Dakkapel uitwendige hoek maken met stucstop

Doak

  • #1
Best ervaren klussers,

Ik ben bezig met het plaatsen van gipsplaatsen voor de dakkapel. Ik kom er alleen niet goed uit hoe ik die hoek van dak naar dakkapel het beste kan aanpakken. Heb veel in het fora gelezen en gezien dat het met papiertape kan met 2 metalen strippen, zal de naam niet noemen maar ook dat het met stucstop zou kunnen.
Ik heb daar een profiel van gehaald maar heb geen idee of dat verkeerde is want het lijkt niet lekker te passen vanwege de golf in het profiel (zie foto). Opstaande rand is 5mm, groter was er niet en heb rk plaatjes van 9,5mm. Een afreiprofiel paste beter omdat er geen golf in zat maar is grover en lijkt mij niet de bedoeling :)

Is dit een verkeerde stucstop?
Welke hoogte is te adviseren voor opstaande rand?
Kan deze het beste worden bevestigd aan de plaat die aan het dak vast gaat?

Alvast mijn dank voor het meedenken


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Bij een stucstop-profiel krijg je een naad die afgekit moet worden. Bij flexcorner heb je geen naad.
 

Tiho

  • #3
Je moet eerst je platen monteren en daarop de stucstopper. Gierlangs kun je dan strak afwerken.

Ik heb dit jaren terug zo gedaan met ak platen na een tip van ik meen @cyruse. Zit al jaren perfect.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #4
Jij plaatst hem achter de plaat. Neem dan stucstops van 10 mm. In dit geval heb je waarschijnlijk een 6 mm stucstop 5mm is niet een gangbare. Deze plak je met gips boven op de plaat en kun je er niet achter plaatsen
 

Doak

  • #5
IJkenhout schreef:
Bij een stucstop-profiel krijg je een naad die afgekit moet worden. Bij flexcorner heb je geen naad.
Heb daar vandaag nog mee in me handen gestaan maar weet niet of ik het daarmee strak ga krijgen. Het is ook meteen 30m maar als het niet anders kan zeker en optie.

Ik moest het allemaal even visualiseren en wat je zegt, dat gaat geen rand opleveren


Tiho,

Klopt, heb je post aandachtig gelezen maar begreep niet hoe om die stucstop er nu op zat. Erachter met de golf in het profiel is niet makkelijk stellen.

Heb een poging gedaan dit even snel inzichtelijk te maken, handig voor iedereen. Komt dit in buurt?





Stucstop zal wel iets hoger moeten en met de kleinste opstaande rand van 3mm ipv 6. Je moet dat uiteindelijk wel wegsmeren.

Heb nog een klein vraagje over de afwerking.
Ik heb gips RK platen, achteraf niet handig maar is nu eenmaal de situtie. Wat is wijsheid in de afwerking. De plafond naden horizontaal en aansluitende wang wil ik gaan kitten (zal de naden deels blijven zien), de kopsekanten van de platen in het plafond die elkaar raken een v-groef in maken, stuc primer en vullen met uniflott zonder band om geen verloop te hebben. Met band krijg ik het idee dat je dit gaat zien met strijklicht , niet de naad maar toch de minimale verdikking. De wang en dak met gaasband en uniflot en daarna afwerken met een finisher. Geheel zal geschilderd worden. Misschien zit ik er goed naast, heb er nog geen ervaring in opgedaan.

Bedankt iig voor de feedback
 

Marcn88

  • #6
Uniflott kan toegepast worden op rk platen zonder band dus ja dat kan
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu