Zagen zonder geleiderail

VastOceans

  • #1
Beste klussers,

Is er naar jullie idee een goed alternatief voor het recht zagen met een cirkelzaag zonder het gebruik van een geleiderail?

Werkt het vastzetten van een rechte lat bijvoorbeeld net zo goed, of zijn er nog betere alternatieven? Ik overweeg zo'n rail te kopen voor de Bosch pks55, maar ze zijn nogal prijzig.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Met een lat gaat het net zo recht. Het voordeel van een geleiderail is dat je deze op de maatstreep kan leggen. Een losse lat moet de breedte van de zool (vanaf zaagblad) opgeschoven worden. En met een geleiderail heb je een splinterbescherming. En de zaag kan niet opzij (is veiliger).

Op youtube zijn diverse zelfbouw oplossingen te vinden voor een geleiderail. Met een dunne plaat multiplex en een lat erop maak je zelf snel zo'n rail. Deze zaag je daarna precies op maat van jouw zaag.

De geleiderail van het genoemde merk is wel heel makkelijk (en stevig) te verlengen. Ik heb er een paar tweedehands gekocht.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
De zaagsnede kan alleen weglopen van de lat af, meestal wordt dit veroorzaakt door een bot blad. Gebruik is strook plaat van minimaal 20 cm breed als geleider, dat duw je niet rond.
 

VastOceans

  • #4
Dank voor de snelle en nuttige reacties, hier kan ik mee aan de slag!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu