Regenval en borrelende gootsteen +niet doortrekkende wc

Marcklusal

  • #1
Vraag: We hebben dit sinds een maand of 2-3. Doorvoor nooit last gehad. Geen wijzigingen doorgevoerd.

Wanneer het buiten regent. (niet zo extreem als gisteren, dat is een uitzondering, maar ook bij wat meer dan miezer) borrelt onze gootsteen van de wc beneden. (zit dichtste bij rioolaanvoer/afvoer denk ik)

Ook de wc's in huis trekken dan amper door.
Wanneer het droog is nergens last van.
Volgens de gemeente is er dan geen verstopping, want anders zou ik het altijd wel een beetje moeten hebben.

Mijn vraag is: Zorgt een bladvanger in de regenpijp VOOR wellicht bij een pijp NA de wc wellicht voor een oplossing voor mij? Zoalng die punten natuurlijk lager zijn dat de gootsteen in de wc? Of heeft dat helemaal geen nut, en moet ik de oplossing ergens anders gaan zoeken?

De normale luchtafvoer naar het dak, is lastig (haast niet) te bereiken.

Of is bijvoorbeeld een nieuw ontluchter (helemaal buiten ipv door huis) een beter idee dan een bladvanger. Die bladvangers lijken me eenvoudig zelf te monteren nl.
 

CV__

  • #2
Als je gootsteen gaat borrelen zit er ergens toch iets dicht of heb je daar helemaal geen ontspanning.
 

Marcklusal

  • #3
Wat bedoelt u met ontspanning?

De gootsteen bij de wc (laagste punt in huis en dichste bij hoofdriool) blaast. En de wc's kunnen hun water moeilijk kwijt bij doortrekken.

Ik dacht wanneer ik nou https://www.dyka.nl/nieuws-bericht/news-gemeenten-ontlastput (niet mijn tekening. maar heb ook ongeveer hetzelfde. Alleen die 80mm heb ik niet, de mijne is veel smaller) zoiets maak dan heb ik meer ontluchting?
 

CV__

  • #4
Ontspanning wil zeggen buis naar het dak die open is zodat er lucht in en uit kan. Als het regent moet er lucht uit het riool.

Veel huizen hebben daar inderdaad een te kleine buis voor. Tegenwoordig is de norm standleiding diameter of hooguit 1 maat kleiner (alleen voor laagbouw). Veel oude huizen inderdaad maar 40 mm.

Die ontlastput ziet er uit als een mooie oplossing om overlopen van bijv. WC te voorkomen, maar ik zie niet helemaal hoe dit vlot lucht er uit laat. (?)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Ik zou het eerst een camera inspectie laten uitvoeren hoe je riool loopt en aansluiting gemeente riool.

Van zelfde geld is leiding verzakt waardoor bij regen water terug loopt in jou riool en zo je water niet kwijt
 

Marcklusal

  • #6
CV__,

Daarom vraag ik het maar :) Mijn idee als leek was. Nu gebruikt ie de sifon van de wastafel bij wc beneden. Als ik een lager punt heb, dichterbij de hoofdaansluiting zal ie de lucht er daar uit proberen te gooien/duwen. En heb ik dat thuis niet meer binnen.

Een directe onluchting op mijn eigen rioolbuis buiten en dan omhoog, is dus ook een idee? Omdat die binnenin dus wellicht te krap is.

Camera inspectie is een idee. Maar als het verzakt is. Dan zou ik er toch ook bij douchen en veel doortrekken last van moeten hebben (volgens gemeente) Of is dat dus onjuist? (we hebben geen gescheiden HWA en vies water afvoer)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Hab je ook last van rioollucht na de regen?

achterste stuk dat het achter overhangt en dat er water in blijf staan en bij normaal gebruik wel weg kan maar zo gauw als druk in riool om hoog gaat dan je het water niet weg kunt krijgen.
 

Marcklusal

  • #8
Ik enkel last als er veel regen is geweest en hij de sifon leeg drukt. Anders niet
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Gedeeltelijke verstopping of verzakte leidingen, te vinden met een camera.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu