Koudebrug en optrekkende vocht voorkomen.

Ambidexterity

  • #1
Ik wil een kleine uitbouw gaan maken en heb even rond gesnuffeld op internet om te voorkomen dat we een koudebrug probleem krijgen en last van optrekkende vocht.

Ik heb even een schets gemaakt aan de hand van de informatie wat ik heb gevonden en ik zou graag deze hier tegen het licht willen houden ter controle.

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Geef nog even aan hoe hoog de grond tegen de gevel komt te liggen? Zwarte lijnen stellen deze overal DPC folie voor?
 

Ambidexterity

  • #3
De grond hoogte komt ±halverwege de zandcementvloer. De zwarte lijnen stellen inderdaad DCP folie voor.
 

Ambidexterity

  • #4
Ik heb even mijn tekening aangepast, ik heb daarop ook het maaiveld aangegeven.

In de tekening heb ik op de fundering DPC folie aangegeven welke onder de grond komt. Als ik rond kijkt op internet is er dan kans op optrekkende vocht in de buitenmuur (als ik het goed begrijpt) Op mijn tekening heb ik een stukje DPC toegevoegd 2 metselstenen boven maaiveld.

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Volgens mij moet je even op het internet zoeken hoe je dit detail moet uitvoeren.
Wel eens met DPC gewerkt? Dit materiaal krijg je nooit ze strak uitgevoerd als getekend.
Ik ben te weinig bouwvakker om dit even voor je te tekenen zie wel dat het niet ideaal is. Het hoogte verschil tussen maaiveld en de betonvloer moet je volgens mij dichter naar elkaar toe brengen. Wellicht een ander.
 

Ralph

  • #6
Kalkies vervangen door porotherm blokken.
dakleer op de beton plakken of ook onder het beton 2 cm isoleren.
Steradur platen altijd tot boven mv plaatsen in de spouw.
De slof het beste ook met dakleer afplakken tot dekvloerhoogte.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
In rood aangegeven waar DPC moet komen. De rest van de DPC weglaten. Open stootvoeg erboven. De vloer op oplegvilt leggen. En uiteraard een luchtspouw houden tussen buitenblad en isolatie. En zoals gezegd de isolatie in de spouw aanpassen.

Gasbeton als koudebrugonderbreking is prima, kalkzandsteen niet. Je kan ook voor een houtskeletbouw binnenblad kiezen. Scheelt ook veel ruimte en is waarschijnlijk veel goedkoper.

Dakleer plakken is zeker niet gebruikelijk bij zo'n detail. Ik zie het nut ook niet. Dus misschien kan Ralph even uitleggen waarom je dit adviseert?
 

Ralph

  • #8
Omdat bij betonvloeren op zand in de lente en herfst het dauwpunt op bovenkant beton ligt, je isolatie word dan nat en je krijgt er heerlijke schimmels van en uiteindelijk stank.

Door het dakleer sluit je dat af. Of je verlegt dat dauwpunt door ook onder het beton iets te isoleren.

Dit is de meest gemaakte bouwfout in Nederland trouwens...
 

Ambidexterity

  • #9
Ik heb mijn tekening aangepast met de aanvullende informatie zoals door jullie vermeld.

@Wgb, ik moet er voor zorgen dat het maaiveld en de zandcement hoogte hetzelfde worden als de rest van het huis wat betreft de hoogte verschil. Op dit moment is dit in mijn tekening een beetje natte vinger aangezien ik 1200KM van huis bent. Als ik terug ben zal ik dit juist opmeten.

@Ralph, ik heb even gekeken naar de porotherm blokken wat opzicht zeer mooie bouwblokken zijn, waar ik nu ben worden deze blokken ook vaker gehanteerd. Toch wil ik het bij kalkzandsteen houden omdat het om niet zo'n grote muur gaat, er ook nog een raam in moet komen en de rest van het huis waar deze muur ook op moet aansluiten ook kalkzandsteen is. Ook moet er dozen voor WCD's in deze muur komen en bouten voor een hangend bureau.

@IJkenhout, gasbeton als koudebrugonderbreking heb ik op mijn tekening aangegeven. Wat betreft is een houtskelet voor mij wellicht makkelijker, maar zoals vaker kies ik niet altijd de makkelijkste weg en kijk ik er naar uit om hier aan te beginnen. Ook wil ik de muur hetzelfde houden als de rest van het huis.

Een klein niet vermelde detail, hoewel dit een buiten muur is, komt er wel een afdak tegen aangebouwd en zou er niet snel regen water tegen deze muur aankomen.

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Dpc altijd afwaterend naar buiten aanbrengen in metselwerk. En dan open stootvoegen in het buitenblad in de laag boven de dpc.
Isolatie in de spouw onder de dpc moet vochtbestendig zijn, dus geen glas of steenwol.
 

Ambidexterity

  • #11
Ik snap niet hoe dom ik kan zijn om de DPC folie naar beneden te laten lopen, ik heb dit ook gelijk aangeven in mijn tekening. De open stootvoeg is natuurlijk om het vocht te kunnen afdrijven/ ventilatie. Deze heb ik ook opgenomen in mijn tekening, uiteraard ga ik daar stootvoeg klemmen/krammetjes in plaatsen. Ik zag bij de andere bestaande stootvoegen al wespen vliegen vorige week.

In de spouw onder de DCP folie ga ik styrodur gebruiken zoals Ralph al aangaf. Is het overigens wel raadzaam om PIR als spouw isolatie te gebruiken?

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
Je binnenblad moet wel perfect vlak zijn bij het gebruik van harde isolatie en je kan het beste boor spouwankers gebuiken ipv inmetsel ankers. Je drukt er aan de spouwzijde er best wel grote stukken isolatie vanaf bij het doordrukken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
@Ralph: bedankt voor de uitleg. Terecht punt, maar het vocht komt van binnen, dus dan zou het nog steeds op dezelfde plek (op de bitumen) condenseren. Wel een reden om voor op de betonvloer een isolatie te kiezen die vochtbestendig is.

Ik was vergeten om het detail erbij te doen. Zo moet de DPC:


Verder:
- isolatie 5 cm los houden van fundering en ook daar een luchtspouw.
- kruipruimteventilatie aanbrengen
- spouwventilatie aanbrengen
- spouwankers niet vergeten (hoef je niet te tekenen).
 

Ambidexterity

  • #14
@Rola, ik zit te denken om kalkzand blokken te gebruiken in plaats van stenen, dan krijg ik een gladder binnen muur om een valse spouw te voorkomen. Ik had ook naar die boorankers zitten kijken (filmpje), maar ik moet ook ankers gebruiken tussen de twee muren in, hoe doe ik dat dan?

@IJkenhout, ik kon die rode lijn al niet zo plaatsen in je vorige bericht, maar nu begrijp ik het. De DCP folie op de oude tekening heb ik vervangen voor dakleer.

Het eerste stukje tekst welke aan Ralph is gericht schrijf je over een vochtbestendige isolatie op de betonvloer, is het wellicht raadzaam om daar styrodur te gebruiken in plaats van PIR/PUR platen?

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #15
Er zijn boorspouwankers te verkrijgen.
Deze boor je door de isolatie in het binnenblad en metsel je in het buitenblad.
Ik zie ook wel eens harde isolatie waar 20 mm glaswol opzit aan de binnenkant, dit voorkomt een valse spouw.

Ik mis een werkvloer onder je betonvloer, storten op folie geeft een behoorlijke toeslag op je onderdekking van de wapening.
 

Ambidexterity

  • #16
Ik heb het inderdaad gevonden die boorspouwankers. Misschien ga ik die harde isolatie gebruiken met dat stukje glaswol.

Wat betreft die betonvloer, dit wordt geen groot stuk (zie tekening) Ik zit te denken om daar van die betonbalken voor te gebruiken (zie foto)





 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu