een afsluiter in de leiding zit, zodat vanuit de waterkraan eerst druk kan worden opgebouwd. Hier zie ik aan de zijkant van de verdeler een dop zitten (Foto 7). Kan ik deze zomaar losdraaien? Moeten de groepen open staan bij het vullen?
  3. Op het display van de warmtewisselaar kan de temperatuur van het water dat retour gaat aflezen en het aantal m3/h dat erdoor stroomt aflezen. Aangezien ik per GJ betaal, maakt het voor de kosten wellicht niet veel uit of het water sneller stroomt met een kleiner verschil in temperatuur tussen aan- en afvoer, of wat langzamer, met een groter verschil in temperatuur. Volgens mij is dit te regelen met de thermostaatknop van Foto 2. Wat zijn hiervoor normale waarden?
  4. Wat is een goede temperatuur voor het water dat de vloer in gaat en weer terugkomt?
  5. Als de temperaturen van vraag 4 niet gehaald worden, hoe kan ik dit het beste regelen? Alleen met de thermostaatknop op Foto 6 (vloerverwarming), of ook met de knop op Foto 2 (stadsverwarming)?
  6. Wat is de juiste stand van de pomp (Foto 3)? Er lijken zeven standen te zijn: I, II, III links en de vier blokjes aan de rechterkant.
  7. Aangezien de woning een goed geisoleerd appartement is, is de stookperiode relatief kort. Is het nodig het water gedurende het jaar enkele keren rond te pompen, om te voorkomen dat de boel gaat vastzitten? Zo ja, doet de pomp dit automatisch, of moet ik dit zelf doen?
  8. Is het, buiten het bovenstaande, aan te bevelen om regelmatig inspectie/onderhoud te doen? Zo ja, kan ik dit zelf doen, of is het beter een specialist in te schakelen?

Foto 1: warmtewisselaar



Foto 2: Close up thermostaatkraan en elektronische klep stadsverwarming



Foto 3: Pomp



Foto 4: Verdeler


Foto 5: Drukmeter



Foto 6: Thermostaatkraan vloerverwarming


Foto 7: Schroefdop om bij te vullen?
 

Blueznl

  • #2
Een deel van je vragen...

> Indien uit vraag 1 blijkt dat er bijgevuld moet
> worden: hoe doe ik dat? Bij een cv-installatie ben

Je hoeft niet 'bij te vullen'. Je kunt de verschillende circuits ontluchten door de ontluchtingsnippels open te draaien bij open klep. Het water uit de stadsverwarming is 'de aanvulling'.

> Moeten de groepen open staan bij het vullen?

Ja dus.

> Op het display van de warmtewisselaar kan de
> temperatuur van het water dat retour gaat aflezen en
> het aantal m3/h dat erdoor stroomt aflezen. Aangezien
> ik per GJ betaal, maakt het voor de kosten wellicht
> niet veel uit of het water sneller stroomt met een
> kleiner verschil in temperatuur tussen aan- en afvoer,
> of wat langzamer, met een groter verschil in
> temperatuur. Volgens mij is dit te regelen met de

Correct, MAAR let op. Dit hangt af van de manier waarop gemeten wordt, en het kan zijn dat de locale warmte leverancier een maximale retour temperatuur heeft vastgelegd.

> Wat is de juiste stand van de pomp (Foto 3)? Er
> lijken zeven standen te zijn: I, II, III links en de
> vier blokjes aan de rechterkant.

De laagste stand waarbij de opwarming van de ruimte nog snel genoeg is. Proefondervindelijk vaststellen. Omdat ik de pompen in / uitschakel op vraag basis heb ik ze zelf op 2 staan.

> Aangezien de woning een goed geisoleerd appartement
> is, is de stookperiode relatief kort. Is het nodig
> het water gedurende het jaar enkele keren rond te
> pompen, om te voorkomen dat de boel gaat vastzitten?

Ja.

> Zo ja, doet de pomp dit automatisch, of moet ik dit
> zelf doen?

Zit er een pomp schakelaar op, wordt je pomp door iets in / uitgeschakeld? Of draait deze altijd? Oh... ik zie dat het een Alfa is. Ik dacht dat deze zelf daarvoor zorgde, maar ik weet het niet zeker! Iemand met een Alfa die het zeker weet?

> Is het, buiten het bovenstaande, aan te bevelen om
> regelmatig inspectie/onderhoud te doen? Zo ja, kan ik
> dit zelf doen, of is het beter een specialist in te
> schakelen?

Check af en toe op lekkage. Ontlucht eens per jaar. Ik kan eerlijk gezegd niet zo een reden verzinnen om er een specialist naar te laten kijken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Wilt u de antwoorden op de vragen anders vorm geven?
Zoals het hierboven staat leest het niet gemakkelijk, ook klussers zonder kennis van zaken moeten uw reactie kunnen overzien.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Ik ben niet 100% zeker, maar heb een flauw vermoeden, dat hier een verdeler is geinstalleerd die niet voldoet aan de eisen van de stadsverwarming.

Zoiets is alleen te zien op een volledige overzichtsfoto van de hele verdeler. Graag een foto (en niet van die lange lappen tekst......)
 

RoRo2000

  • #5
Bedankt voor je hulp, Bleuznl! Maar in alle eerlijkheid vraag ik me af of dit klopt. Het water uit de stadsverwarming is immers 80 graden. Naar mijn idee wordt alleen de warmte uitgewisseld, niet het water. Er ligt ook een vulslang bij in de meterkast.
 

RoRo2000

  • #6
Degooyer,

Alsjeblieft!

En graag antwoorden op de vragen (en geen flauwekulletjes......) :wink:

 

Blueznl

  • #7
Ik heb ook stadsverwarming. Bij mij zit er wel een wisselaar in voor het warme douchewater etc maar niet voor de verwarming.

85 is hoog, zo hoog is het hier zeker niet (Capelle a.d. IJssel).

Ik zou normaal geen wisselaar verwachten, maar misschien zit die er bij jou wel tussen. Ik kan het niet goed opmaken uit de foto's hoe de leidingen lopen.
 

RoRo2000

  • #8
Blueznl schreef:
Ik heb ook stadsverwarming. Bij mij zit er wel een wisselaar in voor het warme douchewater etc maar niet voor de verwarming.
Maar dan vermoed ik dat je radiatoren hebt en geen vloerverwarming.
Blueznl schreef:
Ik kan het niet goed opmaken uit de foto's hoe de leidingen lopen.
Het is ook vrij ingewikkeld - pun intended. Er is een aparte wisselaar van Eneco voor het koelen van de vloer in de zomer, die ook verbonden is met het systeem. Daarnaast zijn er grote buizen voor de luchtbehandelingsinstallatie. Om al die spullen kwijt te kunnen, is de boel verdeeld over twee kasten en is de installateur nogal creatief geweest met de leidingen. De warmtewisselaar zit in kast 1, de verdeler in kast 2. De leidingen gaan in kast 1 de vloer in en komen in kast 2 weer naar boven. Daarom kan ik niet veel betere foto's maken, vrees ik.
 

RoRo2000

  • #9
Is er iemand die nog wat meer duidelijkheid kan scheppen over de vragen die ik heb?
 

Blueznl

  • #10
Je spreekt over een aparte wisselaar voor koelen. In dat geval zou het wel kunnen dat je moet navullen, en heb je mogelijk aparte wisselaars voor warm en koud, en zou de verdeler voor de vloerverwarming wel goed zijn. Moet je een handeling verrichten voor omschakelen koelen / verwarmen, of gaat dat automatisch?

Heb je geen schema / diagram van de installatie?
 

RoRo2000

  • #11
Er moet inderdaad omgeschakeld worden, met de thermostaat.

Helaas geen schema.

De belangrijkste vraag die ik nu heb, is hoe ik te werk moet gaan voor het bijvullen. Wat is een goede druk voor de vloerverwarming en wat zijn de stappen voor het bijvullen?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #12
Ik heb al eerder een opmerking gemaakt over het type verdeler: ik twijfel er aan of dit een type is voor stadsverwarming.
Alleen al aan dit detail:

leid ik af, dat hier weinig professioneel is geinstalleerd. De rubber ring dient niet op die plaats te worden gemonteerd, maar tussen de verdeler en de wand, om resonatiegeluiden te voorkomen.

en ook:
RoRo2000 schreef:
Er is een aparte wisselaar van Eneco voor het koelen van de vloer in de zomer, die ook verbonden is met het systeem.
Hoe bedenk je het? Koelen van je vloer met stadsverwarming!

Verder zie ik een expansievat: lijkt mij ook een echt overbodig onderdeel bij stadsverwarming.

Bijvullen bij stadsverwarming is eigenlijk overbodig: de druk vanuit de stadsverwarming is hoog genoeg om alles goed te vullen. (ik zie op een foto wel een vulnippel zitten, achter de ontluchter links op de verdeler)
Die metertjes waaraan altijd veel waarde wordt gehecht geven een indicatie, maar echt neit meer dan dat.

Belangrijker is, of hier wel de juiste verdeler geschikt voor stadsverwarming is toegepast.
Nu heb je alles mooi ingepakt + een aantal detailfoto's, maar dat geeft nog geen totaalbeeld waaruit kan worden afgeleid of het een juist type, geschikt voor stadsverwarming, betreft.
 

RoRo2000

  • #13
Degooyer schreef:
Hoe bedenk je het? Koelen van je vloer met stadsverwarming!
Bedoel je hiermee dat je niet gelooft dat dit waar is, of vind je het een nutteloos systeem?

Naar mijn idee zijn de stadsverwarming en de vloerverwarming in dit geval twee aparte circuits.

Ik kan nieuwe fotos maken, wat wil je precies zien? Het spul is verdeeld over twee kasten en de leidingen gaan alle kanten op, dus het is onmogelijk alles duidelijk op een foto te krijgen, helaas.


Quotes verwijderd, die zijn overbodig als de tekst er net boven staat, mod.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #14
RoRo2000 schreef:
Naar mijn idee zijn de stadsverwarming en de vloerverwarming in dit geval twee aparte circuits.
De vloerverwarming wordt neem ik aan toch vanuit de stadsverwarming gevoed met warm water?
Ik kan door al die verpakkingen niet zien of de verdeler is voorzien van een terugslagklep en een RTL ventiel in de retourleiding.
Wanneer deze zaken niet op de verdeler zijn aangebracht, is deze verdeler neit geschikt voor stadsverwarming (en kan je aaridg hoge rekeningen verwachten voor je energieverbruik)
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #15
De aanwezigheid van een expansievat kan er op duiden dat de vloerverwarming een apart circuit is en dus van warmte wordt voorzien met een aparte warmtewisselaar. Het water uit het stadsverwarmingscircuit komt dan niet direct in je eigen systeem.

De aanwezige vulslang en de relatief lage druk van 1 bar wijzen daar eigenlijk ook al op.

In hoeverre de verdeler van het juiste type is, kan alleen worden beoordeeld als duidelijk is hoe de afleverset van de stadsverwarming eruit ziet. Dat is lastig, omdat deze is voorzien van isolatiekappen.

Maar goed, als het gaat om nieuwbouw, dan neem ik aan dat de vloerverwarming is geïnstalleerd door de bouwer? Hoe groot is dan de kans dat het niet correct is geïnstalleerd?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #16
Mn22 schreef:
Maar goed, als het gaat om nieuwbouw, dan neem ik aan dat de vloerverwarming is geïnstalleerd door de bouwer? Hoe groot is dan de kans dat het niet correct is geïnstalleerd?
Dat het fout gaat in de bouw?
Zeer regelmatig komen we installaties tegen, die totaal niet voldoen aan de eisen m.b.t. gebruik i.c.m. een stadsverwarming. Men kijkt veel te vaak naar prijs en negeert de eisen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #17
Dat ben ik met je eens, maar als het projectbouw is, dan is de stadsverwarming wellicht in bedrijf gesteld door de aanbieder. De kans dat het dan fout zit, is wat kleiner.
 

RoRo2000

  • #18
Mn22 schreef:
Maar goed, als het gaat om nieuwbouw, dan neem ik aan dat de vloerverwarming is geinstalleerd door de bouwer?
Inderdaad, dit is bij de bouw zo gedaan.

Aangezien het niet lukt een overzichtsfoto te maken, heb ik een schema gemaakt, op basis van wat ik zie.



Ziet dit er logisch uit?

Hopelijk kunnen jullie me op basis hiervan helpen bij onderstaande vragen.
  1. Tot welke druk moet ik het systeem bijvullen en hoe ga ik te werk?
  2. Wat zijn goede temperaturen voor de aanvoer en retour in de vloerverwarming en hoe kan ik dit regelen?
  3. Wat is een goede temperatuur voor het water dat terug het warmtenet in gaat?
  4. Wat is de juiste stand van de pomp? Er lijken zeven standen te zijn: I, II, III links en de vier blokjes aan de rechterkant.
 

RoRo2000

  • #19
Wie kan me helpen? Ik vind het frustrerend dat er zo weinig te vinden is hierover online.

Het circuit van de vloerverwarming staat dus los van de stadsverwarming. Het water in de vloerverwarming wordt verwarmd met een warmtewisselaar.

Inmiddels weet ik hoe ik moet bijvullen, maar het is me niet duidelijk wat de goede druk is.

En ik krijg graag advies over de ideale instellingen van de aan- en afvoertemperaturen en de pomp?

Tot slot, kan iemand me uitleggen hoe het systeem met de bypass en de thermostaatknop die op de T-splitsing zit werkt, zoals ik in het schema heb weergegeven?

Mijn dank is groot!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu