Uitbreiden standaard berging over breedte woning

Profiklusser

  • #21
Beste allen,

Ik weet niet of ik hier verder mag gaan met een vraag over een latei. De kozijn ca 210 hoog en 210 breed, dus met zijlicht heb ik gesteld. Tot de helft is de schuur opgemetseld, behalve de achterkant waar ook de dilatatie komt. De deurkozijn in het oude schuurtje was aan de bovenkant met een houten frame afgetimmerd en zat er aan de zichtzijde een multiplex plaat tegenaan.

In mijn verbrede schuur met een bredere kozijn leek het me mooier om de ruimte ca. 5 laags bakstenen in metselwerk door te trekken. Om het een en ander sterk dragend te maken heb ik een stalen latei gekocht van 235 lang. Thuis heb ik mijn twijfels over gekregen, omdat ik geen rekening heb gehouden dat de stalen latei een afwatering heeft en mijn eigen kozijn gelijk staat met de halfsteens muur. Hierdoor komt de kromming van de afwatering op de kozijn te liggen. Er zijn vast wel betere methoden voor.

Nu heb ik zelf wat rondgeneusd en wellicht is een betonnen latei een optie. Die is iig vlak. Maar misschien zijn er ook stalen lateien die recht zijn. Of is er wellicht een andere oplossing mogelijk.

Kunnen jullie mijn project verder helpen met jullie wijze raad?
 

Profiklusser

  • #22
Beste lui,

Allen bedankt voor de waardevolle adviezen. Mijn halfsteens schuur is opgemetseld. Ik heb een betonnen latei schoonwerk gebruikt voor boven de kozijn met zijlicht van 240 cm. Het geheel ziet er mooi uit. Nu de dak. Ik ga een nieuw berichtje hiervoor starten om mijn project verder te voltooien.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #23
Pics or it didn't happen :mrgreen:
 

Profiklusser

  • #24
Ok, vanavond als ik thuis ben doe ik wat foto’s.
 

Profiklusser

  • #25
Oei, nu ik net een aanvullende vraag wil stellen, zie ik dat ik een belofte niet waar heb gemaakt. Het is niet de beste foto maar ik voeg hem toe. Zo is ie nu gemetseld. Aan de achterzijde een volledige dilatatie verticaal die ik heb gekit. Dat was ook nog even de vraag hoe. Ik dacht ik kit hem helemaal vol. Maar uiteindelijk toch een cm. of 2/3 diep gekit. Ik hoop dat het geen problemen oplevert met de zomerdag als het geheel zich uitzet. Hier de foto.



Nu heb ik balken gekocht 59 x 159 en wil daar de underlayment platen op bevestigen. De balkdragers heb ik ingemetseld tussen de 2 en 3 steen van bovenaf. Hoe strak moeten de balken tussen de wanden. Moet ik ruimte overlaten voor uitzetten krimpen. Diezelfde vraag heb ik ook over de underlayment. Moet ik ruimte overlaten aan de randen voor krimp en uitzet? Ik ben bang dat als de balken en de underlayment uitzetten, deze de stenen zo wegdrukken waardoor er misschien wel scheuren ontstaan of stenen los gaan zitten. Het is maar halfsteens.

Wat ik me ook afvraag, de balken moet je die schroeven of met nagels.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #26
Hout werkt in de lengte bijna niet, dus de balklaag mag erin met minimale speling. Niet te lang maken, want dan duw je de muur om bij het aanbrengen.
Voor plaat geldt hetzelfde.
Balken met gripnagels vastzetten in de balkdragers, platen schroeven met deeldraad schroeven of spijkeren met 2,7x55 mm.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu