Isolatie probleem/altijd koud

Timmel789

  • #1
Beste klussers,

Twee jaar geleden heb ik mijn eerste huis gekocht gebouwd in de jaren 80, net voor paassen kregen wij de sleutel. We hebben niet veel hoeven doen, wat verf tegen de muur, een nieuw vloertje maar geen spannende verbouwingen.
Eenmaal in de hefste merkte ik dat in de ochtend het huis vrij koud was. Als ik de temperatuur bekijk op de thermostaat dan is het nu met huidige temperaturen in de ochtend 15 graden.

In de eerste winter hebben wij dan ook het een en ander aangepakt. Zo hebben wij het dak vernieuwd (De woonkamer is platdak) en hierbij het dak laten isoleren met PIR platen.
Afgelopen winter merkte wij vrij weinig verschil en hebben we ervoor gekozen om het huidige dubbelglas te vervangen met HR++ glas.

Het huis heeft de volgende isolatie:
Dak: 10cm PIR platen
Muur: 5cm Glaswol
Vloer: 7cm piepschuim
Ramen: HR++
Het huis is gebouwd in 1985, is vrijstaand en de woonkamer is platdak.

na deze maatregelingen komen wij nog steeds beneden met een temperatuur van 16 graden terwijl de buiten temperatuur in de nacht tussen de 7 - 10 is.
In de winter merken wij regelmatig dat de verwarming om 02:00 alweer aanslaat omdat de 15 graden is bereikt, wij verwarmen het huis op circa 20.5 graden.

Ik heb de volgende zaken geprobeerd om te kijken of dit iets verduidelijkt:
- Warmte beeld camera (FLIR) foto's gemaakt maar hier kwam ik geen vreemde zaken tegen.
- De thermostaat in de nacht op 18 graden te zetten om te zien of het huis niet te veel is af gekoeld. Ook hierbij na een aantal dagen de thermostaat terug naar 15 graden duurde het slecht weer nacht voordat het koud was.
- Zelf een warmte verlies berekening gemaakt om te zien waar de meeste warmte kan ontsnappen. (zie afbeelding voor meer info boven nieuwe situatie onder oude situatie)



Er zijn natuurlijk veel factoren waardoor het zo snel af kan koelen maar ik begin langzaam de hoop te verliezen.

Heeft iemand van jullie nog ideeën wat ik zou kunnen doen om erachter te komen waarom het zo snel koud wordt.

Groeten,

Tim
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Met een infrarood camera het warmteverlies in beeld (laten) brengen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Timmel789 schreef:
In de winter merken wij regelmatig dat de verwarming om 02:00 alweer aanslaat omdat de 15 graden is bereikt
Dat zegt niet zoveel. Die tabel kan ik niet lezen.

Ik heb nog niets gelezen over kierdichting. Dat is waarschijnlijk de zwakke plek.

Zelf rondlopen met een warmtecamera heeft trouwens niet zo heel veel zin. Het juist intepreteren van de beelden is een vak.

Is de ventilatie van het huis op orde?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wat al geschreven is kierdichting. Met de lagen isolatie die zijn aangebracht kan je huis nooit zo veel afkoelen.
Wat geeft de thermostaat nu s morgens vroeg aan.

Hier wat getallen van een aantal dagen geleden.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #5
Je leest vaak dat isolatie van dak zon 30% zou moeten schelen op warmteverlies. Dat zou je duidelijk terug moeten zien op je gasrekening.

Zoals eerder genoemd denk ik dan onder andere aan luchtdichtheid.

Een andere optie is wellicht om te kijken naar je ketel (als je op gas stookt) wellicht valt hier winst te behalen.

Verder raad ik je aan om je meter uit te lezen mits je een slimme meter hebt. Dit kan gratis via websites. Pm eventueel voor de link. Je zit dan per uur je verbruik terug en kan hier ook een hoop informatie uit halen.

Zo ben ik er op deze manier achtergekomen dat mijn VR ketel continue aansprong om een geringe hoeveelheid water warm te houden. Kostte 0.5 m^3 gas per dag. Door deze functie uit te schakelen heb ik direct 180 m3 per jaar kunnen besparen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Daar moet je dan weer bij optellen het verbruik van gas om de juiste temperatuur bij de kraan te krijgen.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #7
Dat is waar, besparing zal dus ietje minder zijn, maar op de grafiek was duidelijk te zien dat elk half uur de vlam eventjes aansprong, dat is 9 van de 10 keer verloren warmte natuurlijk, zeker snachts en overdag tijdens werktijden.

Verder moet je er eigenlijk ook nog wat waterverbruik vanaf trekken, omdat het wat langer duurt voor er warm water is.

Toch zag ik deze wijziging een stuk duidelijker terug in mijn gasverbruik dan het aanbrengen van isolatie onder de vloer en ook nog eens gratis en in enkele minuten uitgevoerd.
 

Timmel789

  • #8
IJkenhout,

Ik heb natuurlijke ventilatie in huis, maar deze is verder pot dicht gevuld met glaswol. Dus dit doen wij alleen via het openen van ramen.

Wgb,

Deze ochtend was het 16.5 graden (om 07:30).

Job_04,

Sinds kort mee begonnen via DSMR Reader en Mindergas.nl


Tja kierdichting, Nieuwe kunstof kozijnen dus hoop dat dit niet meer speelt. Daarnaast heb ik naar de bijkeuken tochtstrips geplaatst. De bij bijkeuken deur naar de garage hetzelfde. Daarnaast hebben wij een nieuwe voordeur en garagepoort laten plaatsen om tocht tegen te gaan.



Deze week heb ik een gat gemaakt in 1 van de gips platen. Dit heb ik aan de kant van de hoogbouw gedaan. Wat mij opviel is dat de kanaalplaatvloer van de boven verdieping uitkomen onder het dak van de woonkamer. Deze kanaalplaten zijn niet afgedicht waardoor de warmte die tegen de isolatie aanslaat direct deze kanaalplaatvloer in kan lopen. Ik heb snel in paint de situatie geschets. Mijn vermoeden is dat de lucht via de vloerplaten afkoelt of de spouwmuur inloopt aan de andere kant van hoogbouw.



Zou dit een mogelijkheid kunnen zijn?

Om een idee te krijgen hoe snel het afkoelt heb ik een screenshot gemaakt van mijn Home Assistant temprature sensor:



Het 20 graden punt was om 11.00.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Je hebt wat te doen. Vanochtend om 7:30 stond de thermostaat op 21,5 gr. De CV houd de temperatuur op 22,5 gr. en stopt om 22:30. Rijtjes woning midden jaren 60, doorzon, achtergevel op zuid. Volledig dubbelglas verder geen isolatie.

Je weet niet zeker of de kanaalplaat vloeren aan de zijde van de spouw dicht zijn gestopt.

Oja ik houd mijn verbruik met deze site in de gaten en loop per week heel goed in de pas.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Timmel789 schreef:
Ik heb natuurlijke ventilatie in huis, maar deze is verder pot dicht gevuld met glaswol. Dus dit doen wij alleen via het openen van ramen.
Als je je gezondheid belangrijk vind, kan je beter een permanente voorziening maken. Via ramen is bijna altijd onvoldoende. Ventilatie hoort 24 uur per dag plaats te vinden.

Die kanalen van de kanaalplaatvloer kunnen zomaar heel veel warmte wegtrekken. Als die aan de spouwmuurkant open zijn, is dat niet makkelijk te herstellen.

Maar er zijn nog meer plekken die gecontroleerd kunnen worden. Soms valt dit makkelijk op te sporen door de afzuigkap vol aan te zetten en alle ramen/deuren en andere openingen dicht. En dan met je hand te voelen. Een blowerdoortest uit laten voeren is ook erg nuttig (én confronterend).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ga naar die syte en type je gebruik per jaar in. Heeft het in die week een paar dagen flink gewaaid weet je dat je huis niet potdicht is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Zaterdag 8:30 de kamer was nog steeds 21.0 gr warm, deze wordt tot 22:30 automatische op 22,5 gr. gehouden.

Ben benieuwd welke temperatuur er smorgens vroeg bij jouw is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Ik vraag me af of TS zit te wachten op gegevens van het gebruik van een andere woning terwijl zijn eigen woning koud blijft. :wink:
Het maakt het topic er niet duidelijker op.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Het lijkt mij een hele goede graadmeter hoe je huis zich gedraagd. Er komen toch regelmatig vragen hier over het gebruik van gas.
Volgens mij kan je van de afkoeling in de nacht en ochtend veel meer leren omdat er geen invloed van de zon is. Puur afkoeling en winddichtheid. :wink: :wink:
 

Timmel789

  • #15
IJkenhout,
Als ik op internet lees, zie ik vaak langs komen dat de kanalen in de jaren 80 vaak niet gedicht werden.

IJkenhout,

Ik heb hier wel een aantal kieren mee gevonden, vooral bij het oude kozijn voelde je lucht naar binnen trekken. Onder in de hoeken was het bij -2 buiten temperatuur een 0 graden op die plek.

Wgb,

Gister was het 18 graden in de ochtend, we hebben het opgestookt naar 21,5 graden. Vandaag was het onder 19 graden maar dit is niet vreemd met een deze buitentemperaturen die wij vandaag in Limburg hebben.

Ik merk heel erg dat de buiten temperatuur van invloed is. Als de temperatuur een paar graden minder is dan is er "Weinig warmte verlies". Bij een nacht temperatuur van 7 - 10 graden is het in de ochtend als snel 15 graden in de ochtend.

Ik heb bij de kanaalplaatvloer een muizenval staan met een touwtje (om de val terug te trekken). Het touwtje begint meteen te bewegen als ik de afzuigkap aan zet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Dan weet je nu wat je te doen staat :klusjesman:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu