Afbladderende verf - glaslatten waar al grondverf op zat

Jeroen1968

  • #1
Beste Experts,

Vorig jaar zomer heb ik aan mijn huis een aantal glaslatten vervangen. Bij een grote houthandel met een P.. heb ik latten gekocht waar al een laag grondverf opzat. Niet goedkoop overigens..
Deze heb ik op maat gezaagd en nogmaals een (acryl) grondlaag opgezet. Hierna 2x gelakt met Sigma Torno satin. De latten in het kozijn geplaatst en het gehele kozijn nog een keer met de Sigma verf afgelakt. Tussendoor steeds opgeschuurd natuurlijk.

Nu, een jaar later ziet het er zo uit:



Meerdere latten laten hetzelfde zien. Ik heb met acryl geverfd omdat dit huis uit 2004 is en vanuit de bouw alles acryl was en ik begrepen heb dat je beter niet met alkyd over acryl verft.

Heeft iemand een idee wat hier fout gegaan is?
 

De Bob

  • #2
Ontvetten en grondig schuren.
2x Gronden met All-Grund grondverf, en aflakken met Alkyd lak, deze is beter/sterker bestand tegen de weersinvloeden vanwege de hardere toplaag.

Het vergelen na jaren valt reuze mee.

Acryl lakken zijn eigenlijk voor binnenwerk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Zorg dat het hout droog is, door vocht en zon is de verflaag aangetast.
U kunt gewone grondlak gebruiken, 1 keer gronden is genoeg, het dient alleen als hechtlaag.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Wat voor onderlat heb je toegepast?
Een gewone glaslat, een komolat of een neuslat?
 

Jeroen1968

  • #5
Ik heb een lat gebruikt als deze:



Gelijk aan wat er oorspronkelijk zat. Het hout was zeker droog. Het lag al ongeveer een jaar binnen. Klus steeds uitgesteld...

Vraag 1 is, wat is er fout gegaan. Ik heb inderdaad acryl gebruikt, maar wel geschikt voor buiten en niet van een slecht merk.. het lijkt dat de eerste grondlaag losgelaten heeft? Deze laag zat er al op. Is het zo dat de gekochte grondlaag op dit soort latten onbetrouwbaar is?

Vraag 2, als er al acrylverf op de kozijnen zit, moet er dan altijd weer acryl over? Dit is mij ooit verteld.. Liever zou ik voor buiten een goede alkyd gebruiken.

Vraag 3, hoe de latten nu het beste behandelen? En de rest van de kozijnen?

Dank!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Zijn de latten dusdanig geschaafd dat er ventilatie mogelijk is. Op de foto zie ik dat niet terug.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Een komolat dus. Wel nog rondom gegrond van tevoren lees ik.
De kitnaad lijkt op de foto ook niet goed.
Kaal maken en opnieuw beginnen.
 

Jeroen1968

  • #8
Er is ventilatie:



Opnieuw beginnen snap ik. Maar ik wil volgend jaar niet wéér opnieuw hoeven beginnen, dus wil ik graag weten wat er fout ging.

Kan ik zonder problemen met alkyd over acryl? Zo niet, dan moet het acryl blijven, maar dan moet het nu wel goed..

Wat is er fout met de kit? Maar los daarvan is dat er niet de oorzaak van dat de verf loslaat neem ik aan.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Op de eerste foto lijkt de kit niet afwaterend aangebracht te zijn naar buiten toe. Dan blijft daar vocht staan, wat in de lat trekt. Maar de foto kan ook vertekenen.
 

Jeroen1968

  • #10
@Rola, kan dat het afbladderen tot gevolg hebben?
 

De Bob

  • #11
U kan over het (restand) acryl lak een alkyd lak zetten.

Als u goed kaal schuurd, dan 2x gronden, de 1e laag trekt er gedeeltelijk in, en de 2e laag dekt af.
Daarna aflakken met een alkyd lak.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
Ja.
Vocht in de lat heeft ook dit effect.
 

Jeroen1968

  • #13
@Bob, wat bedoelt u met restant? Op alle kozijnen zitten zeker 4 lagen acrylverf.
 

De Bob

  • #14
Op de foto ziet het er nogal gebladerd uit, vandaar restand.

Maar toch, goed kaal halen, enz.
 

Jeroen1968

  • #15
Ja, dat is duidelijk. Mijn vraag gaat ook over de rest van de kozijnen. Waar dus ook acryl op zit. Kan daar nu wel of niet alkyd over? Het lijkt mij weinig zin hebben alleen de onderste glaslatten in de alkyd te zetten en de rest toch nog met acryl te moeten blijven schilderen. En alles kaalschuren gaat erg ver. Ik heb nogal wat kozijn...

 

De Bob

  • #16
Ja dat is wel veel werk.

De loszittende lagen moeten vanzelf verwijderd worden, de goed vastzittende delen volledig grondig mat schuren, dan als tussen hechtlaag een All-Grond (uniprimer) grondlaag aanbrengen, dan pakt u gelijk de mogelijke kaalgeschuurde plekjes mee, daarna kunt u met een alkyd verf overlakken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
Hoe oud is je woning. Zelf heb ik geen ervaring met acryl lakken voor buiten. Doe buiten alles met AZ. Nieuwe glaslatten maak ik pas en zet ze rondom 2 in de lak en met extra aandacht aan de onderkant.
Zelf sta ik weer met mijn neus op de buitenboel, glaslat vervangen en ontdek wel dat ventilatie rondom het glas ontzettend belangrijk is.
Op de foto met de ventilatie opening van de glaslat lijkt het erop dat het kozijn waar de glaslat op ligt niet optimaal is. Als dat het geval is zou ik voor de glaslatten voor het liggende werk eens kijken of er een beter type is. De druiprand is niet je dat.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Wat een onzin en onnodig werk om verf die ook voor buiten toegepast wordt opnieuw in de grondlak te zetten, acrylverf is prima geschikt voor buiten.
De bestaande verf ontvetten en schuren is voldoende om alles over te schilderen, alleen de kale plekken gronden met gewone grondverf is voldoende.
De glaslat zou ik eraf halen om de kit er goed af te kunnen halen en om een nieuwe, goed droge, glaslat te plaatsen.
De nieuwe glaslat ontvetten, schuren en in een goede grondlak zetten, de grondlak die erop zit is veel te dun, dan de lat 2 x schilderen met acrylverf, net als de andere kozijnen en opnieuw plaatsen.
Zorg dat er glasband achter komt van 4 a 5 mm dik en met een vrije ruimte van 4 mm voor de kit, de kit ietwat rond afstrijken om te voorkomen dat er vocht op blijft staan.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #19
Meten is weten en gissen meestal missen. Schaf voor een paar tientjes een vochtmeter aan. Hout dat meer dan 20 procent vocht bevat geeft onthechting van de daarover aangebrachte verf.

Dan heeft schuren, x maal gronden en x maal aflakken met welk product dan ook geen zin.
Idd moet de kit afwaterend te zijn aangebracht bij toepassing van geventileerde L3 glaslatten.
Een verfsysteem op waterbasis voor buiten kan uitstekend, echter, er moeten wel een paar voorwaarden van toepassing zijn:
Gebruik het product onverdund. Verdunnen geeft een te dunne laagdikte na droging. Merk op dat laagdikte duurzaamheid betekent.
En nogmaals, het hout moet voldoende droog zijn.Tussen de 14 en 17 % is perfect. Het komt nogal eens voor dat ook glaslatten uit de winkel veel te schraal zijn voorbehandeld en door lange opslag of te snel in de verkoop onvoldoende droog zijn. U merkt dit al aan het oppervlak dat dan al ruw aanvoelt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu