Inbouwstopcontact in houten voorzetwand/ achterwand bed

Jelle1975

  • #1
Hallo,
Ik maak een houten achterwand voor achter het bed. Het geheel staat niet los en beslaat de volle breedte van de muur. Bovenop komt in het midden een losse deksel met daaronder opslag voor logeermatras. Links en rechts van decdeksel blijft dan nog 40cm cm over. Daar zou ik idealiter aan beide kanten een stopcontact in verwerken en als dat kan ook eennpaar usb aansluitingen.

Er zaten twee imbouwstopcontacten links en rechts vh bed boven de plint. Ik wil die het liefste ‘verlengen’ naar links en rechts bovenop in dehoeken.

Ik heb begrepen dat je niet zomaar een inbouwdoos mag aansluiten met buigzaam snoer en een stekker op bestaand stopcontact. Dat zou ik zelf wel het makkelijkst vinden. Is er een veilige manier om het toch zo te doen? (bv met welk soort kabel, moet het in buizen, etc) Ik haal liever de bestaande dozen niet overhoop en heb er ook niet veel ervaring mee. Dank voor advies.
 

Jelle1975

  • #2
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Ik zou op de inbouwdoos van het huidige stopcontact een kniedeksel plaatsen en XMVK- of YMVK-kabel naar twee hollewanddozen leggen.
Let wel dat lassen altijd bereikbaar moeten blijven. Je moet dus in het hoofdboord een klep of ander soort opening voorzien, zodat je altijd nog bij de lassen kunt, die op de plek van het huidige stopcontact komen.
 

Jelle1975

  • #4
Bedankt. ok- er komt sowieso een deksel op voor het matras in het midden dus dan kan je idd nog bij de stopcontacten.
 

Jelle1975

  • #5
Bedoel je dit?

ik snap niet direct hoe ik dat kniedeksel op de wcd plaats en hoe de electra dan wordt verbonden?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Dat bedoel ik inderdaad. Je hebt erbij nog een Wartel M 20 nodig. Het deksel heeft op de achterkant markeringen waar je gaten van 3 mm dik moet boren. Je moet de twee binnenste markeringen gebruiken. De buitenste zijn voor Perilex-inbouwdozen.
Nadat je de gaten hebt geboord, kun je de contactdoos verwijderen en het deksel met de boutjes vastzetten op de inbouwdoos. Dit doe je nadat je de kabel met lasklemmen op de draden in de inbouwdoos hebt aangesloten.
 

Jelle1975

  • #7
Bedankt.!

(wat voor nadelen /onwenselijkheden zijn er verbonden aan een gewone stekker, gegeven dat ik met een deksel werk die open kan? is wel simpeler voor mij, was even benieuwd wat de overweging is)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Waarom niet maken als een soort verlengsnoer? Dus in het bestaande wcd een stekker waarvan het snoer het bed in verdwijnt. Dit is een stuk logischer aangezien een bed verplaatsbaar is.
 

Jelle1975

  • #9
Dat was ook mijn plan, maar ik begrijp datje geen stekker /snoer achter een wand mag verwerken.
nu is dit wel een wand, die vast zit aan de muur, niet los aan het bed. maar het deksel is wel los. wellicht te vergelijken met een inbouwkast.
we hebben al jaren 2 verlengdozen links en rechts van het bed liggen. die zou ik dan zogezegd in de wand met deksel wegwerken. maar dat is natuurlijk niet precies hetzelfde als ‘los’ en verplaatsbaar.
 

CV__

  • #10
IJkenhout schreef:
Waarom niet maken als een soort verlengsnoer? Dus in het bestaande wcd een stekker waarvan het snoer het bed in verdwijnt. Dit is een stuk logischer aangezien een bed verplaatsbaar is.
Omdat dat een verlengsnoer vermommen als vaste installatie is en niet mag. Gewone stekker is een zwak punt in de keten, dus ook logisch dat het niet toegestaan is.

Dat kopbord waar die stopcontacten inkomen staat helemaal niet los. Het staat zelfs letterlijk in de topic start; "Het geheel staat niet los"
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Dan heb ik dat niet goed gelezen :oops: Bedankt voor de uitleg.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu