LAN setup: structuur en type UTP kabel

T-bone

  • #1
De situatie
Ik ben bezig met het aanleggen van het LAN in mijn huis. Hiernaast wil ik enkele audio verbindingen maken doormiddel van audio balluns (dus duplex stereo signaal over 1 UTP kabel).

Het "probleem" is echter, dat ik afhankelijk ben van 3 standaard kabelgoten, waar maximaal 3 UTP kabels doorheen kunnen. Hierdoor is het standaard ster model (met één router en meerdere devices / losse wifi APs) niet mogelijk.

Overzicht
In het onderstaande overzicht staan de apparaten die een UTP verbinding nodig hebben en de UTP kabels in het blauw. In het zwart heb ik de drie PVC leidingen aangegeven, waar per leiding maximaal 3 UTP kabels door kunnen.


Vragen
1. Wat is de beste inrichting van het netwerk?
Het is voor ons belangrijk dat de wifi goed werkt, en dat de aan het internet verbonden apparaten goed werken. Ik heb nu een situatie waar ik zowel het router in de model gebruik als een extra wifi router. Is dit in jullie ervaring een goed genoege setup voor een snelle wifi?

2. Wat voor kabel?
De kabel die ik nu heb aangeschaft is een soepel CAT6 (100% koper) - PVC (Fca). Mijn idee was in eerste instantie om directe kabels te gebuiken (RJ45<->RJ45). De reden is dat ik veel UTP access points heb (model, tv, router, wifi AP, internet radio) en anders voor elk van die plekken een cat6 contactdoes moet plaatsen en een extra kabel moet kopen. Omdat contactdoos<->RJ45 niet echt lekker gaat, zou ik dan ook een patchbay in de inbouwkast moeten plaatsen.

Mijn twijfels zijn hierbij vooral:
1. Hoe erg gaat dit in de kosten lopen? (dit zou nog mee kunnen vallen?)
2. Op deze manier zou ik ook veel contactpunten hebben. (bijvoorbeeld modem -> RJ45-RJ45 kabel -> kabel naar patchbay inbouwkast -> RJ45-RJ45 kabel -> wifi router -> RJ45-RJ45 kabel -> patchbay inbouwkast naar keuken -> RJ45-RJ45 kabel -> internetradio.

Ik vraag me af of dit bevorderlijk is voor de kwaliteit van de verbinding.

Ik hoop dat mijn probleemschets een beetje duidelijk is, en dat jullie mij kunnen helpen bij de beste setup!

Groetjes,

T
 

CV__

  • #2
Routers niet stapelen, maar als AP gebruiken. Moet je TV direct aan de modem?

Direct vanuit de muur een kabeltje met stekker is storingsgevoelig en sowieso lelijk. Nette manier is solid kabel in de muur en dan afwerken als netwerkstopcontact of patchpaneel.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Ik weet niet hoever je kennis gaat over netwerken maar je zou ook met VLAN's kunnen werken.
Als je gebruik maakt van switches met VLAN en IGMP mogelijkheden, en die hoeven nog niet eens zo heel duur te zijn, dan kun je het netwerk verkeer scheiden van b.v. je audio en netwerk zelfs als het door één kabel gaat.

Het is wat moeilijk om zo even uit te leggen maar je moet maar eens zoeken op VLAN, tagged and untagged VLAN, IGMP, VLAN trunk.

Het is misschien niet voor iedereen makkelijk te begrijpen maar als je het trucje door hebt dan is dat heel makkelijk.
 

CV__

  • #4
Elke switch die je er in op neemt heeft ook het continue energieverbruik, dat moet je ook meetellen. Een paar meter extra kabel is dan al snel zo gek nog niet.
 

T-bone

  • #5
Bedankt voor alle reacties! Naar aanleiding van jullie input heb ik het plan als volgt aangepast:



Ster-netwerk
Ik heb nu gekozen voor een netwerk met slechts één router, en verder louter directe verbindingen. Heb zojuist een nieuw WiFi AP aangeschaft en het bereik valt niet tegen :). Internetradio kan dus prima op de WiFi.

Audio
Een kleine noot nog over de audio, ik gebruik simpele (gebalanceerde) analoge signalen, dus VLAN is niet echt een optie. Omdat deze kabels eigenlijk niet bij het LAN horen, heb ik ze nu als stippellijn in de afbeelding getekend (Ze nemen echter wel capaciteit van de PVC leidingen op).

Extra kosten
Een schatting van de kosten:

  • - inbouwkast

    • - 1x 8-way UTP patch bay (inbouwkast) (€20)
      - 4x UTP patch kabel (€10)
    - keuken

    • - 1x 2-way UTP socket (€10)
      - 2x UTP patch kabel (€5)
    - inbouwkast

    • - 1x 4-way UTP patch-bay (€20)
      - 3x UTP patch kabel (€7,50)
    - keuken

    • - 1x 2-way UTP socket (€10)
      - 2x UTP patch kabel (€5)

Dus in kleine €90 in totaal. Hoewel ik het er mee eens ben dat dit een veel mooier systeem is toch de vraag: Denken jullie dat deze kosten in verhouding staan tot de meerwaarde? (De kosten voor het alternatief zullen iets van €20 zijn voor 16 RJ45 connectoren en 3 netwerk koppelstukken)


Aantal contacten in de chain
Verder blijft mijn vraag nog over het aantal contactpunten (UTP stopcontact met RJ45 connector) in de "chain". Bijvoorbeeld tussen het modem en het WAP in de berging zullen er dan 6 van deze punten zijn. Vormt dit een mogelijke bron van storing, of is dit verwaarloosbaar?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Ah, de bedoeling is eigenlijk om op elk punt doorverbindingen te maken.
Dus als voorbeeld, in de inbouwkast komt een kabel voor het wifi access point in de berging aan, en deze wordt in de inbouwkast doorgelust naar een andere kabel die naar de berging gaat.
Hierdoor krijg je dus 6 of 8 verbindingen tussen het modem en het access point in de berging?
 

T-bone

  • #7
Omdat er krap 3 netwerk kabels door elke leiding passen en door de verschillende lengtes, is het wel een stuk makkelijker om gewoon de UTP kabels per leiding te trekken, en dan in de inbouwkast een patchbay.

Sowieso heb ik bij de keuze voor stugge ipv flexibele kabels al 4 contactpunten ipv 2, en met een patchbay komen daar dan nog 2 contactpunten bij.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu