Dakbeschot vochtig bij dakgoot

Michiel43

  • #21
Heb nog steeds dezelfde situatie, ook met een dakgoot die minder vochtig is. Ik weet niet hoe het voorgaande jaren was. Maar kan mij wel voorstellen doordat ik strook van de spouw (tussen houten balk en binnenmuur) heb dichtgepurd, dat er minder luchtstroom is en daardoor condensatie blijft in die hoek in de wintermaanden. Wil de gehele spouwmuur dit jaar nog laten isoleren met tempexkorreltjes.

Er zijn al verschillende tips gegeven op dit vraagstuk. In ieder geval zorgen voor luchtdichte afsluiting van binnenuit, zodat er geen warme lucht van binnen in contact kan komen met koude lucht van buiten.

De dakgoot wordt binnenkort vervangen. Is het een idee, zoals al getipt is DPC folie aan de buitenkant ertegen te doen als de oude dakgoot eraf ligt. Dan strook DPC ertegen en dan nieuwe dakgoot. Mijn doel is dan om ervoor te zorgen dat er geen koude lucht naar binnen kan. Is dit een goed idee, en hoe zou ik dit praktisch kunnen doen? Strook DPC snijden en tegen het hout nieten of lijmen? Of is er dan kans op vocht erachter in de winter.

Aan de binnenkant zou ik dan van de zomer de volledige binnenhoek kunnen isoleren? Dat hoekje gewoon helemaal dichtpurren?

Of kiezen om driehoekje open te laten,zoals getekend door Wgb op 28-12-2018 zonder DPC.

Benieuwd wat jullie hiervan denken en welke optie het beste te kiezen.
 

Pentje

  • #22
Heb zelf ook nog steeds dit probleem.
De onderste balk is bij mij altijd licht vochtig. Rest van het dak is droog.

Zou toch denken dat als het condens is dit in de nok gebeurt in plaats van laagste punt.
Ik durf de kieren niet goed af te purren, dan weet ik helemaal niet meer wat er gebeurt.

In de winter was het echt nat, nu is het licht vochtig.
Inmiddels wel de spouw geïsoleerd dus er zou minder warmte via de muren naar zolder moeten trekken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #23
Zou het geen opspattend regenwater kunnen zijn. Spijker is een strook DPC op voor het dakbeschot en hang dat in de goot zodat opspattend water niet het hout kan bereiken.
 

Michiel43

  • #24
Ben er deze zomer nog niet aan toegekomen door ander verbouwklussen. Maar zit er nu aan te denken om schuin een 18 mm underlayment plaat te monteren. (rode lijn). Schroeven aan de balk. En tussen deze plank en ondersterste gording pir plaat van 12 cm te doen tegen de dakplanken. Deze pir platen kan ik dan met hiertussen klemmen en naden goed purren. Naden met aluminium tape en overige geheel rondom met acrylaatkit'.
Hierdoor kan er dan geen warme lucht in aanraking komen met de koude lucht van buitenaf.

Het resterende 3 hoekje zeg maar van 10-10-10 cm kan dan luchten. De spouwmuur laat ik deze winter nog isoleren met EPS parels, zodat daar geen warme lucht meer uit kan komen.


Maar weet nu ook niet echt of het wel of niet nuttig is dat kleine 3hoekje van 10 bij 10 cm open te houden zodat het kan luchten tussen de kieren. Zit dus ook met dezelfde twijfel als Pentje.

Nieuwe dakgootbeugels hangen en deze zitten een aantal cm van dakbeschot. Bak mot er nog in -:). Kan me niet voorstellen dat er dan vocht uit bakgoot onder de planken komt. In mijn situatie dan.



Het blijft dus de vraag dat driehoekje gewoon wel of niet voldoen met pur. Zodat de afstand tussen koud buiten en "warmer binnen" dik genoeg is.
 

Pentje

  • #25
Opspattend water is t bij mij ook niet. Niet alleen de onderste balk is nat, maar ook een stukje van t aansluitende dakbeschot is soms licht vochtig.
Nogmaals : bij condens zou ik toch denken dat die juist in hoger gelegen plekken neerslaat in plaats van bij deze lage hoeken.
Mijn spouw zit al vol met EPS, dus er zou ook aanzienlijk minder warme lucht naar zolder moeten stijgen via de spouw.
Alle kieren afpurren weet ik niet of me dat veel goed gaat doen, dan ga ij liever de complete zolder luchtdicht maken en isoleren. Als ik de hoeken afpur oid zie ik het al aankomen dat het toch door spouw vocht komt dat opstijgt en de bank wegrit zonder dat je er erg in hebt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #26
Foto goot.
Regenwater wat op de bodem van de goot valt spettert omhoog tegen de panlat en vandaar loopt het naar beneden op dat planken van het dakbeschot. De kopsekant van de planken zuigen gemakkelijk het water op. Misschien, zou toch kunnen.

Voorstel of idee. Als de goot hangt op de bovenkant van de onderste panlat een strookje DPC in de goot laten hangen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #27
Had het verhaal wat door gelezen vaak is het bij beugel goot op spattent water tegen onderkant dak beschot aan, ook stuifsneeuw in de winter.

Je kunt nu onderpanprofiel nemen zodat je daar geen last meer van hebt klik hier op
 

Michiel43

  • #28
Zal er eens naar kijken. Kan het dan nog wel voldoende ventileren onder de pannen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #29


Ja hoor onder de pannen en achter de beugelgoot ook voldoende ventilatie.
Ander vraag even een documentatie aan bij de dealer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu