Perlex aansluiten in meterkast

Bertusjan

  • #1
Hallo ik wil een inductie kookplaat in de keuken plaatsen met een perilex aansluiting , zover mijn kennis gaat is dit eigenlijk 2 maal 230 V met een aarde draad en in de meterkast dan de beide fases en nul van ieder een andere aardlek pakken
nu heb ik een dubbele aardlek in de kast zitten ( de knop/brug gaat over 2 aardleks ) echter ze hebben ipv 2 ieder maar 1 aansluiting zie foto nu snap ik dat even niet heb ik een verkeerde aardlek erin zitten??

vr gr bertusjan
 

Bertusjan

  • #2
Ik heb trouwens de aardlek in gebruik ( tijdelijk ) als extra buiten stopcontact aansluiting
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Dat is geen kookgroep maar een aardlekautomaat.
Deze is dus niet geschikt.
 

Bertusjan

  • #4
Ok dank u wel ik snapte het al niet
alleen nu het volgende er zijn dus aardlekschakelaars en aardlekautomaten de eerste zijn voor zoals de naam al zegt lekken in stoom door bv losse draden
kan ik nu op de rail b.v. een

EMAT fornuisgroep 16A 2P+2N B-Kar kema-keur plaatsen https://www.groepenkastbestellen.nl/kookgroep
en de aanvoer ergens ? ( klinkt niet lekker maar ok ) vandaan halen en onder op aansluiten ?
moet ik dan de spanning van een automaat of aardlek vandaan halen ?
 

CV__

  • #5
Welke kookplaat?

Doe eens een foto van de hele kast. Heb je een enkelfase of 3-fase hoofdaansluiting?
 

Bertusjan

  • #6
Ik heb een enkel fase stroomkast maar zal betere foto maken
 

CV__

  • #7
Slechts enkele platen zijn geschikt voor de Nederlandse manier van enkelfase aansluiten. Ze moeten dan namelijk twee aparte nulklemmen hebben. Bosch / Siemens heeft dat wel, Ikea (e.v.a.) bijvoorbeeld niet.

Als je bij enkelfase wilt blijven en je hebt een geschikte plaat kun je een kookgroep kopen en die aansluiten achter een 2-polige aardlekschakelaar. Achter elke aardlekschakelaar mogen vier groepen.

Dat oude Holec ding waar '4' opgeschreven staat is een aardlekautomaat; dat is overstroom, kortsluit en aardlekbeveiliging ineen en daar komen geen groepen achter.

Maar we wachten de foto van de hele kast af :wink:
 

Bertusjan

  • #8
Nou hier dus de kast in zijn geheel

ik heb op de bovenste rail rechts de ( wat ik dacht kookgroep was ) onderop een lus gemaakt van linksbovenste aardlek naar rechtse aardlek die gaat met kabel naar buiten stopcontact waar ik 2 zonnepanelen op heb zitten incl omvormer ( standaard set mocht tot 650 watt op een groep zitten dus ik dacht die sluit ik op die lege aan maar daar zit dus nu geen automaat voor sluiting op begrijp ik )

en wat ik niet snap is wat er op de onderste rail zit
mij lijkt het dat na binnenkomst fase en nul er een verdeling is naar 3 aarlek schakelaars linker is groter met de test knop en rechts 2 smalle dat zijn ook aarleks dacht ik ( kan mis heben maar waarom is dan linksonder aarlek doorverbonden met links bovenst aardlek met test knop ????
ik ben even de weg kwijt sorry :-)
ik dacht dat het zo moest zijn als in mijn paint tekening sorry voor slordige tek :-)


vr gr bertusjan
 

Bertusjan

  • #9
Hallo ik was het zo zat :-) kast helemaal alle draden nagelopen en schema getekend anders kom ik er niet meer uit nu klopt het redelijk alleen rechtsboven waar ik buiten stopcontact heb gemaakt zit dus geen automaat ( die moet beveiligen tegen kortsluiting toch ? ) die zou ik er dan tussen moeten zetten denk ik



verder zal ik dan eerst b.v. op de onderste rail twee extra automaaten moeten plaatsen ( 2 extra groepen als ik het goed zeg ) en dan vanuit die twee automaten naar een kookgroep schakelaar aansluiten alleen zit er geen hoofdschakelaar om de kast stroom loos te maken dat is erg vervelend
snap wel iets van stroom maar ben eigenlijk mechanisch monteur en heb zeer veel respect voor stroom/spanning :-)

graag hoor ik van jullie
gr bertusjan
 

CV__

  • #10
Van links naar rechts, heb je nu;

Bovenste rail;
1x Type A aardlekschakelaar 0,03A
3x B16 installatieautomaat
[1x vrije plek op kamrails]
1x Aardlekautomaat 0,03A B16 (type AC?)

Onderste rail;
1x Type A aardlekschakelaar 0,03A
2x B16 installatieautomaat
[2x vrije plek op kamrails]

Zoals het nu zit, is die Holec verkeerd aangesloten; die heb je namelijk op de afgaande kant van de bovenste aardlekschakelaar geplaatst, waarmee je een stapeling van aardlekbeveiliging krijgt. In feite is het ding nu gewoon een installatieautomaat.

Je zou eenvoudig een Hager kookgroep kunnen kopen en die bijplaatsen op de twee vrije plekken op de onderste kamrail. Die kamrail is spanningsloos te maken door de onderste aardlekschakelaar uit te schakelen.

Die Holec zou je dan nog anders moeten aansluiten om geen stapeling te hebben. Maar kijk even welk type dat is, denk niet dat type AC is toegestaan voor een omvormer.

Hoofdschakelaar zou er eigenlijk ook in moeten ja. Als dat spanningsloos moet dan zal er iemand met zegelrecht moeten komen, tenzij je van de netbeheerder automaten in plaats van smeltzekeringen hebt.

Over het wel of niet moeten plaatsen van een hoofdschakelaar is altijd discussie. Dat gaat er dan over in welke mate je bij "substantiële" aanpassing moet voldoen aan de huidige norm.

Misschien was het (destijds) ook wel dat het altijd met maximaal twee handelingen uit te schakelen moest zijn en dan is dit (door bijplaatsing van die aardlekautomaat) al niet toegestaan en moet er dus een hoofdschakelaar in.
 

Bertusjan

  • #11
Heel hartelijk dank voor de uitleg
ik denk dan dat het handiger is om allereerst die holec eruit te halen en om te ruilen voor een automaat , ik weet alleen niet wat voor type dat zou moeten zijn ivm de aanvoer van de zonnepanelen ik heb al wel nog 2 ( in totaal 4 dus ) zonnepanelen op een andere groep stopcontact aangesloten die van de schuur dus dan zou een zelfde automaat toch moeten kunnen ?
en voor de kookplaat dan een kook automaat en zover ik het snap tot max 16 ampere en niet 25 ( omdat ik 1 fase ipv 3 fase in huis heb ) dat is periflex met in midden een horizontaal slot
heeft u misschien type nummers voor de automaat voor de te vervangen overbodige aardlek ? en een kookgroep automaat ? van een internet site ? ik ben niet zo thuis in bestellen van die dingen
alvst veel dank in voren vr gr bertus jan en ik haal zeker de strool eraf via de aardlek en dan nog met geisoleerd gereedschap werken ik heb veel respect voor stroom je kan het niet zien mechanisch wel elektro niet vandaar :-)
 

Bertusjan

  • #12
Ik dacht lang leve internet ik kijk even wat voor type er in zit dat is hager mk516 B16 6000 en voer dat in op internet dan kom ik uit bij
deze, die zou ik dan in de bovenste rail als 4de groep aan kunnen sluiten en die holec in de prullebak kunnen doen
zit dan alleen nog met de kook groep automaat type etc
vr gr bertusjan
 

CV__

  • #13
Zonnepanelen moeten tegenwoordig op eigen groep dacht ik. De vrijstelling van 600W was volgens mij verdwenen.

Die kookgroep wordt dan zoiets;https://www.elektrototaalmarkt.nl/hager-vision-fornuisgroep-4135772
Het is niks meer of minder dan twee gekoppelde 16A automaten.

Ik weet alleen niet of Hager in de loop der tijd ook de automaten heeft ingekort, zoals Eaton wel gedaan heeft. Eaton automaten van nu passen bijvoorbeeld niet met Eaton automaten van 10 jaar geleden op dezelfde kam.
 

Bertusjan

  • #14
Hartelijk dank voor alle informatie ik neem contact om met leverancier over montage maten of deze op mijn rail passen en dan aan de slag
fijn deze fora en de mensen die willen helpen dank
vr gr bertusjan
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu