Buitenmuur gerenoveerd

JohanDG

  • #1

Hallo allen, even een vraag. Ik heb mei jl. de gevels van mijn huis(1989) laten reinigen en opnieuw laten voegen+impregneren. Ziet er weer als nieuw uit. Nu na een paar dagen regen viel mij het volgende op. Gevel was de volgende dag weer droog alleen op de betonlatei boven het badkamerraam zat een vochtplek. Hoe kan dit nu het voegwerk van dit kleine stukje muur erboven weer goed is? (Voordien ook nooit gehad en bij de buurhuizen waarvan bij sommigen er zelfs stukjes missen is de gehele latei ook weer compleet droog). Baal er een beetje van, dacht er goed aan te doen om het huis opnieuw te laten voegen.

Iemand een idee waardoor dit veroorzaakt kan zijn? Tips?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
De dakrand is bijzonder afgewerkt. Wil graag weten hoe het zit aan de binnenkant van het dak. Zijn de voegen van de dekstenen ook gedaan.
Duurt het lang voordat het is opgedroogd. Lijkt mij dat het water is wat in de spouw is gekomen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Aan de kalkstrepen op de latei te zien kwam daar vroeger ook vocht vrij. Zat daar toevallig eerst een open stootvoeg?
 

JohanDG

  • #4


Rand is afgedekt met betonnen "prefab afdekbanden" waartussen kit is aangebracht. Tussen muur en afdekband is gevoegd, tussen afdekbanden onderling zit kit. Op de plek van de witte kalkstrepen zat geen open stootvoeg. Er zijn 2 open stootvoegen bij al de huizen van dit type boven dit raam.Normaliter kwam bij zware regen het water door de horizontale voeg naar buiten vloeien als het ware (de voeg die vlak boven de laten zit dus, vandaar de witte strepen ook denk ik) en dus niet via de stootvoegen. Dit is bij elke latei en bij al deze huizen zo. Na regen zie je als het ware het water over het beton naar beneden lopen. Dat zal nu ook zo geweest zijn, dat weet ik dus niet, alleen zag nu, nu alles (en bij iedereen) weer opgedroogd was bij mijn huis deze vochtplek.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Is de kit tussen de afdekbanden nog goed?
Het lijkt erop dat er water in de spouw komt wat bij de latei naar buiten komt.
 

JohanDG

  • #6


Ja,heb ik ook al aan gedacht. Op het dak moet nog goed zijn maar zou het ook aan de kit in de dilatatievoeg kunnen liggen? Ik zag nl.dat de latei eigenlijk een fractie teveel naar rechts ligt(uiteinde zit a.h.w.onder de dilatatievoeg). Kan me voorstellen dat als daar water naar binnen gaat dit ook op de latei terecht komt...Voor de rest kan ik het even niet bedenken. Bij de anderen is het voegwerk slecht (m.n.de voeg tussen muur en prefab afdekband ligt er soms deels uit) en die hebben nergens last van...was bij mij ook zo dus daar zit het probleem niet denk ik....FIJN DAT JE MEEDENKT TROUWENS!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als de plek wat langer nat blijft is het als het ware water voorraad in de spouw.
Via zo'n dilatatie voeg zal niet veel water naar binnen kunnen komen. Waarschijnlijk zichtbaar onder deze voeg.
De horizontale voeg muur afdekband moet heel goed zijn gemaakt.
Als het mogelijk is zou ik van de binnenzijde van het dak een foto maken. Controleren heeft de afdekband zoals op tekening een druiprand en zit de bitumen nog tegen de muur, deze kan los krullen van de muur.
 

JohanDG

  • #8
.
Foto is van dak garage maar zo is de situatie op het huis dus ook. Er zit dus een strook lood overheen. Ben dit jaar nog niet op het dak geweest. Kan me eig.niet voorstellen dat het daar zou kunnen lekken maar ga zeker kijken. Helaas gaat me dat vandaag niet meer lukken. Maar goeie tip! Zelf niet aan gedacht! Maar kan natuurlijk ook scheur in het lood zitten o.i.d. en dan met wind...water is dan een vervelend goedje...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Dat zou kunnen maar zo staat het niet op tekening. :wink:
Op de tekening staat geen lood getekend. Druiprand staat wel op tekening. In theorie is het mogelijk dat het water aan de onderzijde van de deksteen richting de spouw kan lopen als er geen druiprand is voorzien.
Lood voorkomt in ieder geval het loskrullen van de dakbedekking. Waardoor er geen water achter de dakbedekking kan komen.
Zo te zien heeft de dakband afschot maar heeft de voorkant van de bovenzijde een kort vlak gedeelte is een zelfde situatie mogelijk als die van de achterzijde. Water wat horizontaal kan gaan lopen. Vandaar die voeg horizontaal muur deksteen.
Verdieping hoger ja nee. :)
 

JohanDG

  • #10
Verdieping hoger ja nee.??? Vat het even niet maar ga woensdag eerst maar even het dak op... Is wel balen: slechte voegen(buren)=nergens last van, nieuw voegwerk(ik)=lekkage.😥😥
Dank voor het meedenken😉!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ik bedoelde dat je van de garage naar een dak hoger moet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Ik vind het frappant dat precies waar geen open stootvoeg is, er lekkagesporen te zien zijn.


Je probleem was er dus al en heeft niets met de gevelreiniging te maken. Je hebt binnen geen lekkage? Dan is het probleem alleen cosmetisch.

Je zou als test één extra stootvoeg open kunnen maken en de witte aanslag (zout?) weg kunnen halen. Mijn voorspelling is dat de aanslag niet terug komt.
 

JohanDG

  • #13
Bij langdurige regen loopt er altijd water over de latei. Hier een foto van een andere.



Is bij allemaal hier in de straat zo, dus nooit druk om gemaakt. Droogt weer en klaar! Die witte strepen zitten er al zolang ik hier woon. Mijn punt was dat de boel al weer helemaal opgedroogd was en er toen ineens deze natte vlek zichtbaar werd. Heb geen lekkage binnen maar is toch raar? Dus plan is om toch even op het dak te kijken, dilatatievoeg van nieuwe kit voorzien en dan even af te wachten...Was de eerste zware regen na de 'renovatie' zeg maar.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Sta je op het dak laat je oog vallen op de bovenkant van de afdekband. 2 cm vlak is genoeg om water aan de voorkant van de afdekband te laten lopen.
Die bijenbekjes, stootvoegroosters, lijken wel dicht te zitten met de voeg specie.
 

JohanDG

  • #15


Even een update. Ben vanwege het weer nog niet het dak op geweest maar....Zag op een latei beneden ook ineens een 'vochtplek'. Zat nu meer aan de onderkant. Had dus goed zicht erop en kon zien dat er geen water uit de voeg latei/muur kwam. Toen ik echter met mijn vlakke hand over de latei streek werden de delen waar geen kalkstrepen zaten donker. Ook die delen die nog droog water. Beton kleurde o.i.v. vochtige hand. Zie links. Met de vlakke hand overheen gestreken, leverde dus grote vlek op waarbij de kalkstrepen wit blijft. Lijkt er dus op dat water aan de buitenkant deze vlekken geeft.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Je stond er zo dichtbij de stootvoeg rooster?
 

CV__

  • #17
Gewoon het standaard probleem van gevels zonder overstek dus; overal vies, overal water.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu