Betonvloer broodjesvloer isoleren

Gijsbert Koren

  • #1
Ik heb mijn betonvloer in de kruipruimte zelf geïsoleerd. Ik heb vloerverwarming en natuursteen afwerking in de kamer/keuken. Een flinke klus, maar het is goed gelukt. Mijn vloer is ongeveer 60 m2 en bestaat uit 3 delen. 2/3X5 meter en 1/4x6 meter.
Ik ben begonnen met de kruipruimte schoonmaken en afdekzeil aanbrengen om redelijk schoon te blijven bij het werken. foto 1.
Daarna rond de kruipruimte latten aangebracht op 12 cm. vanaf de onderkant van de vloer. Foto 2.
Toen met draaglatten de mineraalwol dekens aangebracht. Dit was in het begin lastig, maar toen ik doorhad hoe het moest ging het prima. Eerst in het midden van de deken een lat eronder leggen. Dan de lat aan 1 zijde op de lat leggen die aan de muur is aagebracht. Dan aan de andere zijde de lat met deken optillen schuin houden en op de lat aan de andere zijde leggen. Dan de 2e lat op de zelfde manier aanbrengen om de deken stabiel te houden (dat hij niet gaat doorhangen. Als laatste na het aanbrengen van de dekens, deze aan elkaar geplakt met ducktape. Foto 3, 4 en 5.
Toen ik begon was het erg warm in de kruipruimte. Nu is het er lekker koel/koud. Dus ik verwacht best een redelijke besparing op mijn stookkosten te realiseren. De totale kosten van dit project waren ongeveer € 450,-
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Op zich een goed idee lijkt me, en mooi uitgevoerd.

Ik heb ooit in een ander huis honderden kunststof pinnetjes tegen het plafond geboord en daarmee de isolatie vastgezet met bijbehorende ronde klemmende kunststof plaatjes.
Dat was minder goed gelukt, de isolatie liet na een tijd los en bleef niet droog.
Vermoedelijk werkt dit beter omdat je één geheel hebt zonder gaten.

Ik ben zelf helemaal geen voorstander van PUR of iets dergelijks onder de vloer.

Na onze verbouwing ga ik onze kruipruimte misschien ook zo aanpakken.
Onze kruipruimte is 130cm hoog, dus meer als voldoende ruimte om dit zo te maken.
Mochten er anderen zijn die hier een mening over hebben dan hoor ik het ook graag.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Ziet er netjes uit. Op zich zit de alu laag van de isolatie aan de verkeerde kant, maar zo waait de warmte er in ieder geval niet uit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Er zal wel iemand een mening over hebben maar niet op een gekaapt topic.
Wilt u een nieuw topic aanmaken voor deze vraag?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Ik vindt het wel een goede opmerking voor de discussie.
Zover ik weet moet de dampremmende laag in dit geval aan de onderkant zitten aangezien dat de koudste en meest vochtige zijde is.
 

Gijsbert Koren

  • #6
Het is niet mogelijk de dampremmende laag aan de bovenzijde (vloerzijde) aan te brengen. De mineraalwol valt dan deels/helemaal eraf. Bovendien is de dampremmende laag om de vochtige lucht in de kruipruimte tegen te houden. Aluminiumfolie is bij hoge stralingswarmte (radiatoren, infraroodstraling e.d.) effectief als schild, maar bij voornamelijk radiatiewarmte is het afsluiten aan onderzijde vochtwerend en daarmee redelijk effectief.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Nee, dampremmende folie hoort aan de warme kant. Aan de koude kant dampopen folie. Dit soort dekens is helemaal niet bedoeld voor in een kruipruimte. De koude kant wordt nooit erg (langdurig) vochtig want er is ventilatie. Het meeste vocht komt uit je huis en geeft een probleem omdat de temperatuur lager wordt richting de koude zijde. Deze isolatie isoleert zeer slecht als het vochtig wordt.

Maar ik verwacht hier niet dat het kwaad kan. Zolang de ventilatie in je huis én kruipruimte maar op orde is ;)
 

Mgggo

  • #8
Ik lees dit onderwerp nu pas maanden later, en vind dit een mooie oplossing om een broodjes vloer redelijk makelijk zelf te isoleren.

@ Gijsbert Koren: wat is u ervaring na het aanbrengen van de isolatie, merkt u een groot verschil?

ik vroeg me af, of het ook noodzakelijk is in dit geval om de holle delen van de broodjesvloer te blokkeren met pur schuim aan bijvoorbeeld de uiteinden om zo de tochtstroom en dus het koude verlies te reduceren.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
Inmiddels is ons huis ook bijna helemaal verbouwd en de vloerverwarming werkt prima.
Helaas, en dat was te verwachten, is de kruipruimte ook lekker warm.

Zijn er nog meer goede vormen van isolatie, wat zijn jullie meningen over Tonzon, PUR,
bovenstaande isolatie of andere vormen?
Het gaat hier over ca. 83m2 voor de kruipruimte op de begane grond.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
@Mgggo en @ Ronny: maak een nieuw topic aan met jullie nieuwe vragen. Alleen vragen die op het oorspronkelijke betrekking hebben kunnen hier beantwoord worden. Zo houden we het overzchtelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu