Toestand met verlichting op zolder

KJN

  • #1
Beste Mensen,
ik heb een probleem waar letterlijk en figuurlijk mijn haren overeind gaan staan.

Situatie is deze:

ik had op zolder 2 kamers, deze kamers zijn na de bouw van mijn huis gemaakt door 1 grote kamer te delen. Deze kamers hadden beide hun eigen lichtpunt en WCD's. de tussen muur heb ik verwijdert om weer 1 kamer van te maken. de WCD's die in deze (gipsplaten) muur zat, heb ik verwijdert, zonder nieuwe verbindingen te maken.
Ik heb 1 WCD met 220 en een dubbele schakelaar geplaatst, waar bruin en blauw als voeding in deze ruimte binnen komt. in de nieuwe (grote ruimte) heb ik de 2 lichtpunten (de verdeeldozen in het plafond) laten zitten, waarvan ik er 1 leeg had gemaakt, de andere gevoed heb met bruin,blauw en zwart naar de nieuw geplaatste WCD met dubbele schakelaar. de lege verdeeldoos heb bruin, blauw en een andere zwarte draad getrokken, de zwarte naar de schakelaar, en bruin en blauw gelast in de andere verdeeldoos in het plafond. in deze laatstgenoemde zat ook een las (bruin/blauw) naar een WCD in het knieschot, met ook een schakelaar en verlichting achter het knieschot.
Nu leek me dit niet heel ingewikkeld om de 2 lichtpunten te voorzien van een lamp, helaas blijkt dit dus niet het geval.
Op het moment van het aansluiten van de lamp, en de schakelaar om te zetten, gaat mijn aardlek eruit.

natuurlijk het nodige aan onderzoek, hieronder mijn bevindingen:
-de 2 bruine draden die in de eerste verdeeldoos in het plafond zitten meten 230, alleen als ik ook de 2 blauwe draden verbind. in basis lijkt me dit niet kloppen.
-deze 230 tussen de 2 bruine wordt niet gemeten als ik de 2 blauwe in deze doos los maak.
-als ik in deze doos de 2 bruine en de 2 bruine met elkaar verbind, werkt het stopcontact onder het knieschot.
-als ik bruin en blauw die naar het stopcontact achter de knieschotten losmaak, gaat alleen dat stopcontact en de lamp achter het knieschot uit, verder gaat er nergens iets anders uit.(lijkt me dus niet een andere groep.
-nu komt het meest vreemde: als ik de schakelaar demonteer, en de 2 lampen schakel door zwart en bruin te lassen, werken de lampen wel als ik na elkaar verbind, maar als ik ze tegelijkertijd aansluit, gaat opnieuw de aardlek er uit.
-in de hal op de zolder (direct achter het nieuw geplaatste stopcontact zit een hotelschakeling die het hal licht licht schakel, vanaf de eerste verdieping dus ook te schakelen.

kortom; ik weet het niet meer, wat is de reden dat mijn aardlek er uit klapt als ik de lamp aanschakel? dit terwijl ik geen aarde op de zolder heb...

Ik hoop dat mijn warrige verhaal jullie enigszins begrijpbaar overkomt, het is natuurlijk enorm lastig te beschrijven.

Ik kan doorgaans best aardig wat draden trekken, en lampen en WCD's ed aanleggen, maar dit begrijp ik echt niet, ik hoop dat jullie mij een beetje op weg kunnen helpen.

alvast dank!

groet Klaas
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Er lopen 2 groepen door elkaar. Vermoedelijk zijn de nullen van 2 groepen bij elkaar gezet.
 

CV__

  • #3
Deels erg warrig geschreven. Lees dat even na.

Als twee lampen de ALS trippen maar eentje niet.... tja, wat voor lampen en wat voor ALS? Bij 30mA ALS kun je prima een LED lamp laten branden tussen fase van ene groep en nul van groep op andere ALS. Bij meerdere kun je op 15-30 mA komen en dan kun je allebei de betrokkken aardlekschakelaars trippen.

Aardlekschakrlaars reageren op een verschil in stroom tussen L en N, daar heeft aarde niks mee te maken.
Overigens wel slordig dat je bij zo'n verbouwing niet meteen overgaat op stopcontacten mét randaarde en de bijbehorende groengele draad aanlegt.

Vooral met wisselschakelingen in een trappenhuis komen verschillende groepen dicht bij elkaar. Maar die horen nooit echt bij elkaar te komen.
Het kan bijvoorbeeld dat een lichtschakelaar op de ene groep zit en in de direct aangrenzende doos een wcd van een andere groep zit. De tusenachotjes moeten dan blijven zitten en de aanvoer dient ook apart te zijn.
 

M.L. Kuiper

  • #4
The headhunter schreef:
Er lopen 2 groepen door elkaar. Vermoedelijk zijn de nullen van 2 groepen bij elkaar gezet.
+1 voor dit bericht,
Hier exact hetzelfde gehad, van twee kamers was er één gemaakt waardoor er inderdaad 2 groepen bij elkaar kwamen
 

KJN

  • #5
Bedankt voor de reacties, hier de foto van mijn ALS.
het lijkt inderdaad dat de dubbele groep het probleem is.
Ik ga het weekend weer verder, op zoek naar de dubbelde groepen.
inderdaad nogal warrig geschreven, komt meer omdat ik het niet juist kan uitleggen.
 

CV__

  • #6
Ik zie geen foto?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
KJN schreef:
inderdaad nogal warrig geschreven, komt meer omdat ik het niet juist kan uitleggen.
Jij ook al ik zit hier ook wel mee maak het visueel zou ik zeggen. Plaats fotos, je kan er ook een filmpje van maken. En in het leven altijd doen wat je beloofd. :D
 

KJN

  • #8
Ondertussen is het probleem gevonden en opgelost.
Er waren inderdaad 2 groepen door elkaar...

bedankt voor de hulp..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu