Stalen kozijn vervangen

Robbie's

  • #1
Wij hebben op de overloop een brandwerende opdekdeur met stalen kozijn. Het is een woning uit 1994 en stalen kozijn is bij slot ingescheurd. Ik probeer te achterhalen welke merk/type kozijn dit is zodat ik alleen het stalen kozijn kan vervangen. Maten zijn:

Opdekdeur buitenkant 90 x 211.5
Hoogte plafond +\- 247

Waarschijnlijk bewust ivm brandwering is er een houten plaat boven gemonteerd ipv glasplaat.



Iemand die mij meer duidelijkheid kan geven welke merk, type en hoogte ik moet bestellen? Zelf heb ik het idee dat het wellicht Berkvens kan zijn maar die dingen zijn ook nog uitschuifbaar aan de bovenkant zo te zien. En voor de zekerheid... Als ik het goed begrijp is dit dus een rechts draaiende deur?

Bvd.

Mvg, Rob
 

Willem52

  • #2
Hoi,

Is het niet mogelijk om er een gedeelte uit te slijpen of uit te zagen en een nieuw stukje in te lassen. Bespaart een hoop tijd en aanheel werk.

gr. Willem
 

Robbie's

  • #3
Hoi Willem,

Bedankt voor je tip maar Lassen is voor mij geen optie. Als ik dat laat doen betwijfel ik of dit een mooie oplossing wordt en kost waarschijnlijk meer dan nieuw kozijn kopen.

Mvg,
Rob
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Als het kozijn van Berkvens is, dan is het type BA, met afgeslankte bovendorpel. En een 3e paumelle, 200 mm onder de bovenste. Dan kun je de brandwerende deur weer terugplaatsen.

Deurmaat: 211,5 of 201,5 (langs de "hoogste" kant gemeten. Breedte: 83,0, 88,0 of 83,0 cm (sponningmaat)

Draairichting is idd rechts.

Vergeet verder de brandwerendheid, en plaats (gekoppelde)rookmelders in de hal en op iedere overloop. Daar heb je veel meer aan. Volgens de recente bouwregelgeving wordt een woning als 1 brandcompartiment gezien.
 

Robbie's

  • #5
Hi Walker,

Bedankt. De breedte van de deur is 88cm (binnenkant). Dat is dus zonder opdek rand. Lengte binnenkant 211cm. De binnenkant van de stalen sponning is 89cm (dus waar deur invalt). Hoogte vloer tot plafond 247. Ik moet even goed kijken welke stalen sponning ik nu moet kopen. Er zitten inderdaad drie scharnieren in.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Je stijllengte is vloer - plafondhoogte -/- 40 mm. Het uitschuifstuk kan max 6 cm uitschuiven. Volgens mij is 243 cm ook een standaard maat, met 40 mm erbij kom je tot jouw 247 cm.

Dus stijlenset Berkvens Berdo BA 243/211,5 rechts met 3 paumelles. Kleur reinwit of gebroken wit.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik zou er een wit metalen plaatje op vastzetten met een paar popnagels. Dan ben je in een kwartier klaar en scheelt een hoop kosten en materiaal.
 

Robbie's

  • #8
Bedankt voor de reacties :D Ik kan verder
 

Robbie's

  • #9
Goedemorgen.

Toch nog 1 vraag.

Ik heb volgende gevonden:

Berkvens Stijlenset BA staal 7x246 cm rechts reinwit zonder bovendorpel en kalf 211.5 cm. BA, voor kozijn met bovenlicht en afgeslankte bovendorpel.

Voor mij staat een kalf in de weide. Wat wordt er met kalf bedoeld? Is dat het verticale stuk waar de glasplaat van bovenlicht op rust? Die zou ik dan van bestaande stijlenset kunnen demonteren en opnieuw gebruiken (dus niet bij bestellen).

Moet ook nog even goed verder zoeken zodat ik drie scharnieren rechts krijg. Standaard blijkbaar twee.

Bvd.
Groet, Rob
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Het kalf is de horizontale regel in het kozijn tussen de deur en het bovenlicht.
Ik weet niet of ze in de loop van de jaren het haak mechanisme veranderd hebben, dus of oud in nieuw past?
 

Robbie's

  • #11
Helemaal duidelijk. Bedankt :D
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu