Watertank als kelder?

Basbasbas

  • #1
Achter in de tuin staat een oude schuur, deze ga ik vervangen door een schuur van ongeveer 300 x 500 en daar aan vast een veranda/overkapping van ongeveer 200 x 500.

Ik bedacht mij dat het best handig zou zijn een keldertje te maken onder de schuur. Ik kwam een ronde kunststof watertank tegen met een diameter van 250 en een lengte van 400. Zou het mogelijk zijn deze tank in te graven? Of gaat het ding drijven (grondwater is op ongeveer een meter, grondsoort is een mix van zand en enigszins klei-achtig). Of klapt de tank sowieso in elkaar vanwege de druk van de aarde eromheen?

De tank zelf weegt ongeveer 1500 kilo, ik zou de bodem vol kunnen storten met beton (als ik 50 cm beton stort heb ik én een mooie vlakke vloer én heb ik nog voldoende ruimte om te staan én heb ik een boel extra gewicht). Ik zou zelfs nog over de tank (als een soort omgekeerde U dus) een dikke laag beton kunnen storten als tegengewicht.

Iemand ideeen of tips?


Groet, Bas.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Jouw plan is vergunningsplichtig je zal e.a dus moeten (laten) uitrekenen.

kom je waarschijnlijk gewoon bij een prefab betonnen keldertje uit
 

Willem52

  • #3
Als het gewicht van de uit te graven grond compenseert met het gewicht van beton is er volgens mij niets aan de hand.
Eventueel zou je aan de onderkant een plaat stevig kunnen vastmaken aan je "kelder" Het gewicht van de grond wat hierop rust zorgt ook voor tegendruk tegen het opdrijven.
gr. Willem
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Nee, een kunststof tank is niet geschikt als kelder. Om te beginnen als je er een trapgat in maakt is het ding meteen zijn sterkte kwijt.
 

Willem52

  • #5
@Ijkenhout.
Mee eens, de gronddruk tegen een wand van 4 m hoog moet je niet onderschatten. Beter even een berekening laten maken.
Als de tank 4 meter hoog is en een inwendige diameter heeft van 2,5 m kan er 19,6 m3 water in gezeten hebben. (19.600 kg) Deze inwendige kracht kan de wand blijkbaar hebben als deze ooit rechtop heeft gestaan.
Ben benieuwd naar de berekening.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Gevuld met water geeft een heel evenredige druk (grond niet). En de tank is dan rond. Dat is ie niet meer als je er ook in wilt met een trap.

Je gaat geen constructeur vinden die dit "rond" kan rekenen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Waterdruk naar buiten kan je zien als een plastic zakje gevuld met water, alleen trekspanningen in het materiaal. Belasting naar binnen geeft drukspanningen en daar is zo'n dunne wand niet voor geschikt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu