Oplossing nodig voor oude HWA afvoer

Djs_nl

  • #1
Hallo forum gebruikers en experts,

Kan ik ajb jullie ervaring inzetten voor een oplossing voor een, in mijn ogen onnodig ingewikkelde, hwa afvoer? Dat moet eenvoudiger en beter kunnen.

Wat is de huidige situatie (foto 1)?

Op mijn balkon is een zinken bak gemaakt om het hemelwater op te vangen. De afvoer van het water, midden balkon, gaat via een zinken steekpijp (foto 2) die ongeveer 40mm in doorsnee is. De steekpijp gaat door houten balkon naar beneden. De steekpijp is echter te kort en stroomt, bij verstopping, direct over in het houten balkon. De steekpijp wordt nu opgevangen door een pvc buis met een verloop van 40mm naar 60 mm. Het verloop gaat door in een 60 mm pvc buis die in een hoek van 90 graden richting muur (boven het raam) loopt, vervolgens in tweede 60 mm deel een 90 graden knik rechts weg uitkomt een loden vergaarbak (hoekopstelling). De loden vergaarbak is echter lek en komt uit op een stalen buis van 50 mm (foto 3) die verdwijnt onder het terras.

Problemen:
1. visueel, de hele afvoerconstructie is volledig in zicht vanuit de woonkamer.
2. het gaat van zink, naar pvc en weer terug naar lood en staal;
3. het gaat van 40mm , naar 60 mm en naar 50mm
4. De steekpijp van 40mm in het balkon is te kort en past niet op 60 mm pvc, alleen met een metalen U-houder onder balkon;
5. het 40-60 verloop en de 90 graden bocht onder de steekpijp geeft lekkage in houten balkon bij eventuele verstopping.
6. de vergaarbak is lek en bestaat ook niet meer met een 50mm uitloop
7. de stalen buis van 50 naar het terras zit te strak op de muur met zero tussenruimte, eigenlijk weinig zin om terras open te breken om buis te vervangen door pvc afvoer.
8. Wil eigenlijk liever zink dan pvc, maar pvc kan ik schilderen en valt het minder op (zoals huidige situatie)

Hoe kan ik deze constructie oplossen zodat er een werkbare situatie ontstaat?

Eigen idee: Zinken steekpijp verplaatsen (en vervangen door een 60mm versie met voldoende lengte zodat het onder balkon doorkomt) naar de buitenste hoek van balkon,aan de muurzijde dus, vervolgens steekpijp recht onder de 50 mm buis laten uitkomen. Stalen pijp doorzagen tot net boven terrastegel en zinken (maatwerk) verloop plaatsen van 60 naar 50mm.

Wie maakt me los? Hartelijk dank alvast voor tips, suggesties en advies.

klus groet,

Diederik





 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Loopt het balkon af naar de afvoer of blijft er ergens een plas water staan.
Het mooiste zou zijn de afvoer naar de zijkant bij de afvoerpijp te brengen, dat is een vrij kleine ingreep, een gat (laten) boren, het oude gat met een plaatje zink dicht solderen en een nieuw zinken pijpje in het zink solderen.
 

Djs_nl

  • #3
quoten niet nodig - mod

antwoord: hey Jan, dank voor je reactie, de zinken bak in het balkon loopt niet direct af richting afvoer, dat wil zeggen, ik zie met het blote oog geen hoek/helling richting afvoer. Ik heb al een 'test' gedaan door de afvoer af te plakken en dan een paar emmers water op het balkon te laten vloeien. Het water lijkt verschillende kanten op te gaan en daar te blijven liggen. Het is een jaren 30 huis, dus dan weet je het wel.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Dan zou ik het doen zoals hierboven omschreven, dat is netter dan een pijp onder het balkon.
 

Djs_nl

  • #5
Hey Jan, is ook mijn idee, blijft wel dat ik onder het balkon een probleem heb met die huidige 50mm stalen buis. Het mooiste is idd een Rheinzink afvoer van 60, 70 of 80 mm. Maar hoe ga ik het voor elkaar krijgen om die te koppelen aan een 50 mm, zonder het hele terras open te moeten leggen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Waarom zo'n dikke afvoer voor klein oppervlak?
U kunt de pijp voor de sier schilderen met zinkverf, dat geeft na 2 a 3 jaar dezelfde uitstraling als zink.
 

Djs_nl

  • #7
Hey Jan, ik begrijp je opmerking. Het is de enige hwa afvoer aan het huis die niet in zink uitgevoerd is, voor de harmonie het mooiste. Dat hoeft idd niet met een 80mm buis, maar 60mm is wel de smalste. Maar nog belangrijker, het regent hier de laatste jaren steeds in kortere periodes maar wel veel intensiever. Voldoende afvoer is daarom wenselijk. Nu ik het zo schrijf voorspel ik al een nieuwe afvoer onder terras ;-) Suggesties voor een koppeling van een 60 buis op een 50 nog steeds welkom!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Als u een nieuwe afvoer maakt kan die wat groter dan 50 mm als de bestaande pijp los gehakt wordt, de pijp zit in cement en dat is zo weg te hakken, nieuwe pijp van 60 of 70 mm en klaar is de afvoer.
U kunt de pijp ook te dik maken in verhouding met de grootte van het balkon, dat is ook geen mooi gezicht, ongeveer als een ferrari motor in een fiatje 500.
 

Djs_nl

  • #9
Jan, dank weer voor je reactie. Ik zal het in verhouding houden met het balkon. Kun je me alleen het laatste nog uitleggen. Ik ben een leek, maar als je schrijft de 50mm buis weg te halen, moet je de nieuwe buis dan niet aansluiten op de oude buis. Het water kan toch niet zo in de grond lopen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Ik zou gewoon die witte pijp laten zitten en waar eerst een loden vergaarbak zat nu een zinken neer zetten(maatwerk)of even aan loodgietersbedrijf vragen om een te maken.
zodat je de buis die je dan plaatst daar in uit kunt laten lopen.
Ik heb bij mij ook een mini vergaarbak gemaakt 10x10cm met zijuitloop naar 40mm.

Is de witte buis verstopt stroomt ie bij vergaarbak over en niet tussen plafond.
 

Djs_nl

  • #11
Dank Henk voor je duidelijke toelichting!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu